Iličić in Birsa nad poln štadion v Belfastu

Katanec naj bi v Belfastu (20.45) preveril sožitje med zvezdnikoma Fiorentine in Chieva, ob tem razmišlja o desnem boku.

Objavljeno
28. marec 2016 02.46
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec

Belfast - Drevi bodo lahko prišli na svoj račun tudi najzahtevnejši privrženci slovenske nogometne reprezentance. Potem ko so izbranci selektorja Srečka Katanca prejšnji teden opravili z Makedonci, se bodo namreč nocoj (20.45) soočili z veliko zahtevnejšo reprezentanco. Severna Irska bo gotovo tekmec po meri prenovljene Katančeve selekcije, saj gre za visoko motivirano udeleženko eura 2016.

Naliv, mavrica in 100. obletnica vstaje

Včerajšnjo generalko Slovencev na štadionu Windsor Park sta zaznamovala tudi kratkotrajni naliv in močna mavrica na nebu, v seštevku pa je šlo za trening, ki je kljub temu - in slabemu igrišču - ponudil veliko koristnih informacij. Katanec je namreč pred navzočimi slovenskimi novinarji in vodstvom NZS vnovič uigraval zanimivo enajsterico, v kateri bi poslal v boj od prve minute oba svoja mojstra z boljšo levo nogo - Valterja Birso in Josipa Iličića -, poleg njiju pa še napadalca Romana Bezjaka. Selektor je Kranjčana in Šempetrčana nazadnje uporabil v začetni enajsterici v lanskem dvoboju za EP 2016 z Ukrajino, to pa je bila tudi edina preizkušnja najvišje ravni pod Katancem, v kateri sta začela tekmo tako "Jojo" kot "Biki", če odmislimo večere s San Marinom, Estonijo in Litvo. O tem, kako uigrana sta, smo v Belfastu povprašali tudi Birso.

"Zanimivo vprašanje ... na nek način sva si podobna, po drugi strani pa močno različna," je ocenil plejmejker Chieva, nato pa dodal: "Oba sva levičarja, kar je gotovo neugodno za tekmece. Drži le naslednje: več kot bova igrala tekem, bolj bova uigrana. Gotovo lahko dodava veliko igrivosti in ustvarjalnosti v to reprezentanco, ob tem pa je treba vse to znanje čim prej prenesti tudi na mlajše."

Mraz, veter in dež

Slovenci bodo poskušali umiriti žogo in odigrati kakšno akcijo s podajami po tleh, četudi bo to na tukajšnji travnati površini zelo težko, saj zelenica še najbolj spominja na igrišče po kakšni od tekem v ragbiju, ki jo je spremljalo močno deževje. Tudi danes lahko gostje le upajo, da se ne bodo uresničile napovedi prebivalcev Belfasta o igri pri 3 stopinjah Celzija, močnem vetru in občasnih nalivih, zaradi česar so tudi navzoči na sinočnji generalki posegli po šalih, kapah in angleškem čaju.

V modelu igre 4-3-3 nad model 4-1-4-1

Ne glede na to je bojni načrt gostov seveda enak: s pozitivnim rezultatom bi pričakali majsko gostovanje pri Ibrahimovićevi Švedski zelo sproščeno. Kot smo opazili na zadnjih treningih, Katanec že ima oblikovano začetno enajsterico, morda razmišlja le o položaju na desnem boku, na katerem pa Nejc Skubic uživa prednost pred Petrom Stojanovićem. Ob tem bo zanimiv tudi taktični izziv Slovencev, ki bodo poskušali v postavitvi 4-3-3 (Oblak; Jokić, Cesar, Samardžić, Skubic; Verbič, Krhin, Kurtić; Birsa; Bezjak, Iličić) streti podobno postavitev domačih (4-1-4-1), ki pa bo vendarle naravnana bolj obrambno in pazljivo.

Vstopnice že pošle

Drevi se obeta pravi nogometni spektakel na štadionu, ki še ni povsem dokončan, saj ta čas še gradijo eno od tribun. Navijači so namreč že razgrabili vstopnice, torej bodo imeli Katančevi upi proti sebi tudi približno 15.000 glasnih Severnih Ircev. Ti so v zadnjih dneh dodatno razvneti zavoljo 100. obletnice vstaje v Dublinu, ki se je tukajšnji katoliki spominjajo drugače kot protestanti. Številni najboljši katoliški nogometaši namreč igrajo za Severno Irsko le do starostne selekcije U-21, nato pa severnoirsko nogometno "državljanstvo" pogosto zamenjajo za irskega.