Iličić in Handanović v boj za ligo prvakov

V igri za italijanskega nogometnega prvaka ostala le Napoli in Juventus. Boštjan Cesar »na srečo« ni igral.

Objavljeno
01. februar 2016 01.12
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Milano – Privržencem italijanskega nogometa se obeta izjemno zanimiv dvoboj za naslov prvaka med Napolijem in Juventusom. Ta čas na obzorju ni tekmeca, ki bi lahko ustavil njun marš po Apeninih, zato na »škornju« že odštevajo čas do velikega derbija, ki bo na sporedu 13. februarja v Torinu.

Vodilni Napoli (50 točk) in njegov najtesnejši zasledovalec Juventus (48) sta konec tedna podaljšala niz prepričljivih zmag nad tekmeci v serie A, oba sta posegla v rekordne dosežke. Napoli je nazadnje nanizal šest zaporednih zmag daljnega februarja 1988, ko je Italija poznala dva predsednika – eden je imel sedež v Rimu, drugemu, ki so ga priznavali južno od glavnega mesta, pa je bilo ime Diego Armando Maradona in je spravljal v delirij navijače v Neaplju. Za Juventusom je še daljši niz zmag. Trener »stare dame« Max Allegri je z 12. zaporednim trojčkom točk izenačil rekordni dosežek kluba iz časov njegovega predhodnika Antonia Conteja. Ob tem so Torinčani včeraj sprožili v vrata Chieva deset strelov, kar je največ letos. Boštjan Cesar »na srečo« ni igral pri tem nizanju rekordov.

Napoli in Juventus meljeta vse pred seboj; prvi z razliko v golih +31, drugi +27. Do derbija sezone v Torinu bosta igrala še dve tekmi in zanimivo bo videti, kakšno bo njuno izhodišče čez dva tedna. Neapeljčani bodo gostovali pri Laziu in pod Vezuvom gostili Carpi, Juve bo igral doma z Genoo in gostoval v Frosinoneju. Zdi se, da bodo državni prvaki 13. februarja bolj sproščeni kot izzivalci: Napoli bo pet dni pozneje igral dvoboj osmine finala EL z Villarrealom, Juventus pa se bo spopadel z Bayernom v ligi prvakov šele en teden pozneje.

Napoli in Juventus res igrata »svojo« ligo. To potrjuje sinočnji razplet nekoč najmočnejšega mestnega derbija na svetu. Inter, ki so ga nekaj tednov nazaj uvrščali med kandidate za prvaka, je bil v mestnem derbiju z Milanom nemočen. Samir Handanović je prejel tri gole; prvega bi morda lahko preprečil z izhodom iz vrat, drugega in tretjega težko, saj so se »gostitelji« poigrali s celotno obrambo moštva, ki ga vodi Roberto Mancini.

Zdi se, da se bosta Inter in Fiorentina, ki je le remizirala v Genovi – Josip Iličić je bil ob zgoščeni postavitvi gostiteljev nemočen – borila za 3. mesto in ligo prvakov, poleg njiju seveda tudi Roma in morda Mihajlovićev Milan.