Infantino si prizadeva za SP z 48 ekipami

Predsednik Fife Gianni Infantino je predstavil nov format SP, na katerem bi igralo 48 reprezentanc. Predlog naletel na kritike.

Objavljeno
04. oktober 2016 10.01
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Bogota - Predsednik Svetovne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je sinoči v Bogoti predstavil nov format svetovnega prvenstva.

V prihodnje si pri Fifi želijo 48 sodelujočih reprezentanc na mundialu, pri čemer bi se najslabših 16 od turnirja poslovilo že po uvodni tekmi predtekmovanja, prvenstvo pa bi kot doslej nadaljevalo 32 ekip.

Fifa nov format načrtuje za prvenstvo leta 2026. Čeprav je bilo doslej govora o povišanju števila ekip na 40, pa je sinoči padel predlog o 48 reprezentancah.

Po novem predlogu naj bi 32 nepostavljenih reprezentanc odigralo posebno tekmo in 16 najboljših bi se pridružilo 16 ekipam nosilkam v nadaljevanju tekmovanja. Potem bi sledil zdajšnji sistem igranja po skupinah do četrtfinala. Že Infantinov načrt o povečanju prvenstva na 40 ekip je pred časom naletel na kritike, tudi tokrat ni nič drugače, saj mnoge skrbi padec kakovosti tekmovanja zaradi priključevanja nekoliko slabših moštev.

A Švicar, ki je vodenje krovne nogometne zveze prevzel lani, ko je nasledil dolgoletnega prvega moža Josepha Blatterja, je vztrajen. Dodatnih 16 ekip bo pomenilo 80 tekem namesto 64, kar bi povečalo prihodke iz naslova prodaje televizijskih pravic.

O novem formatu tekmovanja in procesu dodeljevanja prvenstva za leto 2026 bo svet Fife odločal 13. in 14. oktobra v Zürichu.