Italijanski in angleški klubi za četrto vstopnico za ligo prvakov

Klavrne evropske sezone angleških klubov in lanski uspehi Juventusa, Napolija in Fiorentine spreminjajo razmerje moči.

Objavljeno
15. februar 2016 02.17
ap Spain Soccer La Liga
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
V Parizu in Lizboni bodo odprli 23. sezono izločilnih tekem v nogometni ligi prvakov. Kdo med šestnajsterico je najbolje izkoristil tedne od 9. decembra, bo pokazal čas. Že danes pa je znano, da bodo klubi iz dveh držav posebej motivirani. Angleži in Italijani bijejo boj za tretje mesto na evropski lestvici, ki kot zadnje prinaša štiri vstopnice za ligo prvakov.

V sezoni 2016/17 bodo imeli po štiri klube v ligi prvakov Španci, Nemci in Angleži – po eden iz vsake države mora resda v kvalifikacijsko sito –, Italijani, Francozi in Portugalci bodo imeli po tri. Le izjemoma lahko pride do položaja, ko posamezni državi pripada dodatno mesto v tekmovanju. Nazadnje se je to resda zgodilo prav v tej sezoni, ko je imela Španija celo pet klubov v rednem delu lige prvakov; Barceloni, Realu, Atleticu in Valencii se je kot peta pridružila zmagovalka evropske lige Sevilla, naključno tudi petouvrščeno moštvo španskega prvenstva v sezoni 2014/15.

Španski klubi ohranjajo primat v Evropi zavoljo treh odličnih kolektivov, ki jih premorejo Barcelona, Real in Atletico Madrid. Omenjena trojica prispeva največ točk k zavidljivemu letnemu izkupičku Špancev, ki že vrsto let kraljujejo na lestvici najuspešnejših držav v klubskih tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze (UEFA), imenovani (ang.) UEFA Country Ranking (glej tabelo). Tudi nemški klubi so na krilih Bayerna in Borussie Dortmund v ligi prvakov ter drugih klubov v evropski ligi začasno v varnih vodah in v naslednjih nekaj letih bržčas ne bodo izgubili prigaranega privilegija štirih vstopnic za ligo prvakov. V ozadju špansko-nemške prevlade pa bijejo izenačen boj za »tretje mesto« Angleži in Italijani.

Močna premier league ovira

Težko si je predstavljati capljanje angleških klubov za najboljšimi v Evropi, saj na Otoku premorejo daleč najbogatejšo ligo in najbolj strnjeno kakovost. No, morda pa so noge tamkajšnjih nogometašev spomladi utrujene prav zavoljo ritma iger najvišje ravni ... Angleži so bili v minuli sezoni drugič v zadnjih treh letih brez udeleženca v četrtfinalu lige prvakov, svojega kluba niso imeli niti med najboljšimi osmimi v evropski ligi. Na drugi strani je italijanski prvak Juventus klonil šele v finalu LP z Barcelono, klubi s »škornja« pa so imeli pet predstavnikov v osmini finala evropske lige (Torino, Inter, Napoli, Fiorentina in Roma), Napoli in Fiorentina sta prišla do polfinala.

Italijanom bo kazalo še bolje

Omenjena lestvica nacionalnih količnikov nastaja prav na podlagi uspehov klubov v posamezni evropski sezoni, seštevek zadnjih petih sezon pa nato določa vrstni red posamezne države na lestvici pred naslednjo sezono. Primer: upoštevaje lestvico (glej tabelo), ki bo dokončna po letošnjem finalu lige prvakov v Milanu (28. maj), bo UEFA določila število klubov iz posameznih držav za sezono lige prvakov 2017/18. Pred nadaljevanjem bojev v LP in EL zaostajajo Italijani tri točke za Angleži in seveda – kot Francozi in Portugalci – kotirajo pri treh klubih med elito.

Gre za vnaprej določen, toda zapleten sistem točkovanja. Vsak klub dobi po dve točki za vsako zmago v skupinskem delu LP in EL, polovico točke pa za zmago v kvalifikacijah. Za vsako napredovanje (osmina finala, četrtfinale, polfinale, finale) klubi prejmejo še po točko. Po štiri točke prejmejo klubi tudi zgolj za uvrstitev v ligo prvakov (kot Maribor v sezoni 2014/15) in napredovanje v izločilne boje. Osvojene točke vseh klubov iz ene države v posamezni sezoni nato delijo s številom klubov iz te države, ki so igrali v Evropi. Po tem ključu so se Italijani močno približali Angležem. V naslednji sezoni, torej 2018/19, bo kazalo Italijanom še bolje, saj bodo v tedanjem izračunu izgubili najslabšo sezono 2011/12, ko so osvojili le 11,357 koeficientne točke, tako Nemci kot Angleži pa bodo v primerjavi z Italijani na slabšem za 4 točke (glej tabelo).

Fiorentina proti Tottenhamu

Kljub temu je težko trditi, da prihaja čas Italijanov. Njihovi klubi so imeli nazadnje dva predstavnika v četrtfinalu lige prvakov daljnega leta 2007, ko si je Milan še sedmič v zgodovini pokoril Evropo. Tedaj je bilo na nek način tudi konec obdobja zadnje italijanske prevlade – resda ne tako silovite kot v 90. letih prejšnjega stoletja –, ki jo je poosebljal prav Milan; gre za čas med letoma 2003 in 2007. Italijane so nasledili prav Angleži, ki so med letoma 2007 in 2011 prispevali kar 16 četrtfinalistov lige prvakov. Nato se je počasi ustavilo obojim, prebudili so se Španci in Nemci.

O tem, kdo bo v sezoni 2017/18 na slabšem, torej ali bo Italijanom uspelo izničiti tri točke zaostanka za Angleži, bodo seveda odločali klubi, ki so ostali v igri za finala obeh tekmovanj pod dežnikom UEFA. Angleška prednost je velika, Italijani bi morali ponoviti minulo sezono, da bi se jim izšlo, dobiti bi morali tudi neposredni derbi evropske lige med Fiorentino in Tottenhamom. Ob moštvu Josipa Iličića bosta v četrtek zastopala »azzurre« še Lazio (Galatasaray) in Napoli (Villarreal), Otočane pa Manchester United (Midtjylland) in Liverpool (Augsburg).