Inter čez Milan in spet v igri za scudetto

Inter se je z zmago na mestnem derbiju, kjer so z 1:0 ugnali AC Milan, spet vključil v boj za naslov italijanskega prvaka.

Objavljeno
16. januar 2012 10.27
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Kako močno je sinoči odleglo navijačem Interja: njihovi aduti, predlani najboljše moštvo na svetu, so namreč po treh »ničlah« naposled dobili mestni derbi z Milanom. Hkrati so se s šesto zaporedno zmago vrnili v boj za naslov prvaka. Večji del sinočnjega spektakla na štadionu San Siro je vendarle kazalo na »zasluženo« zmago »gostiteljev«; Milan je nadzoroval tekmo, nizal akcije in priložnosti – Inter si je denimo prvi kot na tekmi priigral šele v 61. minuti! A kaj zato, odločilni trenutek je tako ali tako sledil že sedem minut prej; šlo je za enega od nasprotnih napadov Interja – ta prvina je zaščitni znak trenerja Claudia Ranierija –, ki je bil dotlej v podrejenem položaju. Ignazio Abate je slabo ocenil let žoge, ušel mu je Diego Milito, ki je z leve strani kazenskega prostora velemojstrsko zabil gol ob »daljši« vratnici vratarja Christiana Abbiatija. To je bil zaključek pravega »Il Principa«, moža, ki je Mourinhovemu Interju v letu 2010 prinesel zgodovinski trojček lovorik. Domači trener Massimiliano Allegri ni imel rešitve, taktika dolgih žog na Zlatana Ibrahimovića in vstop rutinerja Clarenca Seedorfa sta bila premalo za morebiten zasuk.

Že popoldne sta milanskima kluboma ustregla Juventus in Udinese. Torinski klub je doma le remiziral s Cagliarijem (1:1; Vučinić; Cossu), tolaži pa se lahko z novim dosežkom: z desetimi zmagami in osmimi remiji je že izboljšal doslej najboljši štart »stare dame« v prvenstvo iz sezone 1949/50 – niz neporaženosti na 17 tekmah. »Nismo začeli slabo, imeli smo veliko priložnosti za povišanje vodstva na 2:0, toda v zaključkih akcij še ne premoremo kliničnih zaključkov,« je bentil trener Antonio Conte.

Najboljši med našimi Jokić

Če je bil sinočnji derbi v Milanu paša za oči navijačev po vsem svetu, pa je slovenske ljubitelje italijanskega »calcia« zanimal tudi dvoboj v Veroni. Chievo (4-3-1-2) je bil z 1:0 boljši od Palerma (4-3-2-1), v mestu Romea in Julije pa so preživeli popoldne Slaviša Stojanović in Safet Hadžić ter Toni Usnik.

Strokovni štab reprezentance je bil navdušen nad dejstvom, da so priložnost za igro dobili vsi štirje reprezentanti v obeh klubih. Najboljši vtis je pustil branilec Bojan Jokić, ki se je kontinuirano vključeval v napad po levem boku, štoper Boštjan Cesar je na vse načine ustavljal napadalca Pinillo.

Poraženca? Josip Iličić (desno za napadalcem) je bil blizu gola iz prostega strela, na igrišču pa je igral premalo agresivno, čeprav je bil tudi Palermo premalo drzen. Med Sicilijanci je dobil priložnost v osrčju zvezne vrste tudi Armin Bačinović, čigar podpis na pogodbi – zanimivo – lovi tudi Chievo. »Bačo« je solidno odvzemal žoge gostiteljem, pogrešali smo le njegov učinek pri organizaciji igre.

Handanović klonil trikrat

V igri je bilo še več slovenskih nogometašev na Apeninskem polotoku, a do dvoboja Birsa-Handanović ni prišlo. Genoa je ob Ligurskem morju premagala Udinese (3:2), a je Valter Birsa obsedel na klopi, Samir Handanović pa je branil vso tekmo in drugič v sezoni (v Madridu je bilo 0:4) prejel več kot dva gola. »Sarma« je bil sokriv le za izenačujoči gol Granqvista (odbita žoga), pri akcijah Jankovića in Palacia so odpovedali drugi. V odprti tekmi sta bila najboljša vratarja Frey in Handanović. Vso tekmo sta igrala Dejan Lazarević (Padova) in Vid Belec (Crotone), Siniša Anđelković (Ascoli) od 40. minute, Jan Koprivec (Bari) je bil na klopi. Krhin nocoj gostuje v Neaplju.