Italijan je zresnil brazilskega klovna

Najslavnejši in najboljši nogometaš s kodrasto pričesko David Luiz se je spremenil tudi v odličen posel.

Objavljeno
17. februar 2017 16.44
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Nemalo posmeha je lanskega avgusta požela odločitev Chelseaja, da ponovno pod svoje okrilje vzame Davida Luiza. Brazilca so mnogi označevali za klovna, toda po pol leta je 29-letni branilec že med najresnejšimi kandidati za najboljšega nogometaša sezone v angleškem prvenstvu.

Najslavnejši in najboljši nogometaš s kodrasto pričesko se je spremenil tudi v odličen posel. Chelsea je od Paris St. Germaina pred dvema letoma iztržil 50 milijonov evrov odškodnine zanj, za odkupnino je odštel 35 milijonov evrov. Povrhu je Luiz tudi tržno izjemno zanimiva osebnost in na družbenih omrežjih priljubljen fant. Na spletnem portalu instagram ima več kot 15 milijonov sledilcev.

Toda trenerja Antonia Conteja kaj malo briga družbena scena, Italijan je nogometni fanatik od glave do pet in 24 ur na dan vpet v nogomet. Čeprav je poleti vztrajno novačil svoja rojaka iz Juventusa Leonarda Bonuccija in Giorgia Chiellinija, se je moral na koncu zadovoljiti z Brazilcem, ki sprva ni vzbujal veliko zaupanja. Imel je sloves igralca, ki igra nogomet kot desetletni fant na računalniški igrici za playstation. Tako je njegov slog igre označil komentator Gary Neville, preden se je Brazilec pod Contejevo taktirko preobrazil v najboljšega branilca.

Zdaj nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda o Luizu govori kot o odkritju sezone in tudi kot o igralcu, zaradi katerega marsikatero kritiko sliši nekdanji nizozemski reprezentant Patrick Kluivert. Ta je lani postal športni direktor Paris St. Germaina in prav zaradi njegove ocene je Luiz moral oditi iz Pariza. Trk med direktorjem in igralcem je sprožil kar precej polemik, predvsem zaradi povzemanja medijev, da je Luiz pobesnel in Kluivertu zagrozil z »nožem pod vrat«. Za vse je bila kriva neposrečena Luizova predstava v derbiju proti Monacu, v katerem je klub z Azurne obale zmagal s 3:1. Morda bo ta na koncu tudi ključen v boju za prvaka, saj ima Monaco tri točke prednosti na lestvici in boljši medsebojni izkupiček po remiju v Parizu z 1:1. Nizozemčevo pojasnilo spora ni bilo tako dramatično. »V Franciji komu 'groziti z nožem pod vrat' pomeni, da nekoga prisiliš, da nekaj naredi. In jaz sem moral narediti potezo,« je svojo plat predstavil Kluivert.

Contejev taktični prenos reprezentančne obrambne postavitve s tremi branilci, s katero je Italija navdušila na evropskem prvenstvu, v Chelseajevo taktično shemo je Luiza spremenil v ključnega moža. Ob Cesarju Azpilicueti in Garyju Cahillu (tudi z njunima vlogama je Conte zadel v polno) je Luiz postal veliko bolj odgovoren v igri, hkrati je lahko uveljavil svoje najmočnejše orožje – natančno dolgo podajo. Conte je dosegel prav to, k čemur je stremel: da bi žoga čim hitreje in čim bolj natančno prišla do tekmečevih vrat in v noge najnevarnejših mož, kot sta Diego Costa in Eden Hazard.

»Ključno je razumevanje trenerjeve filozofije in sistema. Ker ga razumemo, lahko dajemo vse od sebe in postavljamo moštvo pred posameznika. Conte je vrhunski trener,« je formulo in ključnega moža Chelseajeve preobrazbe potrdil Luiz, ki je kot igrivi Brazilec poudaril, da brez ljubezni do nogometa ni mogoče zmagovati in delovati. O poti do naslova pa dodal: »Smo v odličnem položaju, je pa lepo, da se govori o nas kot o glavnih favoritih. Opravljamo odlično delo, ampak še naprej moramo stati na trdnih tleh.«