Istrsko brušenje šampionske podobe

Olimpija, vodilni nogometni prvoligaš po jesenskem delu, začela drugo poglavje priprav za nadaljevanje sezone.

Objavljeno
31. januar 2016 23.24
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Novigrad – Sobotna selitev nogometašev Olimpije v Istro na prvi dan priprav ni prinesla vremenske razjasnitve. Zeleno-beli so v meglenih ljubljanskih razmerah začeli »brušenje« pomladne šampionske podobe; to je storila na naravni travi, kar je – po januarju na umetni travi – blagodejno vplivalo na vse.

Redka so bila Olimpijina poglavja, ki so se začela brez predsednika Milana Mandarića in športnega direktorja Ranka Stojića. Ključna moža sta v soboto vendarle izbrala drugačno pot – »potegnila« sta v Beograd namesto v Novigrad. Kakšna je bila vsebina njune poti, bo morda znano že ta teden. Najbrž v podobi okrepitve v napadu, potem ko do dogovora z Milivojem Novakovićem (še) ni prišlo.

Pod milim istrskim nebom in brez sončnih žarkov je Olimpija obrnila nov list v pripravljalnem obdobju, zdaj bo šlo zares. Nov trenerski dvojec – glavni trener je Marko Nikolić, prvi pomočnik pa Radoje Smiljanić – je že v Ljubljani vzpostavil ritem, ki mu nogometaši sledijo zvesto in z veliko vnemo. Takoj je bilo videti, da je Nikolić postavil pravila igre in tudi red.

»To je to. Takoj me je prepričal,« je brez pomislekov razkril svojo oceno o trenerju, ki bo spomladi poskušal dokončati, kar je začel Marijan Pušnik, eden od vidnejših igralcev. Naj bo v »ilegali«, da ne bo kdo napačno razumel. Tudi trener.

»Ne pričakujte veliko, ne bom govoril o sistemih, do začetka prvenstva je še daleč. Veliko je tudi tekem in časa, da se uigramo in pripravimo za štart,« je tik pred prvim istrskim treningom povedal Nikolić in se dotaknil najbolj vroče teme – primera Novaković.

»Napadalca potrebujemo. Novaković ima to, kar želim, znanje, izkušnje, lahko je vodja in učitelj. Če ne bo prišel on, bo nekdo drug,« je bil jasen trener.

Navkljub mladosti, star je komaj 36 let, ima Nikolić za seboj preizkušeno beograjsko šolo komuniciranja. Ni se pustil zmesti, pogovor je hitro preusmeril v drugo smer. »Ideal je vselej enak, s čim več igralci moramo priti v napad. Koliko bo napadalcev, eden, dva ali trije, to ni ključno. Pomembno bo uravnotežiti igro, da vemo, kaj delamo in da bomo igrali kot moštvo,« je razkril nekaj taktičnih zamisli Beograjčan, ki si je zaupanje igralcev prislužil s temeljitimi nogometnimi analizami in pristopom.

»Prvi vtisi so bili izključno pozitivni. Trener je pokazal, da mu znanja ne manjka, treningi imajo rdečo nit,« je dodal prvi med nogometaši, kapetan Darijan Matić. Kratko in jedrnato je še zabelil. »Mi spomladi ne moremo izgubiti, lahko pa veliko dobimo.«

Športni park ob hotelu Maestral Ljubljančanom ponuja večino tega, kar potrebujejo. Kakšna manjša improvizacija bo resda potrebna, ampak v nasprotnem primeru bi bilo že popolno. Prvi travnati trening je minil v sproščenem vzdušju in bolj ali manj ogrevanju pred »mučenjem«, ki bo trajalo do nedelje. Če se bo pomladno vreme v Ljubljani spremenilo v zimsko, bi lahko Olimpija tudi podaljšala bivanje v Novigradu.

Sanjski trojček vratarjev

Nikolićev štab pa bo moral pošteno zavihati rokave, saj Olimpijo že v prvem ligaškem tednu čaka soočenje z resnico. Najprej bo gostovala na Bonifiki, potem pa jo čaka derbi vseh derbijev v Ljudskem vrtu.

»Tekem je res malo, toda pripravljali se bomo tako, da bomo v formi dva meseca in pol in ne le dve tekmi. Prenovljeni Koper nas ne zanima, lepo je, da ima ambicije, ampak ...,« je Nikolić dopolnil razmišljanje z opazko, ki še ni za na časopisni papir.

Nogometaše je trener – potem ko so s kondicijskim trenerjem Danijem Ošepom ogreli noge in telo – razdelil v tri »delovne skupine«. V prvi so se pod taktirko Andreja Kračmana še najbolj znojili vratarji. Aleksander Šeliga, Darko Brljak in novinec Nejc Vidmar (na predelu, kjer ni imel naravne mišične zaščite, je imel vidne posledice v modricah) so leteli in se metali na vse strani. Bili so tako zagnani, da se je Nikoliću lahko samo raztezal nasmešek. Le zakaj se mu ne bi, zagotovo bo imel na voljo najboljši trojček vratarjev v ligi. Drugo, največjo skupino, so sestavljali zdravi nogometaši. Razdeljeni v dve ekipi so se pomerili v natančnosti. Z enostavno vajo, kratka podaja in dolga, ki je prinesla točko, če je žoga zletela med 2 m široko postavljenima palicama. V tretji so bili rekonvalescenti, poškodovani in zamudniki v številu treningov. Med njimi sta bila tudi največji okrepitvi, goriška Blessing Eleke in azerbejdžanska Julius Wobay. Izkušeni 31-letni zvezni igralec (Sierra Leone) je nazadnje igral za Neftči in si je v mlajših Nigerijcih Elekeju in Ezekielu Hentyju že našel »vajenca«, ki ga bosta ubogala.

Včerajšnja pripravljalna tekma z madžarskim nižjeligašem Budafokujem (strelci Henty 2, Kelhar, Eleke, Novak, Omerović) je bila zgolj sproščajoči vložek, resnejši preizkušnji, ki bi po malem že nakazali, kdo bo v ospredju, bosta jutri z madžarskim prvoligašem Gyirmotom in v četrtek s puljsko Istro.