Islandija lahko kot prva debitantka po 24 letih pride v polfinale EP

Zadnja, ki se je v svojem prvem nastopu na EP prebila med štiri najboljše, je bila Švedska leta 1992.

Objavljeno
01. julij 2016 14.59
Soccer Euro 2016 England Iceland
A. V., STA
A. V., STA

Annecy - Nogometna reprezentanca Islandije lahko kot prva debitantka po 24 letih pride v polfinale nogometnega evropskega prvenstva. Po presenetljivi zmagi v osmini finala nad Anglijo (2:1) jih v nedeljo, 3. julija, v zadnji tekmi četrtfinala ob 21. uri v Parizu čakajo gostitelji prvenstva Francozi.

Zadnja, ki se je v svojem prvem nastopu na EP prebila med štiri najboljše, je bila Švedska leta 1992. Portugalska je leta 1984 prišla v polfinale, kar je leta 1976 uspelo Nizozemski, leta 1972 pa je Zahodna Nemčija osvojila naslov, Belgija pa je bila tretja.

Italija je leta 1968 prav tako osvojila naslov, Anglija je bila tretja, leta 1964 je Španija osvojila naslov, Madžarska je bila tretja, Danska pa četrta.

Leta 1960 je bilo prvenstvo stare celine organizirano prvič; v finalu je v dvoboju nekdanjih držav Sovjetska zveza z 2:1 premagala Jugoslavijo, Čehoslovaška pa je v boju za tretje mesto ugnala gostiteljico Francijo (2:0).

Islandija je kot najmanjša država, ki se je doslej uvrstila na EP, že pred prvenstvom poskrbela za rekord, veliko od 330.000 prebivalcev otoka pa se bo za nekaj časa preselilo v Francijo. "To je za nas največja tekma v zgodovini, mislim pa, da nas po zmagi z Anglijo nobena reprezentanca ne bo več podcenjevala," je pred dvobojem s Francozi dejal igralec sredine igrišča Birkir Bjarnason.

Ekipa, ki v svojih vrstah nima niti enega igralca iz domače lige, ima, nenavadno za kolektivne igre, dva trenerja. Ob Heimirju Hallgrimssonu, ki je delno zaposlen tudi kot zobozdravnik, sedi 67-letni Šved Lars Lagerbaeck, ki je svojo državo reprezentanco popeljal na pet velikih tekmovanj in je bil selektor Nigerije na SP leta 2010. Po dveletnem sodelovanju se bo po EP poslovil in Islandce bo poslej vodil le 49-letni Hallgrimsson.

Kolbeinn Sigporsson je z zmagovitim zadetkom proti Angliji poskrbel ne le za konec trenerske poti na angleški selektorski klopi Royja Hodgsona, ampak je postal tudi narodni heroj. Obenem je Islandija postala tarča obleganja predstavnikov sedme sile, o povečanju zanimanja zanje pa je tiskovni predstavnik Islandije Omar Smarason kratko dejal: "Vse skupaj je že malo noro."

Uspeh Islandije pa ni prišel iz nič, saj je njihova nogometna zveza v zadnjem desetletju in pol veliko vložila v razvoj, med drugim so za mrzle razmere v tistem delu Evrope zrasle pomembne pokrite nogometne dvorane, veliko pa se je delalo tudi na razvoju trenerske stroke, kjer je imel Lagerback v zadnjih letih pomemben prispevek. "Če pripelješ otroka na trening nogometa na Islandiji, je 90 odstotkov možnosti, da ga bo vodil nekdo z A ali B licenco Uefe," je zatrdil Hallgrimsson.