Izhodišče Dinama je zmaga brez prejetega gola

Trener Dinama Ante Čačić je na včerajšnji novinarski konferenci spoštljivo govoril o Mariboru.

Objavljeno
22. avgust 2012 13.32
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Zagreb – Novinarska soba v veliki betonski utrdbi štadiona Maksimir, ki ga že dobrih 20 let urejajo z zvrhano mero improvizacije, ni bila polna. Toda v mestu vlada nogometna vročica. Tudi včeraj se je proti blagajnam valila nekaj sto metrov dolga vrsta kupcev, ki so želeli do najdragocenejšega koščka papirja, vrednega le eno kuno (12 centov).

Z geslom nogomet se je vrnil v Zagreb se spodbujajo tamkajšnji nogometni navdušenci, pri čemer jim res ni bilo težko ustvariti razmer, v katerih se išče dodatna vstopnica. V 4. kolu kvalifikacij za ligo prvakov bi celo v Stožicah za 5 evrov, kaj šele 12 centov, vladale kaotične razmere.

Dinamov trener Ante Čačić je z nekajminutnim govorom razblinil pričakovanja napete in razburljive novinarske konference. Ta je bila kratka, a dokaj jedrnata. »Zdaj smo tu, kamor smo upali in pričakovali, da bomo prišli. Dosegli smo minimum, torej najmanj uvrstitev v evropsko ligo, kar za nas pomeni preživetje, saj toliko klub rabi za delo na tej ravni. Celo leto smo delali na tem, da pridemo v ta položaj. Pred nami sta dve tekmi, Maribor spoštujemo in tudi pripravljali smo se na to, da bi bila lahko odločilna tekma pozneje v Mariboru. Mi smo sicer tokrat favoriti, a se ne nadejamo, da bomo skupnega zmagovalca določili že v Maksimiru,« je nanizal stavke in misli Čačić, ki daje vtis uglajenega, samozavestnega, preudarnega in zgovornega moža.

Trener je nadaljeval v domoljubnem ritmu. »To ni le tekma za Dinamo, pač pa za Hrvaško, hrvaški nogomet, za obstoj v Evropi. Do uvrstitve v LP lahko prideš enkrat, to ponoviti pa je podvig. To ni majhna stvar, pomembna je tudi z gospodarskega vidika. Prinaša velike ekonomske učinke, zagotavlja razvoj. V tej tekmi moramo biti ena duša in eno telo,« je zagrebški trener povzel, kaj zanje pomeni uvrstitev med najboljših 32 klubov stare celine.

Glede Maribora ni šel v podrobnosti, več pa je tekmecu namenil lepih in spoštljivih besed. »Oboji se poznamo in vse vemo drug o drugemu. Kako se bomo lotili Maribora? Od igralcev bom zahteval, da igrajo napadalno, tako kot smo doslej igrali doma. Tekmeca moramo stisniti s premočjo na igrišču. Za nas je to edina tekma in igrali bomo na rezultat. Zmaga brez prejetega gola bi bila odlično izhodišče za drugo tekmo. Maribor odlikuje kompaktnost, stalnost. Vidi se, da ima igralno vizijo skozi vseh 90 minut in v vseh delih tekme. Seveda smo opazili, da sta Tavares in Ibraimi igralca, ki lahko ponudita nekaj več. Tudi nanju se bomo pripravili,« je povedal Čačić, ki se ni mogel izogniti niti vprašanju o motivacijskem prijemu podpredsednika kluba in najpomembnejšega operativca Zdravka Mamića, ki naj bi obljubil ekstra zaslužek v primeru napredovanja.

»Nič ne vem o tem. Dinamo ima pravilnik o nagrajevanju. Če bo morebitnemu uspehu sledila nagrada, bom vedel na točno določen dan v mesecu, ko bo prišla plača. In ta je redna.«