Izziv za Kampla je preboj med velike zvezdnike

Po zimskem odmoru je sinoči že zaživelo nemško nogometno prvenstvo, ki praktično že ima prvaka v Bayernu.

Objavljeno
22. januar 2016 20.44
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Sinočnji uvodni dvoboj 18. kola v Hamburgu je odprl drugi del nemškega nogometnega prvenstva. Prvak je praktično znan, neznanke so le še, kdo bo ujel ligo prvakov in kdo bo obstal med najboljšimi. Slovenske oči bodo uprte v Leverkusen in Bayerjev boj za ligo prvakov s Kevinom Kamplom v eni od glavnih vlog ter v Augsburg, kjer ne gre najbolje Timu Matavžu.

Bayern naskakuje četrti zaporedni naslov prvaka, skupno 26., in drugi dvojček pod taktirko Pepa Guardiole. Toda Bayernova domača premoč na globalni ravni zmanjšuje marketinško moč »bundeslige«, ki ji težo dajejo samo še številni pristni ter lokalno obarvani derbiji.

Lansko poletje je bavarski velikan veljal za 90-odstotnega zmagovalca sezone, zdaj je tako rekoč 100-odstotni »fussballmeister«. Bayernova zaloga točk (46) je pred včerajšnjim gostovanjem v Hamburgu znašala 8 točk in je ulovljiva le ob čudežni preobrazbi dortmundske Borussie. Ta ima 6 točk prednosti pred berlinsko Hertho (38:32), a prav tako nima resnejšega izzivalca na 2. mestu. Za 3. mesto, ki neposredno vodi v ligo prvakov, in 4., ki zagotavlja kvalifikacije za LP, se obeta hud boj. Četrta Borussia iz Mönchengladbacha ima 29 točk, sledijo pa Bayer in Schalke s po 27, Wolfsburg 26. To je »ekipa« tekmecev za LP, za obstanek pa je še številnejša: 11. Ingolstadt ima pred 16. (to mesto zagotavlja vsaj dodatne kvalifikacije za obstanek) Stuttgartom in Werderjem le 5 točk prednosti.

Če že ni vročice glede bitke za naslov prvaka, pa je glede Guardiole. Katalonec se bo po koncu sezone poslovil od Nemčije, o tem, kakšen vtis in kaj bo pustil za seboj, pa se že nekaj časa lomijo kopja. Zagovorniki 44-letnega taktičnega perfekcionista so prepričani, da je z uveljavitvijo »svoje kulture« nogometa obogatil »fussball«, drugi trdijo, da bo njegovo obdobje ovrednotil le učinek v ligi prvakov.

Lepo se sliši, da bo Guardiola osvojil že tretjo lovoriko za prvaka, šampionski krožnik (meisterteller), bržčas tudi drugo dvojno pokalno lovoriko (lansko je izgubil), toda še tretji zaporedni izpad v polfinalu LP bi bila zanj sila slaba popotnica za odhod v angleško »premier league«, ki ga že čaka z odprtimi rokami. In trener se zaveda, da bo samo z zmagoslavjem v LP utišal dvomljivce.

Robert Lewandowski, Thomas Müller, Manuel Neuer (vsi Bayern), Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia D.), Julian Draxler (Wolfsburg), Leroy Sane (Schalke), Javier »Chicharito« Hernandez (Bayer) ... sodijo med največje zvezdnike »bundeslige«. Mednje bi se spomladi lahko prerinil tudi naš Kampl, ki ima v trenerju Rogerju Schmidtu velikega podpornika. A jesensko statistiko, gol in dve asistenci, bo moral krepko popraviti, da bo tudi poleti viden zunaj Nemčije in morda še bolj izzval madridski Atletico, ki naj bi ga želel pripeljati že ta mesec. Matavž? Brez golov in asistenc – to je bil jesenski (ne)učinek. G. N.