Infantino želi reformirati FIFA do začetka eura 2016

Pred Giannijem Infantinom zahtevna pot. Doslej je vodil le malo znani lokalni nogometni klub v mestu Brig-Glis.

Objavljeno
27. februar 2016 01.23
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Večini v züriški dvorani Hallenstadion je pošteno odleglo, ko so ob 18.00 sporočili, da je deveti predsednik v 111-letni zgodovini Svetovne nogometne zveze (FIFA) postal Gianni Infantino. Švicar je bil za širšo javnost, ki je izgubila del zaupanja v FIFA, najbolj sprejemljivo ime med kandidati.

Delegati na volilnem kongresu FIFA so poslali v svet jasno sporočilo: želimo reformirati nogometno hišo, ki so jo v izdihljajih zadnjega mandata Seppa Blatterja načele korupcijske afere in dokazi o pranju denarja. Pred največji karierni izziv so postavili 45-letnega Švicarja Giannija Infantina, ki so ga do vstopa v predsedniško bitko – po suspenzu Michela Platinija – v nogometni javnosti poznali kot spretnega in zabavnega voditelja žrebanj skupin lige prvakov in evropskega prvenstva.

Infantino je seveda več kot to. Diplomirani pravnik, ki tekoče govori pet jezikov (italijansko, francosko, nemško, angleško in špansko), je v petnajstletni strokovni karieri znotraj Evropske nogometne zveze (UEFA) pridobil ogromno znanja in stkal veliko povezav s politiki v Bruslju. Malokdo je verjel, da lahko birokrat na videz majhnega kalibra kaj opravi v dvoboju s šejkom Salmanom, ki je dolgoletni predsednik Azijske zveze in sorodnik bahrajnskih milijarderjev. Zgodilo se je prav to. V zadnjih dveh mesecih je z letalom preletel 200.000 kilometrov, obiskal ključne države članice FIFA, pri čemer je začel in končal svojo kampanjo na pomembni afriški celini. Ni privolil v zahtevo, naj vnaprej razkrije govor ob morebitni zmagi: »Govoril bom, kar čutim in verjamem, in to bom počel le v dobro nogometa, ki ga moramo vrniti v ospredje. Zdaj ali nikoli!« Infantino je razkril načrt v desetih točkah za povrnitev ugleda FIFA. Vsaka od 209 članic FIFA bo v prihodnjem štiriletnem obdobju prejela po pet milijonov dolarjev za razvoj nogometa, celinske zveze dodatnih 40 milijonov. Infantino je napovedal širitev svetovnega prvenstva z 32 na 40 reprezentanc in večjo integracijo nogometnih klubov v organizacijo. Reforme vključujejo tudi delno ločitev predsedniške in izvršne funkcije.

Reforme v 90 dneh

»Vse to želimo narediti v prihodnjih 90 dneh, torej pred začetkom evropskega prvenstva v Franciji,« je dodal, pri tem pa ni udrihal čez predhodnika Blatterja. Oba prihajata iz istega konca Švice. Približno 34 let mlajši Infantino se je rodil 23. marca 1970 v mestu Brig-Glis s 13.000 prebivalci, ki leži na skrajnem jugu Švice. Pred včerajšnjo zmago je zmagal le na predsedniških volitvah lokalnega nogometnega kluba. Njegova mati je tedaj obljubila, da bo brezplačno prala nogometno opremo igralcem v klubu ...

Odslej mu bodo še kako prav prišle njegove korenine. Pri krmarjenju organizacije v svetu, polnem interesov različnih držav in multinacionalk, bo lahko izkoristil kalabrijsko iznajdljivost in marljivost Lombardijcev. Kritiki mu očitajo preveliko povezanost s kaznovanim Michelom Platinijem in omahljiv odnos do kaznovanja organizatorjev nameščanja izidov v Turčiji in Grčiji. Ključno oceno njegovega dela bodo tako in tako podali pokrovitelji; v proračunu FIFA za štiriletni ciklus 2015–2018 manjka 500 milijonov evrov (tudi) zaradi odpovedi sponzorjev.