Infantino predlaga SP s 40 državami

Švicar Gianni Infantino, ki kandidira za novega predsednika Fife, je predstavil svoj volilni manifest.

Objavljeno
19. januar 2016 14.10
Posodobljeno
19. januar 2016 14.22
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Zürich - Švicarski nogometni strokovnjak Gianni Infantino, ki je eden izmed kandidatov za novega predsednika Svetovne nogometne zveze (FIFA) je na svoji spletni strani objavil volilni manifest.

Infantino je med drugim predstavil svoj predlog glede organizacije svetovnega prvenstva, ki bi, tako kot bo leta 2020 potekalo evropsko prvenstvo, potekalo v več državah. Edino svetovno prvenstvo do zdaj, ki je bilo organizirano v dveh državah, je bilo leta 2002, na njem je prvič igrala tudi Slovenija, ko sta bili prirediteljici Južna Koreja in Japonska.

»Fifa bi morala proučiti možnost, da svetovno prvenstvo ne bi bila organizirano le v eni ali dveh državah, temveč v celotni regiji. Tako bi več držav lahko doletela čast, da bi organizirale svetovno prvenstvo,« je v svojem programu, v katerem je enajst točk, zapisal Infantino.

Nekdanji generalni sekretar Evropske nogometne zveze (UEFA) si hkrati prizadeva tudi za to, da bi na svetovnem prvenstvu igralo kar 40 reprezentanc. Njegov predlog bi lahko podprli predstavniki Azije in Afrike, vprašanje je, kako se bodo z njim strinjali v Evropi, saj bi to podaljšalo potek svetovnega prvenstva. Vendar Infantino meni, da bi se svetovno prvenstvo podaljšalo le za tri dni. Njegov predlog je, da bi prvi del svetovnega prvenstva potekal v osmih skupinah s petimi ekipami.

»Tako bi bili potrebni le trije dodatni igralni dnevi, kar ne bi vplivalo na mednarodni koledar tekem,« je pojasnili 46-letni Švicar.

Med drugimi predlogi velja še omeniti, da bi mandat za uradnike Fife, vključno s predsednikom, omejil na 12 let, povečala pa bi se tudi denarna sredstva, ki bi ga Fifa namenila svojim članicam za razvojne nogometne projekte.

Uradni kandidati za novega predsednika, ki bo znan 26. februarja, so ob Infantinu še jordanski princ Ali Bin Al Hussein, Bahrajnčan Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Francoz Jerome Chamgagne in Južnoafričan Toky Sexwale. Rok za oddajo kandidatur se bo sicer iztekel 26. januarja.