Iličić poleti ni mogel v Milano, jutri Milan prihaja v Firence

Kitajci so preprečili združitev Kranjčana Josipa Iličića in Vincenza Montelle v Milanu.

Objavljeno
24. september 2016 02.48
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Poleti je le malo manjkalo do snidenja trenerja Vincenza Montelle in slovenskega reprezentanta Josipa Iličića. Montella je želel Iličića pripeljati v Milano, Iličić je načelno sprejel njegovo ponudbo, toda prestop je padel v vodo zaradi negotove (lastniške) prihodnosti enega od najuspešnejših klubov v Evropi. Jutri se bosta nekdanji »avionček« in »Jojo« pomerila kot tekmeca.

Montella velja za enega od najbolj obetavnih italijanskih trenerjev. Vrhunec igralske kariere je doživel v Rimu, kjer je v majici Rome osvojil naslov italijanskega prvaka (2000/01) kot član enega od najboljših napadov na »škornju« doslej; pod vodstvom Fabia Capella je tedaj blestel trojček Totti-Montella-Batistuta. Prav v Romi je Montella opravil trenerski krst, pravo priložnost pa je dočakal v Catanii, kjer je v sicilijanskem derbiju spoznal Josipa Iličića. Slednjega je »avionček« – vzdevek je dobil zaradi značilnega proslavljanja golov – zvabil iz Palerma v Firence, letošnje poletje ga je želel vzeti tudi v Milan.

Prestop je padel v vodo zavoljo pogajanj med Silviom Berlusconijem in kitajskimi vlagatelji, dvom pa je bil očitno upravičen. Potem ko je ameriški finančni medij Bloomberg v začetku tedna sporočil, da so Kitajci v prevzemni ponudbi za poroka navedli eno od lažnih bank, je včeraj postalo znano, da je poneverjena tudi druga bančna garancija Kitajcev, ki so v Milan že vložili 100 milijonov evrov. Kot da bi Iličić že avgusta vedel, da se ne splača oditi v Milano ...

Jutri zvečer, ko se bosta v osrčju Toskane sešla Fiorentina in Milan, na igrišču ne bodo igrali Kitajci, pač pa 22 nogometašev, ki gojijo veliko rivalstvo. Trener vijoličastih Paulo Sousa in njegov kolega na klopi rdeče-črnih Montella veljata za taktično dobro podkovana trenerja, za nogometna praktika, ki upoštevata značilnosti svojih igralcev. Iličić na štadionu Artemio Franchi uživa svobodo v igri, ob njem sta odlična zvezna igralca Borja Valero in Milan Badelj, v modelu igre 3-4-2-1 (Valero, Iličić; Kalinić) igra tik za napadalcem na desni strani igrišča. »Jojo« med tednom ni igral, kar po trditvah italijanskih kolegov pomeni, da je Sousa varčeval njegove moči za derbi z Milanom.

Jutrišnji dvoboj na enem od prizorišč svetovnega prvenstva iz leta 1990 – prav na tem štadionu sta se v znameniti četrtfinalni tekmi pomerili Jugoslavija in Argentina, po strelih z bele točke pa so bili boljši »gavči«, četudi Maradona ni izkoristil 11-m. To bo dvoboj ekip, ki se želita v tej sezoni vrniti med najboljše tri klube v Italiji. To bi jima prineslo nastop v ligi prvakov 2017/18, še zadnji sezoni elitnega tekmovanja pred reformo v triletki 2018-2021. Bomo videli, kdo bo uspešnejši, Iličićevi ali Milan, v majici katerega (4-3-3; Niang, Bacca, Suso) se bo v Firencah vnovič predstavil tudi 21-letni Francoz M'Baye Niang, bržčas eden od napadalcev prihodnosti.

Četudi Fiorentina (njeno moštvo je vredno na trgu 152 milijonov €) in Milan (210 mio €) ta čas ne sodita med najbogatejše klube v Italiji in capljata za vodilnimi Juventusom (430), Interjem (330), Romo in Napolijem (oba po 300), navijači upajo, da bi šlo lahko prav jutri zvečer za lepotico kola v serie A.