IO UEFA o zadnjih podrobnostih pred kongresom

Prvi mož UEFA Čeferin predlaga omejitev mandatov predsednika in članov IO UEFA na največ tri štiriletna obdobja.

Objavljeno
04. april 2017 16.35
ap*Ceferin Czech Republic UEFA
J. P.
J. P.

Helsinki - Na dnevnem redu seje izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (UEFA), ki v Helsinkih usklajuje zadnje podrobnosti pred jutrišnjim kongresom, so sklepna usklajevanja glede predvidenih reform in lobiranja pred volitvami v predsedstvo. IO UEFA je danes od Združenja evropskih profesionalnih nogometnih lig zahteval, naj končno začne ustvarjati primerne razmere za stabilen dialog, saj je združenje doslej s konfrontacijo predvsem (po)kazalo svoj vpliv. »To pa seveda ni dober temelj resnega dialoga,« je ocenil slovaški predstavnik v IO František Laurinec.

Izteka se namreč dogovor z UEFA, pomemben predvsem zaradi oblikovanja koledarja v izogib podvajanju terminov predvidenih ligaških tekem z reprezentančnimi in mednarodnimi klubskimi, poroča STA. Združenje je napovedalo pogajanja z UEFA vse do izrednega sestanka v začetku junija v Ženevi. Cilj združenja je dobiti svoje mesto v IO UEFA, enako kot ga ima združenje najmočnejših klubov. Druga točka spora je načrtovana reforma lige prvakov za obdobje med letoma 2018 in 2021, saj združenje zatrjuje, da ni imelo dovoljšnjega vpliva na dogovore.

Na helsinškem sejmišču bodo na kongresu obravnavali več pomembnih točk. Prvi mož UEFA Aleksander Čeferin namreč predlaga omejitev mandatov predsednika in članov IO UEFA na največ tri štiriletna obdboja in zahteva, da imajo člani IO eno od vodilnih funkcij v nacionalnih zvezah. Za dokončno povrnitev ugleda po škandalu nekdanjih vodij svetovnega in evropskega nogometa, Seppa Blatterja in Michela Platinija, pa naj bi na UEFA poskrbeli s sprejetjem etičnih norm in pravil dobrega poslovanja, ki naj bi jih zapisali kar v statut UEFA.

Vroče bo tudi ob predvideni reformi lige prvakov, v kateri naj bi imele najmočnejše lige na stari celini zagotovljena po štiri mesta skladno z deležem prihodka, ki ga prinašajo. Je pa Čeferin zavrnil poskus, da bi liga zmanjšala članstvo, saj bi to v manjših državah pomenilo »konec nogometa«. Med predlogi je tudi, da naj bi bila po novem finale evropske lige in lige prvakov od leta 2019 naprej v istem tednu.