Infantino v Beogradu tudi s Čeferinom

Dva tedna do volitev predsednika FIFA: v Zürichu naj bi šlo za dvoboj med Azijo in Evropo.

Objavljeno
11. februar 2016 22.34
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Čez natančno dva tedna bo Svetovna nogometna zveza (FIFA) dobila novega predsednika, 26. februarja v Zürichu naj bi naposled končali vladavino statusa quo v nogometni družini, ki se je začela z odmevno korupcijsko afero »Fifagate«. Volilna kampanja za nasledstvo Seppa Blatterja se preveša v sklepni del, zato stopnjuje svoje aktivnosti vseh pet predsedniških kandidatov.

Konec meseca naj bi bilo v Zürichu – če ne bo kateri od kandidatov odstopil že prej – zelo izenačeno. Najmanj možnosti za zmago naj bi imela južnoafriški podjetnik Tokyo Sexwale in francoski karierni diplomat na FIFA Jerome Champagne. O zmagi so prepričani trije kandidati: jordanski princ Ali Al-Hussein, katarski šejk Salman Al-Khalifa in švicarski nogometni funkcionar Gianni Infantino. Težko je oceniti, kdo si je doslej zagotovil največ glasov; če bi sešteli domnevno »zagotovljene« glasove vseh treh, bi prišli do vsote več kot 209 glasov, kolikor jih bo na voljo 26. februarja ob Züriškem jezeru.

Upoštevaje javno izraženo podporo, ki so jo omenjenim izrekle posamezne nacionalne nogometne zveze, realno upata na zmago le šejk Salman in Infantino. Prvega, ki je aktualni podpredsednik FIFA in prvi mož Azijske nogometne zveze (AFC), formalno podpirata AFC, ki bo imela na volitvah 46 glasov, in Afriška zveza (CAF), ki premore 54 glasov. Generalnega sekretarja UEFA Infantina so javno večinsko podprle članice UEFA (53) in večji del članic Srednje in Severne Amerike ter Karibov (CONCACAF, 35) ter Južne Amerike (10). Morda bodo na koncu odločali glasovi Oceanijske zveze (11), kdo ve. Javno izražena podpora seveda ne pomeni nujno, da bo podobno tudi na glasovanju, česar se zavedajo vsi. Šejk Salman, denimo, je zatrdil, da Infantino ne bo dobil podpore vseh članic UEFA, Infantina pa sta, denimo, med drugim javno podprla tudi Južni Sudan in Iran, ki naj bi sodila v Salmanov milje. Azijska in afriška zveza sta že pred meseci podpisali memorandum o skupnem nastopu na volitvah novega predsednika FIFA.

Za 1,5 milijarde rezerv

Kandidati za predsednika prav v teh dneh pridobivajo še zadnje glasove. Včeraj so se na pobudo ameriških zvez (CONCACAF) zbrali v hotelu Sheraton v Miamiju, kjer bodo imeli do danes popoldne predstavitev svojih programov. Vsi imajo skupno obljubo: lotili se bodo 1,5 milijarde ameriških dolarjev rezerv, ki jih je FIFA akumulirala v času vladavine Seppa Blatterja. Najdlje je šel Infantino, ki napoveduje, da bo vsaka zveza lahko počrpala po 5 milijonov dolarjev za razvoj nogometa, vsaka celinska zveza pa 40 milijonov za nadaljnji razvoj. Infantino, ki ga podpira tudi združenje najbogatejših klubov (ECA), je iniciator širitve svetovnega prvenstva na 40 ekip, in sicer po več celinah. Podobno torej, kot bo v Evropi organiziran euro 2020.

Šejk Salman ostaja previden z morebitno širitvijo mundiala pred letom 2026 in vztraja, da to ne more biti del volilne kampanje, pač pa strokovna razprava med klubi, zvezami in drugimi akterji pod nogometnim dežnikom. Katarec napoveduje še večjo stopnjo profesionalizacije FIFA, povrnitev njenega ugleda pri največjih pokroviteljih in posledično več denarja za vse zveze. Princ Ali, ki se je sinoči predstavil tudi v Ženevi, ponuja po milijon dolarjev letne pomoči zvezam vsakega 1. januarja v koledarskem letu in širitev mundiala na 36 reprezentanc že v Rusiji 2018. Po predlogu Jordanca, ki izpostavlja vlogo Salmana pri domnevnem kršenju človekovih pravic, bi pridobile po eno mesto Azija, Afrika in Concacaf, po polovico pa Južna Amerika in Oceanija.

Princ Ali ni pozabil Slovenije

Najbolj aktivno vodi volilno kampanjo Infantino, ki je – mimogrede – zavrnil Salmanovo trditev, da obstaja možnost za sodelovanje med favoritoma v primeru zmage Katarca. Četudi vodstvo UEFA formalno čaka na razplet pritožbe suspendiranega Michela Platinija na Mednarodnem razsodišču za šport v Lozani (CAS), velja Infantino za kandidata s polnimi pooblastili. Infantino bo danes v Miamiju, jutri pa si bo ogledal finalno tekmo eura v dvoranskem nogometu v Beogradu. Po spektaklu v Areni Kombank se bo srečal z regionalno skupino članic, ki je vzniknila na območju med Grčijo in Slovenijo, vanjo pa so vključene še Črna gora, BiH, Hrvaška, Makedonija, Srbija, Albanija, Bolgarija, Ciper in Romunija. Skupini, ki deluje zelo povezovalno, se bosta na jutrišnjem sestanku pridružili Rusija in Turčija.

»Razpravljali bomo o različnih dilemah in izzivih, kot vselej, posebej pa seveda o 'politiki', torej aktualnih volitvah predsednika FIFA. Mi smo izrazili podporo Infantinu že lani, poznamo se, tokrat se nam bo tudi formalno predstavil. Na splošno pa so vsi zelo dejavni. Nedavno me je denimo poklical tudi princ Ali,« je povedal predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, ki bo v Beogradu vodil odpravo NZS, v kateri bodo še Aleš Zavrl, Ilija Kitić in Željko Pavlica. V naslednjih dveh tednih bo zelo živahno: UEFA bo imela prvič dotlej redni kongres dan pred kongresom FIFA – torej dan pred volitvami predsednika – kar v Zürichu, na njem pa naj bi odločali tudi o morebitni širitvi izvršnega odbora.