Italija kot v časih Maradone in Ronalda

Naši nogometaši na tujem: Josip Iličić in Samir Handanović le opazujeta boj med Napolijem in Juventusom.

Objavljeno
09. februar 2016 00.18
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Četveroboj za naslov italijanskega prvaka, v katerega so bili ob izteku lanskega leta vpleteni Inter, Fiorentina, Napoli in Juventus, se je spremenil v napet dvoboj Neapeljčanov in Torinčanov. Josip Iličić in njegovi soigralci v Toskani so popustili, podobno velja za razrvani Inter, ki ga ne more rešiti niti Samir Handanović v njegovih vratih.

Fiorentina je v zadnjih treh tekmah izgubila štiri točke, Inter še eno več, ostala sta le še »stara dama« in njeni izzivalci izpod Vezuva, ki čutijo zgodovinsko priložnost za tretji »scudetto« po šampionskem obdobju legendarnega Diega Maradone (1987, 1990). Napoli je osvojil zadnji trojček točk v tekmi s Carpijem, potem ko je slovenski vratar Vid Belec ustavil sedem strelov na svoja vrata, gostiteljem pa ni pomagalo niti 13 kotov. Belec, ki se v zadnjih tednih nahaja v vrhunski vratarski formi, je klonil šele po enajstmetrovki, s katero si je zvezdnik Gonzalo Higuain pripisal 24. sezonski gol v 24. tekmi za Napoli.

Higuain je bil kot prvi v tej sezoni serie A natančen na šesti zaporedni tekmi in vselej evforično južnjaško okolje že opeva novo božanstvo kot nekoč Maradono. Higuainu resda manjka še veliko do ravni slavnega rojaka. V reprezentančni majici je bil bržčas ob zadnjo možnost za podvig predlani v Braziliji, ko je v finalni tekmi z Nemčijo zapravil stoodstotno priložnost za gol pri rezultatu 0:0, na štadionu svetega Pavla v Neaplju pa še ni postavil pike na i. No, čas bo hitro razkril, kako resno kandidaturo za naslov prvaka je vložil Napoli. Prihajajočo soboto (20.45) bo namreč na sporedu tekma sezone na »škornju«, ko bo gostoval pri Juventusu prav vodilni klub v Italiji. Napoli je septembra zmagal doma z 2:1, v Torino pa bo odšel s prednostjo dveh točk. Kdo ve, morda bosta odločila vse bolj zanimiv dvoboj prav Argentinca – ob Higuainu (28 let) namreč predstavlja odkritje sezone Juventusov napadalec Paulo Dybala (22). Tako prvi kot drug veljata na trgu čez 60 milijonov evrov.

Italijani kljub vsemu že »prehitevajo«: niso pozabili omeniti, da je Napoli zabeležil 8. zaporedno zmago, eno več kot Maradonov Napoli pred 28 leti ... In ne le o Maradoni, Italijani izpostavljajo tudi obdobje Brazilca Ronalda in njegovo sanjsko sezono 1997/98, ko je Inter v dvoboju z Juventusom ostal brez naslova prvaka zaradi spornega sojenja na derbiju s »staro damo« v finišu prvenstva. Tedanji Interjev trener Gigi Simoni je namreč včeraj opozoril pred ponovitvijo scenarija prav pred sobotno tekmo Juventus – Napoli.

Med strelci le Valter Birsa

Če je Fiorentini in Interju spodrsnilo v Bologni oz. Veroni, pa je bil veliko uspešnejši Chievo, za katerega igrata dva slovenska reprezentanta. Rumeno-modri so zmagali pri Torinu, pri čemer je odločilni gol z 11-m prispeval Valter Birsa, ki je moral dvakrat izvajati strel z bele točke, obakrat natančno in obakrat je poslal vratarja v desno stran, sam pa je meril v levo. Ob Birsi je opozoril nase tudi Boštjan Cesar, kateremu je analitik časnika Gazzetta dello Sport prisodil oceno 7 in dodal: »V drugem polčasu je zaprl vse dostope do vrat.«

Konec tedna sta resda igrala najzahtevnejši tekmi Kevin Kampl in Rene Krhin, ki sta se soočila z Bayernom in madridskim Realom. Uspešnejši je bil prvi, ki je uspešno ustavil nalete nemških prvakov, gostitelji pa so bili v Leverkusnu večkrat celo bližje golu kot Bavarci. Četudi se je tekma razpletla brez golov, so Kamplovi nadaljevali obetaven niz neporaženosti, s katerim so se približali »območju lige prvakov« na pičlo točko. Prav Kampl je prejel najvišjo oceno (3,5) med šesterico igralcev, ki ne sodijo v obrambni del enajsterice. Zdaj je pred moštvom »lažje« gostovanje v Darmstadtu, nato pa nov derbi z Borussio Dortmund.