Iz ene prisilne poravnave v drugo večji dolg

Dokler odločitev o prisilni poravnavi FC Koper ne bo pravnomočna, nogometni zvezi ni treba ukrepati.

Objavljeno
02. februar 2017 22.54
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Peripetije okoli prvoligaša FC Koper vznemirjajo domala vso nogometno javnost, še najmanj pa najbolj odgovorno za preglednost in verodostojnost slovenskega nogometa. Nogometno zvezo Slovenije. FC Koper gre iz ene prisilne poravnave v drugo, zadnji seštevek terjatev pa je razkril 3,81 milijona evrov dolgov.

Krovni nogometni organizaciji najbolj ustreza trenutno stanje, ki se vleče že vse od prvega in neuspešnega poskusa poenostavljene prisilne poravnave aktualnega vodstva FC Koper na začetku lanskega julija. Dokler odločitev o prisilni poravnavi ne bo dokončna, NZS ni treba vleči nikakršnih ukrepov, zato je njen molk tudi pričakovan. Hkrati kaže upoštevati, da sta novi predsednik Radenko Mijatović in novo vodstvo NZS, ki bo končno sestavo dobilo z izvolitvijo zadnjega podpredsednika na naslednji seji skupščine NZS (Bojan Prašnikar ali Stanko Glažar), koprski »oreh« nasledila od prejšnje ekipe Aleksandra Čeferina.

Obalni klub, ki je po zavrnitvi prejšnjih kot zadnji predlagal prisilno poravnavo, je ob zdajšnji prijavljeni višini dolgov prezadolžen, plačilno nesposoben in več kot 60 dni zamuja s plačilom obveznosti. V novem poskusu navadne prisilne poravnave morajo upniki prijaviti terjatve do 1. marca. Medtem nogometni klub ponuja možnost poravnave z izplačilom 4,5 odstotka dolgov. Kar pomeni, da bi med upnike, med katerimi je kot največji prijavljena družba Swiss Sport Agency s sedežem na Maršalovih otokih, v naslednjih treh letih razdelil vsega 167.118 €. Zadnja višina terjatve famozne agencije je celo za nekaj deset tisočakov višja od prejšnje, ki je znašala 2,12 milijona €, sodi pa pod lastniško okrilje Andyja Bare, glavnega kadrovika v klubu, menedžerja in izbranca koprskega župana Borisa Popovića. Za 200.000 € so večje tudi skupne terjatve v primerjavi s prvo prisilno poravnavo.

V obdobju med prvo in zadnjo prisilno poravnavo je prišlo tudi do zelo pomembne spremembe med upniki. Med njimi ni več Mandarićevega MM Šport, ki je svoje terjatve v višini 997.000 € prodal podjetju Delon v lasti hrvaškega podjetnika Boška Županovića. Ta se med drugim ukvarja z zastopanjem nogometašev in je na Hrvaškem znan tudi po tem, da ima bogato kartoteko obravnav na sodiščih. Njegov sloves neizprosnega poslovneža s tršimi prijemi prav gotovo ne ustreza zdajšnjim upravljalcem koprskega kluba, zato je težko verjeti, da bi se klubu lahko izšel načrt o 4,5-odstotni poravnavi upnikov. Še posebej zato, ker bi poskus še ene prisilne poravnave lahko s pritožbo preprečil že najmanjši upnik.

Ko bo odločitev o prislini poravnavi tudi pravnomočna, bo NZS lahko ukrepala. Po disciplinskem pravilniku (25. člen, drugi odstavek) bi bil koprski klub ob točke – od 9 do 15. Če disciplinska komisija ugotovi, da odvzem ne bi imel smisla in ne bi vplival na tekmovalni razplet, bi odvzem točk lahko prenesla na naslednjo sezono.

Na vsak način bo za klub in NZS odločilen licenčni postopek. Klubi morajo zahtevo za pridobitev tekmovalne licence za sezono 2017/18 vložiti do 1. aprila.