Italijan že pozna zdravilo za Messija

Glavni krivec za letošnji preporod Barceloninega prvega zvezdnika Lionela Messija je zdravnik iz Furlanije.

Objavljeno
04. junij 2015 00.52
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Za strokovni štab Juventusa in njegovega trenerja Massimiliana Allegrija je – pred sobotnim finalom lige prvakov v Berlinu – najtežja uganka, kako ustaviti Lionela Messija. Argentinec v tej sezoni igra, kot da je z drugega planeta. Glavni »krivec« za to je Italijan iz furlanskega mesteca Sacile blizu Pordenoneja.

Medtem ko številni italijanski nogometni zvezdniki in trenerji romajo v Međugorje, kamor pogosto zahaja tudi Gianluigi Buffon, je Messijevo »božje svetišče« v Italiji. V družbi rojakov in reprezentančnih kolegov Martina Demichelisa ter Sergia Agüera se je pred potjo v Berlin ustavil v Furlaniji. Obiskal je 60-letnega zdravnika Guliana Poserja, specialista za športno medicino, ki se ukvarja tudi z drugimi dopolnilnimi zdravstvenimi terapijami – prehrano, homeopatijo, manipulacijo, ročno medicino in kineziologijo.

Še lani so bile velike Messijeve težave s prebavo, zaradi katerih so fotografije in posnetki njegovih pogostih bruhanj med tekmo obšle svet, velika uganka za vse. Nihče natančno ni poznal vzroka za njegove težave, ki so lansko leto očitno vplivale tudi na njegovo formo. Niti največji strokovnjaki, ki sodelujejo z Barcelono, niso vedeli, kaj in kako. Prebavne motnje so povzročale tudi veliko poškodb mišic.

Odkar Messi obiskuje Poserja, ki že dvajset let uspešno sodeluje z različnimi italijanskimi športniki, deset let pa je deloval tudi pri nogometnih klubih, je Argentinec zaživel. Priporočil mu ga je prijatelj Demichelis. Branilec Manchester Cityja je le posredoval, kar mu je prišlo na uho. Za Poserja je izvedel na klasičen način – od ust do ust. Čeprav je bil Poser vendarle znan in že zelo cenjen strokovnjak, a povečini le med italijanskimi športnimi krogi. Najdlje je deloval pri starem slovenskem znancu, predsedniku in lastniku Palerma Mauriziu Zampariniju, pa tudi pri videmskem prvoligašu Udineseju. Poserjeve prehranske smernice, ki jih je sestavil za nogometaše Palerma, veljajo za sveto čtivo.

Že ob prvem snidenju Messija in Poserja je bilo vseh neznank konec. Dietetik je takoj ugotovil srž težav in se osredotočil izključno na prehrano.

»Človeško telo je stroj, ki mora jesti in predvsem dobro jesti. Le tako lahko mišice dobro delajo. Ko igralec je bolje, njegovo telo deluje bolje. Vse opravlja lažje in hkrati krepi mišice, tako da pridobiva na moči in ni utrujen,« je svoje videnje povezave ustrezne prehrane in stroja v človeški podobi pojasnil skrivnostni dietetik, ki pri zdravljenju uporablja svojevrstne metode, v katere so vključene tudi čustvene terapije.

Poser je imenitno izkoristil svoje odlično poznavanje hrane in s tem povezanih razgibalnih zdravljenj. »Zelenjava, sezonsko sadje in najboljše mineralne vode so bistvenega pomena za gorivo mišic,« je med drugim izpostavil vrhunski nutricionist, ki se zavzema za to, da bi športniki jemali izključno ekološko pridelano in naravno predelano hrano. Za daljša obdobja prepoveduje tudi mlečne izdelke, pšenično moko, svinjsko in goveje meso, morske sadeže, jajca ... Uporaba teh navodil je nogometašem Palerma prinesla bistveno boljše zdravstvene in psihofizične izide.

»Messi zdaj dobro je in trenira. Je inteligenten in intuitiven, izjemen atlet,« je o svojem najslavnejšem pacientu dejal Italijan, o katerem zdaj na dolgo in široko govorijo rojaki kot o človeku, ki je postal najnevarnejši mož za moštvo Stare dame.

»Upam, da bo imel Messi odlično tekmo, da bo zabil gol in osvojil ligo prvakov,« je še podžgal belo-črne »tifose« Messijev čudodelnik.