Kdo bo novi predsednik FIFA?    

Zgodovinski dan za nogometno družino. Infantina pospremili v bitko za vrh FIFA, prvi favorit stavnic je šejk Salman.

Objavljeno
26. februar 2016 00.32
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Svetovna nogometna zveza (FIFA) bo dobila danes devetega predsednika v 111-letni zgodovini delovanja organizacije. Med peterico kandidatov uživata največ javne podpore bahrajnski šejk Salman in Gianni Infantino, ki je včeraj še enkrat nagovoril Evropejce.

Dan pred izrednim vrhom FIFA so se na izrednem zasedanju zbrali tudi vodilni možje Evropske nogometne zveze (UEFA). Delegati so potrdili prihodke za sezono 2014/15 v višini 2,1 milijarde evrov, sprejeli načrt za rekordno visoke prihodke v sezoni 2016/17 (2,8 milijarde evrov) in se še zadnjič skupaj ozrli k današnjim volitvam.

Navzoče v najvišjem züriškem hotelu Swissotel je nagovoril tudi Infantino, generalni sekretar UEFA, ki je sprejel vlogo evropskega kandidata za predsednika po suspenzu Michela Platinija. Čustvenemu nagovoru Infantina, v katerem je 45-letni Švicar izpostavil »zgodovinski dan za FIFA«, je sledil evforični aplavz delegatov Uefe, ki so podprli predlagani paket reform, s katerimi želi Švicar popraviti načeti ugled organizacije.

Razplet tajnih volitev, na katerih bo 207 delegatov izbiralo med peterico neenakovrednih kandidatov za predsednika, bo težko znan pred poznim popoldnevom, saj si v prvem krogu volitev najverjetneje nihče ne bo zagotovil nujne dvetretjinske večine glasov za zmago (138 od 207).

Salman favorit na stavnicah

V boju za vrh FIFA se bosta v Zürichu pomerili Evropa in Azija, ključno vprašanje pred razpletom 11. točke dnevnega reda na izrednem kongresu pa se glasi: bo Gianni Infantino premagal afriško-azijski glasovalni stroj šejka Salmana Al-Khalife?

»Nič posebnega ni bilo. Vsi kandidati so se nam še enkrat predstavili, razkrili svoj program in reforme. Zdaj čakamo na volitve,« nam je sinoči sporočil iz Züricha predsednik NZS Aleksander Čeferin, ki bo danes oddal glas za Giannija Infantina. Dejansko je bilo včeraj vseh pet kandidatov zelo zgovornih, celo Južnoafričan Tokyo Sexwale, ki naj bi užival najmanjšo podporo, je zatrdil, da bo vztrajal do svojega zadnjega kroga volitev.

Kljub temu velja izpostaviti dejavnika, ki bi lahko krojila razplet najbolj nepredvidljivega glasovanja v zgodovini FIFA. Izvršni odbor FIFA je potrdil, da je zaradi vpletanja države v šport odvzel glasova Kuvajtu in Indoneziji, torej dvema članicama Azijske zveze (AFC), ki bi skoraj zanesljivo podprli šejka Salmana. Ta velja za absolutnega favorita pri večini stavnih hiš po svetu; povprečna kvota na njegovo zmago namreč znaša 1,5, na zmago Infantina 2,5. Drug zanimiv primer se nanaša na Infantinov govor pred predsedniki in generalnimi sekretarji nacionalnih zvez (v Zürichu je tudi Aleš Zavrl, NZS). Infantino je imel na suknjiču pripeto značko južnoameriške konfederacije CONMEBOL. »Delimo iste vrednote,« je komentiral to potezo.

Infantinu »pripada« 63 glasov UEFA in CONMEBOL ter večji del ameriških glasov (35), šejku Salmanu večina od 98 glasov Afrike in Azije. Morda bo odločal avstralski vpliv na oceanijske članice FIFA (11 glasov). Za zmago v prvem krogu je nujnih najmanj 138 glasov (2/3), v naslednjih krogih, ko bi vsakič odpadel najslabši kandidat, pa navadna večina glasov (104).