Izziv za novega šefa NZS

Čeferin je pogosto kot spovednik opravljal vlogo blažilca odnosov med reprezentanti in selektorjem.

Objavljeno
05. oktober 2016 01.24
ima NZS
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Le malokdo ve, kako malo je v zadnjih dneh manjkalo do nove »Južne Koreje«. Kevin Kampl in Srečko Katanec ne sedita na istem vlaku, kdo ve, kako bi se razpletla najnovejša afera v slovenski reprezentanci, če bi Leverkusnov zvezdnik prišel na Brdo in poskušal vnovič razčistiti nesoglasje s selektorjem na štiri oči. Na srečo navijačev in nesrečo medijev se je Kampl vendarle odzval drugače kot Zahović, ni bilo »mame in Šmarne gore«, tudi Katanec II. po štirinajstih letih ni Katanec I., namesto čustvene novinarske konference je šlo na Brdu le za briefing.

Naključno je prišlo do kolikor toliko spravljivih besed in – v teh razmerah – idealne zgodbe. Uradni razlogi za Kamplov počitek resda »pijejo vodo«; kdor je na kakršenkoli način profesionalno deloval v nogometu, ve, kaj pomeni igrati devet tekem v tako kratkem času, kot jih je igral Kevin Kampl. Slednjemu bi tudi Tartuffe težko očital pomanjkanje motiva za nastop v majici s slovenskim grbom; spomin na njegovo igranje zaporednih tekem s protibolečinskimi injekcijami je svež. Hkrati drži, da Kampl svojega nezadovoljstva nad selektorjem ni izrazil pravilno – Robert Berić je kljub poškodbi mišice prišel na Gorenjsko, pozdravil fante in jim zaželel srečo v tekmah s Slovaško in z Anglijo. Tudi Kampl bi lahko prišel v jato, povedal, da je preutrujen in odšel domov. Ali pa – po optimističnem scenariju – dan, dva ali tri preživel v džakuziju, savni in ob džogingu ter nato poskušal igrati vsaj eno tekmo.

Kako (ne)resna je komunikacija vpletenih v »primer Kampl«? Podobna mnenju enega od forumašev, češ da se je Kevin hotel le izogniti plačilu runde za 26. rojstni dan, ki ga bo praznoval dan po tekmi s Slovaško. Gotovo tudi ni resno, da je bil Kampl nedosegljiv za selektorja, dosegljiv pa za medije. Prav tako ni bila posrečena selektorjeva izjava, da se »Kampl nikomur ne javlja«, četudi »razume« njegovo utrujenost. Komunikacija prek SMS predstavlja ustrezen komunikacijski kanal za najstnika, ki želi povabiti najstnico na ogled filma, gotovo pa ni ustrezen način za reševanje konfliktov v tako visoko profesionalni panogi, kot je sodobni nogomet.

Bomo videli, kakšen bo razplet zgodbe, ki bi jo težko označili za precedenčno, prej za déjà vu. V preteklosti smo denimo že videli (začasne) odpovedi igralcev, v nekem trenutku nista bila izjemi niti nosilca slačilnice Koren in Novaković. Nemara bi se »primer Kampl« odvijal na drug način, če bi nogometno družino še vedno vodil Aleksander Čeferin, ki bo formalno zapustil NZS to soboto, ko bo zveza dobila začasnega predsednika. Novi predsednik UEFA je namreč v preteklosti pogosto kot spovednik opravljal vlogo blažilca odnosov med reprezentanti in selektorjem. Njegov naslednik – do volitev naj bi vodil zvezo podpredsednik Rade Mijatović – bo moral torej hitro zavihati rokave in nizati pogovore z vpletenimi.