Izjemno priznanje za Jana Oblaka: najboljši vratar v »la ligi«

Čuvaj mreže Atletica in slovenske nogometne reprezentance je opravil tudi s Claudiem Bravom in Keylorjem Navasom.

Objavljeno
24. oktober 2016 22.06
Posodobljeno
24. oktober 2016 22.06
tlo*nogomet
J. P.
J. P.

Madrid - Resda francoski magazin France Football med trideset kandidatov za dobitnika zlate žoge, priznanja za najboljšega nogometaša leta na svetu, ni uvrstil vratarja slovenske izbrane vrste Jana Oblaka, vseeno pa ima 23-letni Škofjeločan precej razlogov za zadovoljstvo. Na današnji podelitvi nagrad najboljšim posameznikom v minuli (prvo)ligaški sezoni v Španiji se je okitil z lovoriko za najboljšega čuvaja mreže. Član madridskega Atletica je opravil tudi z močnima protikandidatoma Claudiem Bravom in Keylorjem Navasom.

Mladi Gorenjec si je priznanje prislužil, ker je v 38 dvobojih državnega prvenstva prejel zgolj 18 zadetkov, v 3420 minutah na igrišču pa nanizal 82 obramb. Nedavno je postavil nov mejnik, saj je v svojem 82. nastopu v Atleticovi majici mrežo ohranil nedotaknjeno že petdesetič. »Njegova navdušujoča kombinacija odzivnosti, gibčnosti in zanesljivosti ga je izstrelila med ključne igralce v četi trenerja Diega Simeoneja so v obrazložitvi izbora zapisali na spletni strani »la lige«. »Zahvalo sem dolžan soigralcem, trenerskemu štabu in najbližjim za vso pomoč in podporo, s katero sem se dokopal do te nagrade,« je v kratkem nagovoru poudaril Oblak.

Simeone je prejel priznanje za najboljšega trenerja lige v minuli sezoni, Oblakov urugvajski soigralec Diego Godin pa za najboljšega branilca. Najobetavnejši obraz španskih zelenic je Realov mladenič Marco Asensio, za najboljšega napadalca pa so izbrali zadnjega dobiznika zlate žoge, Barceloninega mojstra z žogo Lionela Messija, s katerim sta se skušala kosati Luis Suarez in Aritz Aduriz. Glavne nagrade za najboljšega igralca sezone pa nista pobrala niti Argentinec niti Realov portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo, temveč še en član Atletica, Francoz Antoine Griezmann, ki je bil tudi prvi izbor navijačev.