Italijanski klubi serie A na pomoč Parmi

S približno petimi milijoni evri pomoči ostalih klubov bo obubožana Parma lahko sezono pripeljala do konca.

Objavljeno
08. marec 2015 11.07
SOCCER-ITALY/PARMA
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Parma - Nogometni klubi italijanske serie A so stopili skupaj in se dogovorili, da bodo finančno pomagali obubožani Parmi. Ta je zaradi finančnih težav izpustila zadnji dve prvenstveni tekmi, z zbranim denarjem - okrog pet milijonov evrov - pa bo Parma izpeljala sezono do konca.

Predsednik italijanske nogometne zveze Carlo Tavecchio je v petek zvečer obiskal Parmo, z vodstvom in igralci pa je govoril o rešitvah. Prvenstveni tekmeci so pripravljeni pomagati Parmi v znak solidarnosti, na ta način pa bi klub lahko odigral preostanek sezone. Predsednik serie A Maurizio Beretta je razkril, da lahko klubi prispevajo maksimalno pet milijonov evrov, na ta način pa Parmi pomagajo, da ne bankrotira.

»Odločili smo se, da bomo igrali. Toda nismo zadovoljni z obljubami Tavecchia, čeprav je zatrdil, da nam bo pomagal,« je povedal kapetan Parme Alessandro Lucarelli. Po poročanju italijanskih medijev so nogometaši zadnjo plačo prejeli novembra, vmes pa je Parma dvakrat zamenjala lastnika.

Novi lastnik Giampietro Manenti je klub prevzel v začetku februarja, nekdanjemu šefu, Albancu Rezartu Taciju, pa je odštel simboličen en evro. Zaenkrat Manenti še ni našel načina, kako rešiti Parme dolgov, ki znašajo okrog 100 milijonov evrov.

Parma tekme 22. februarja, ko bi se morala pomerili z Udinesejem, ni igrala, ker ni mogla zagotoviti varnosti na stadionu Ennio Tardini. Igralci pa so prejšnji konec tedna zavrnili igranje, za kar so se odločili, ker ne verjamejo vodstvu kluba, da se bo ta izognil bankrotu.

Parma bo tekmo igrala danes ob 15. uri, tekmec bo Atalanta.