Italijan odlično pozna Maribor

Trener Spartaka Massimo Carrera prihaja z najboljšo enajsterico v Ljudski vrt.

Objavljeno
13. september 2017 01.11
CARRERA Massimo, trener FC Spartak Moskva, 12.9.2017, Maribor fmassimo carrera, fc spartak moskva, liga prvakov, nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Maribor – Spartakovo letalo je pozno popoldan priletelo na letališče Edvarda Rusjana in z dragocenim tovorom. Trener ruskega prvaka Massimo Carrera je v Slovenijo pripeljal 20 igralcev, ki včeraj niso stopili na igrišče v Ljudskem vrtu. Spartak je zadnji trening raje opravil v svojem vadbenem centru Tarasovke.

Nogometaši in spremljevalna posadka se je odpravila proti Pohorju, Italijan pa skupaj z zveznim igralcem Denisom Gluškovim na prizorišče današnje prve bitke, kjer sta trener in njegov varovanec opravila obvezno novinarsko konferenco.

»Trening smo raje opravili doma in glede na vremenske razmere, smo se odločili pravilno,« je Italijan pojasnil odločitev, da v Mariboru ne bodo izpeljali zadnjega treninga in preizkusili travnato površino.

Carrera ima vse strokovne vzvode oblasti, odkar je lanskega avgusta prevzel trenersko paličico, in takoj Spartak, katerega moštvo je ovrednoteno na 105,5 milijonov evrov (po transfermarkt), zapeljal do naslova državnega prvaka. Moskovski velikan je osvojil 10 naslovov ruskega prvaka in še 12 v nekdanji Sovjetski zvezi. Zaveda se, kako pomembna je prva tekma, ki lahko usmeri nadaljevanje sezone. Zato je napovedal, da bo na igrišče poslal najboljšo enajsterico. Kakšna bo, seveda ni razkril. V njej naj bi bil tudi brazilski zvezdnik Luis Adriano, ki je bil v ligaškem dvoboj z Rubinom zamenjan, kar je sprožilo nekaj jeze. »Pogovorila sva se in vse je v redu,« je pomiril ruske novinarje in se osredotočil na Maribor.

»Je zelo resno moštvo z veliko lovorikami. Poudaril bom: ne bom nam lahko,« je povedal 53-letnik iz Milana. Zatrdil je, da ga slabši položaj v domačem prvenstvu ne moti, da so med reprezentančnim premorom dobro trenirali in da je temeljito proučil vijolično igro. »Vem, kako igra, da je zelo disciplinirana in organizirana zasedba, da je obrambna. Študiozno sem se lotil podobe tekmeca in vem, da bo tekma zelo težka.«

Grenke spomine na Maribor ima tudi prvi ruski zvezdnik v moštvu Denis Glušakov. Leta 2009 ni igral v Ljudskem vrtu, tri leta pozneje je bil celo strelec, toda v dresu moštva Lokomotiv in v prijateljski tekmi z Mariborom.

»Seveda se spomnim zgodovine. Tekmo sem spremljal preko televizije. Ampak to je preteklost. Zdaj moramo zabiti gol, ki nam bo prinesel zmago,« je Glušakov kar jasno povedal, po kaj je prišel Spartak v Maribor.

Kako se bodo lotili Maribora? »Spoštujemo Maribor, toda od prve minute bomo igrali svojo igro. Zanjo smo stoodstotno nared. O taktiki ne bi govoril, trener je tisti, ki jo bo določil. Ampak tudi ni pomembna. Šteje rezultat in ne to, kako bomo igrali,« je izpostavil 30-letni ruski reprezentant iz Rostova.

Spartak je v Slovenijo dopotoval z naslednjimi igralci: Rebrov, Selihov (vratarja); Džikija, Tigijev, Taski, Bocchetti, Ješčenko, Kutepov, Petković, Kombarov (branilci); Pašalić, Fernandu, Glušakov, Samedov, Popov, Bakajev (zvezni igralci); Promes, Melgarejo, Rocha, Adriano.