Iličićev gol bi zasenčil tudi Messijevega (VIDEO)

Naši na tujem: Interju spodrsnilo v sodnikovem dodatku. Valter Birsa podal za gol Boštjana Cesarja.

Objavljeno
24. januar 2016 23.01
FBL-ITA-SERIEA-FIORENTINA-TORINO
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Konec tedna sta opozorila nase najbolj ustvarjalna nogometaša v slovenski reprezentanci Valter Birsa in Josip Iličić. Slednji je v majici Fiorentine zabil jubilejni 10. gol v tej sezoni italijanske serie A, vijoličasti pa so se obdržali v igri za uvrstitev v ligo prvakov.

Iličić je bil na nekaterih specializiranih spletnih medijih najbolje ocenjeni nogometaš Fiorentine, četudi je v tekmi s Torinom igral »standardnih« 67. minut. V prvem polčasu je najprej neuspešno zaključil eno od akcij, nato pa trikrat opozoril nase tamkajšnje navijače in novinarje. Enkrat je s peto lepo zaposlil mladega italijanskega reprezentanta Bernardeschija, drugič je poslal v ogenj Senegalca Babacarja, tretjič je zablestel s potezo tekme. To se je zgodilo v 24. minuti, ko je Kranjčan izvajal prosti strel rahlo na desni strani, slabih 30 metrov od vrat Torinčanov. »Jojo« se je spogledal s soigralcem Borjo Valerom, nato pa sprožil strel pod prečko na vratarjevi levi strani – 0:1! To je bil že njegov 10. gol v tej sezoni, četrti iz igre ob šestih enajstmetrovkah.

»Iličić? Napredoval je tako v obrambni igri kot v taktični disciplini, toda danes bi lahko že prej 'zaprl' tekmo, če bi bil v kazenskem prostoru še bolj zbran,« ga je pohvalil in mu hkrati našel napako Fiorentinin trener Paulo Sousa.

Gol Josipa Iličića je bil zares mojstrski in zelo lep. Če bi tako lepega in s tako velike razdalje zabil denimo Lionel Messi, bi Argentinčeva mojstrovina preplavila svetovni splet in družbena omrežja. Zanimivo, prav v soboto je Messi z novo mojstrovino prinesel Barceloni tri točke na gostovanju v Malagi in njegov gol je obšel svet, četudi ni bil na kakovostni ravni Iličićevega.

Fiorentina je tako uspešno prekinila krajši niz dveh porazov z Laziem v Firencah in z Milanom v gosteh, po treh osvojenih točkah s Torinom pa se je vrnila v igro za vrh. Povsem na čelo lestvice se bo resda težko prebila, saj so Neapeljčani očitno »zavohali kri« in zlepa ne bodo popustili. Napoli je namreč ostal neporažen še na osmem zaporednem gostovanju v Genovi (Genoa, Sampdoria), v tej sezoni je res odličen. Gonzalo Higuain (20 golov) in soigralci so zasluženo vodilni na lestvici, kar potrjuje tudi skupna razlika v golih (45:18).

O tem, ali so južnjaki zreli za reprizo zlatih časov Diega Maradone, bomo vedeli več po mesecu dni. Moštvo izpod Vezuva se nahaja pred zahtevnim urnikom tekem, v katerem bo med drugim gostovalo pri Juventusu, Laziu in Fiorentini (!), doma pa igralo z Milanom.

Vratarski dvoboj: Belec bolj vesel kot Handanović

Če lahko o Napoliju še ugibamo, pa je na podobno vprašanje lažje odgovoriti v primeru Interja. Četudi se milanski klub nahaja tik pod vrhom s spodobnim izkupičkom 41 točk, si je nazadnje vnovič privoščil hud spodrsljaj. V dvoboju slovenskih vratarjev – Samir Handanović brani za Inter, nekdanji član modro-črnih Vid Belec pa za Carpi – namreč Inter ni upravičil vloge favorita. Četudi so imeli Milančani v nogah vodstvo z 1:0 in si priigrali več priložnosti za 2:0, so na koncu osvojili le točko, in sicer z igralcem več. Carpi, ki je od 83. minute igral z desetimi, je izenačil izid v 92. minuti tekme.

Na »drugem koncu« lestvice je šlo za dvoboj Lazia in Chieva, ki sta ga zaznamovala tudi slovenska reprezentanta. Izid prvega polčasa je namreč že v 5. minuti postavil Boštjan Cesar, ki je s strelom z glavo izkoristil značilno filigransko podajo Valterja Birse s prostega strela. »Lazio si je priigral priložnosti, mi pa smo vzdržali in jim zabili gol. Nadaljevati moramo tako,« je Cesar v odmoru povedal v mikrofon televizije Mediaset. No, »Cesi« je pozneje, v 47. minuti, prejel drugi rumeni karton in zapustil igrišče, Rimljani pa so do konca zabili kar štiri gole. V prid Birse (6. podaja v tej sezoni!) govori podatek, da ga je trener zamenjal v 66. minuti, ko je bilo še vedno 0:1 za goste.