Iličić nekoč blizu Rome, zdaj proti njej

Italijani tudi v zlatih časih niso imeli petih klubov v osmini finala evropske lige.

Objavljeno
28. februar 2015 00.02
J. S., šport
J. S., šport
Nyon – Osmina finala evropske lige bo ponudila več privlačnih dvobojev, najzanimivejše tekmece pa so dobili prav klubi treh slovenskih legionarjev. Inter se bo pomeril z uspešnico nemške sezone Wolfsburgom, Villarreal z zadnjo zmagovalko evropske lige Sevillo, Fiorentina pa z Romo.

Italijani so po dolgem času prišli na svoj račun v evropskih nogometnih pokalih. Vseh pet njihovih klubov je preskočilo tekmece v prvem situ izločilnih bojev evropske lige, četudi nihče ni imel opravka z avtsajderjem, saj so izločili moštva iz Španije, Anglije, Turčije, Nizozemske in Škotske. Tudi v zlatem obdobju devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so v italijanski serie A domovali najboljši klubi na svetu, Italijani pa so prispevali kar 13 finalistov (!), klubi s »škornja« niso premogli petih klubov v osmini finala pokala UEFA.

Montella najbolj motiviran

Fiorentina, Inter, Napoli, Roma in Torino bodo imeli 12. in 19. marca še težje delo kot doslej. Torino in Napoli se bosta merila z ruskima kluboma, ki sta v zadnjih letih prevzela primat najboljšega Spartaku – Torino bo poskušal presenetiti Zenit, Napoli pa bo v dvoboju z Dinamom užival status favorita. Najtežje delo čaka Inter. Vratarja Samirja Handanovića bo napadal drugi najbogatejši napad bundeslige; De Bruyneju (8 golov in 12 podaj) in Dostu (11 golov) se je pozimi priključil nemški reprezentant Andre Schürrle. Wolfsburg v naslednjih sezonah meri prav na vrh bundeslige, kar mu je – s Volkswagnovimi evri – že uspelo leta 2009.

Najtežje delo čaka Fiorentino, ki ji je žreb namenil italijanskega tekmeca. V nekaterih minulih prestopnih rokih so Josipa Iličića povezovali prav z Romo, poleti leta 2013 naj bi bil že povsem blizu podpisa za priljubljeni klub v rumeno-rdeči opravi, zato bo imel najbrž v tem dvoboju dodaten motiv. Če ga bo trener Vincenzo Montella poslal v ogenj, seveda. Slednji bo med vsemi v tem derbiju najbolj motiviran: potem ko je Roma z njegovo pomočjo leta 2001 osvojila »scudetto« – šlo je za napad Totti-Batistuta-Montella –, mu je prejšnje vodstvo kluba namenilo tudi vlogo trenerja. Ameriški lastniki so ga nato leta 2011 zamenjali z Luisom Enriquejem. »Čaka nas velik izziv, vsi vemo, kako močna je Roma. Veseli me, da ne bomo imeli logističnih težav,« je povedal trener, ki je blestel v Romi pod vzdevkom »Avionček«.

Tudi Kampl na derbiju

Kevina Kampla ne bo v osmini finala evropske lige, četudi bi si to »zaslužil«: jeseni je bil med najboljšimi nogometaši Salzburga, ki pa je brez njega priznal premoč Villarrealu. Kampl je napredoval v močnejše nogometno okolje. Še zanimivejše za slovenske navijače kot v osmini finala EL bi bilo lahko namreč že danes v Porurju; 146. tradicionalni derbi med Borussio Dortmund in Schalkejem so v zadnjih letih bolj kot goli zaznamovali navijaški izgredi. Danes popoldne bo zato za varnost navijačev – med nekaj manj kot 80.000 gledalci bo tudi 7000 gostujočih – skrbelo 1000 varnostnikov in 4000 policistov.

Borussio in Schalke na lestvici loči 10 točk, BVB pa je nazadnje premagala rivala na svojem štadionu leta 2011. O tem, kako blagodejno bi vplivala morebitna zmaga na moštvo trenerja Jürgna Kloppa, ni treba izgubljati besed. Ali bo rumeno-črnim pomagal tudi Kampl, je težko napovedati. Po težavah z mišico in trebušno gripo, zaradi katerih je poraz Borussie z Juventusom spremljal iz torinske bolnišnice, je spodbudno že, da ga je Klopp uvrstil v kader za porurski derbi.