Iličić bo napadel tudi Cesarja

Tuja nogometna prvenstva: velik izziv za Kevina Kampla v Mönchengladbachu.

Objavljeno
27. avgust 2016 01.16
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Zadnji avgustovski konec tedna bo hkrati prvi, ki bo navdušencem nad nogometom prinesel tekme petih prvenstev najmočnejših držav v Evropi. Hkrati bo tudi zadnji pred začetkom bojev za Rusijo 2018, zato bo pod lupo učinek legionarjev, na katere računa selektor Srečko Katanec.

Znotraj nogometne družine bo najmočneje odmevalo gostovanje Barcelone v Bilbau. Španski prvaki se kljub zmagam tradicionalno soočajo s težavami v baskovski metropoli, štadion Athletica za 175 milijonov evrov – tudi eno od 13 prizorišč eura 2020 – pa omogoča igranje spektakularnih tekem. Dvoboj predstavnikov narodov, ki bi najraje že »včeraj« zapustili Madridčane in ustanovili svoji državi, bo vreden ogleda.

Srečko Katanec bo pol ure pozneje v Firencah dočakal svojo tekmo tedna na štadionu Artemio Franchi, ki ga še kako dobro pozna. Nesrečni četrtfinalni derbi mundiala 1990 je resda izpustil zaradi poškodbe, a ga je pristno spoznal v majici Sampdorie. Jutri se bosta na njem pomerila Fiorentina in Chievo, po napovedih Italijanov naj bi začeli tekmo vsi trije slovenski reprezentanti; Josip Iličić v majici vijoličastih, Boštjan Cesar in Valter Birsa v selekciji gostov.

To bo kar pravšnji preizkus trenutne pripravljenosti vseh treh reprezentančnih adutov. Minuli konec tedna je zaznamoval Birsa, ki je bil najboljši igralec prvega kola v serie A (!), o kakovosti leve noge pri Šempetrčanu – četudi je Samirja Handanovića obakrat matiral z desnico – na »škornju« govorijo z izbranimi besedami. Bomo videli, kdo bo jutri uspešnejši. Navijači lahko pričakujejo tudi neposredne dvoboje med slovenskimi legionarji; Iličić naj bi namreč igral na desni strani v Fiorentinini postavitvi 3-4-2-1, torej bo imel opravka s Cesarjem, levim štoperjem Chieva, ki igra v modelu igre 4-3-1-2. Gostitelji bodo gotovo naredili vse, kar bo v njihovih močeh, da bi ponedeljkovo proslavo 90-letnice kluba naredili še lepšo, gostje iz Verone bodo iskali le pot do nove zmage. Vsekakor bo zanimivo.

Tradicionalno zanimiv in spektakularen je tudi lokalni derbi med Borussio iz Mönchengladbacha in Bayerjem iz Leverkusna. Kluba, ki bosta v tej sezoni igrala v ligi prvakov, gojita veliko rivalstvo – trojček lokalnih rivalov dopolnjuje Köln –, v takšnem ozračju bi lahko užival na igrišču tudi Kevin Kampl, eden od motorjev igre Bayerja in slovenske reprezentance. In čeprav je gostitelje poleti zapustil Granit Xhaka, za katerega je Arsenal odštel 40 milijonov €, je njihova zvezna vrsta še vedno ena najboljših v bundesligi. To bo izziv več za Kampla.

»Dobro smo se pripravili na začetek prvenstva, trdo smo garali v zadnjih tednih, komaj čakam prvo tekmo,« je potrdil Kevin Kampl, 25-letni dirigent ambicioznega orkestra iz Leverkusna.