Iličić v derbiju pristrigel peruti Napoliju

Naši nogometaši na tujem: zmaga Fiorentine v Neaplju. Dedić med strelci, Iličić, Kurtić in Berić med podajalci.

Objavljeno
24. marec 2014 00.38
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Najodmevnejšo zmago med slovenskimi legionarji je vknjižil Josip Iličić. Fiorentina je v derbiju italijanskega prvenstva gostovala v Neaplju, »Jojo« pa je bil med glavnimi akterji presenečenja pod Vezuvom. Fiorentina se je z zmago »približala« Napoliju na tri točke zaostanka.

Dvoboj Napoli-Fiorentina je bil resda tudi tekma ekip, ki sta prejšnji teden končali evropsko pot – Napoli je potegnil kratko v merjenju moči s Portom, Fiorentina se je obrisala pod nosom v izdihljajih povratne tekme z Juventusom. Kluba se bosta do konca sezone v serie A borila za 3. mesto in uvrstitev v ligo prvakov, kljub porazu pa ta čas bolje kaže Napoliju, ki ima 7 točk prednosti pred Fiorentino, toda težji razpored tekem v preostalih 10 kolih (doma še Juventus in Lazio, v gosteh Catania, Parma, Udinese, Inter in Sampdoria).

»Seveda še nismo vrgli pušk v koruzo. Do konca bo zanimivo, nenazadnje bomo igrali z Napolijem tudi v finalu pokala,« je povedal Iličić, ki je začel akcijo za gol Joaquina in igral zelo dobro, večkrat je ogrozil vrata Pepeja Reine.

Rekordni dosežek Salzburga

Težko je reči, da so nogometaši Salzburga »prebrodili« nepričakovano slovo od evropske lige, toda osem kol pred koncem avstrijskega DP so si že priigrali peti naslov prvaka, potem ko so še enemu tekmecu nasuli 5 golov. Kevin Kampl in soigralci so premagali klub iz dunajskega predmestja Wiener Neustadt z rezultatom 5:0 – v zadnjih sezonah so ga premagali z izidi 5:0, 5:1, 8:1, 5:1, 6:0, 3:1 in 3:0 – ter si po letih 2007, 2009, 2010 in 2012 pripeli peto zvezdico.

»Rdeči biki« so že v bobnu drugega kola kvalifikacij za ligo prvakov (v njem so tudi že Bate Borisov, Aktobe, Ventspils, Helsinki, Malmö, Žalgiris, St. Patrick, ...), v katerem bodo verjetno zastopali klub z najvišjim koeficientom UEFA in bodo seveda med nosilci. Če bo naslov slovenskega prvaka osvojil Maribor, Salzburg ne bo mogel gostovati na Štajerskem, saj bo med nosilci tudi vijolični klub, če bi bil najboljši kdo drug (Koper, Gorica, Rudar, ...), bi bilo seveda drugače.

Solnograški klub, ki ima ta čas 27 točk prednosti pred Grödigom, tako močno odstopa od ligaške konkurence, da bi lahko do konca sezone zrušil še nekaj absolutnih rekordov po številu golov, točk, ... Njegovi najboljši strelci so Soriano (26), Alan (24), Mane (13), Žulj (10) in Kampl (9), najboljši podajalci pa Kampl (13, prvo mesto v ligi), Mane, Soriano (oba po 11), Alan (7) in Berisha (5), vsi našteti pa so si v tej sezoni močno povečali vrednosti na nogometni tržnici. Prav Kevin Kampl naj bi bil z 10 milijoni € odškodnine najdražji biser Salzburga.