Inter v rokah košarkarskega navdušenca

Indonezijec Erick Thohir ima v lasti že klub NBA Philadelphio in nogometni D. C. United.

Objavljeno
20. oktober 2013 01.47
G. N., šport
G. N., šport
Ob prodaji 70-odstotnega lastniškega deleža indonezijskemu mogotcu Ericku Thohirju se mnogi Interjevi privrženci sprašujejo, v katero smer bo šel eden od velikanov klubskega nogometa. Novi lastnik je v enega od simbolov »calcia« vstopil brez pompoznih napovedi. Navdušenje je kazal le dosedanji večinski lastnik in predsednik Massimo Moratti.

Zdi se, da si je poslovno kožo reševala »famiglia« Moratti, ki je imela z vmesnim odmorom več desetletij glavno vlogo in se je podpisala tudi pod največje uspehe kluba – hkrati s tremi naslovi evropskega prvaka.

»Sem čustven, storil sem najboljše za Inter. Zgodovina se bo nadaljevala. Ostajam,« je po stisku rok z ambicioznim Indonezijcem sporočil Moratti, sicer že 18 let na čelu kluba. Znesek, ki ga je omehčal, naj bi bil približno 250 milijonov evrov (plus menda še 100 milijonov evrov bonusa), pri čemer je klub po oceni uglednega poslovnega časopisa Forbes vreden približno 300 milijonov evrov, kar ga je uvrščalo na 14. mesto. Na vrhu je bila trojka Real Madrid (2,4 milijarde evrov), Manchester United (2,3 milijarde evrov), Barcelona (1,9 milijarde evrov), Interjeva pogača se je razdelila tako rekoč tretjinsko. Thohir je dejanski lastnik 35 odstotkov, preostalih 35 odstotkov pa pripada njegovima indonezijskima partnerjema Rosanu Roselaniju in Handyju Soetedju.

»To je zares poseben dan v mojem življenju. Počaščen sem, da mi je gospod Moratti zaupal, da popeljem Inter v prihodnost. Resda sem najprej poslovnež, toda predvsem sem športni navdušenec. Komaj čakam, da lahko svojo strast in mednarodne izkušnje ponudim temu fantastičnemu klubu in njegovim navijačem,« se je predstavil 43-letni tajkun, izšolan na ameriških univerzah, ki ima zanimiva športno, navijaško in poslovno biografijo. Prav zaradi nje so se mnogi, vključno s slovitim Argentincem Diegom Armandom Maradono, Interju posmehujejo. »Najbrž niti ne loči med ameriškim in našim nogometom,« je bil piker Maradona.

Azijski tajkun in medijski mogotec je dejansko športni navdušenec, toda vzgojen po ameriških merilih, kar je razkril z vstopom v ameriški športni šovbiznis. Med drugim je lani postal prvi azijski lastnik kluba NBA – Philadelphia – in zanj odštel 200 milijonov evrov. Da je bil Maradona zgolj nagajiv do Interja, Morattija in Thohirja, potrjuje Indonezijčevo lastništvo nogometnega kluba D. C. United, za katerega je plačal 37 milijonov evrov. Vzdevek košarkarja na nogometnem igrišču pa bo kar držal. Thohir je med drugim predsednik Južnoazijske košarkarske zveze, prvi mož Košarkarske zveze Indonezije in v domovini še lastnik dveh klubov.

Thohir ne skriva svojega nenavadnega razumevanja športov. »Rad imam, da se ljudje neposredno merijo drug proti drugemu. Rad imam izzive in tekmovalnost,« je opisal svojo filozofijo, v kateri je veliko ljubezni tudi do nacionalnega športa badmintona, nečimrn pa je do golfa ali plavanja.

Kakorkoli že, Thohir (v družinski hierarhiji je ob očetu Teddyju pred njim še brat Garibaldi, sicer bančnik in prvi mož enega od največjih svetovnih proizvajalcev premoga) je očitno prvovrstni poslovnež, to je nakazal z odkupom vseh medijskih pravic za SP v nogometu v Braziliji – televizijske, radijske, spletne in tiskane. Indonezija s svojim naravnim bogastvom in s skoraj 250 milijoni ljudi velja za eno najhitreje rastočih gospodarstev. Nogomet je že presegel običajne športne okvirje in je domala religija. V Indoneziji je tudi največje število navijačev Interja zunaj italijanskih meja. Bilo naj bi jih vsaj dva milijona.

Kljub vsemu kaže na to, da bo športni del kluba v rokah Morattija in njegovih mož. Na predsedniškem stolčku naj bi se Moratti obdržal, čeprav ... »Še vedno ne vem, o tem ne odločam jaz. Vsak predsednik pusti svoj pečat,« je dejal Moratti, ki ni hotel potrditi številk o prodaji. »Uradno bomo pogodbo o prodaji sklenili 28. t. m. Razumite me in spoštujte to, da do takrat ne bom razkril finančnih podrobnosti,« je bil uradniški. Razkril pa je, kako bodo razdeljeni sedeži v izvršilnem vodstvu. »Pet sedežev bo pripadlo novih lastnikom, trije pa družini Moratti.«

Thohir bo moral samo še prepričati Italijane in Interjeve privržence, da ima dovolj strasti, da Inter znova popelje v evropski in italijanski vrh.