Jan Oblak boljši od Manuela Neuerja

Naši na tujem Med strelci Josip Iličić in Etien Velikonja – Učinkovita naveza Lazarević-Eto'o

Objavljeno
07. december 2015 01.07
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Delitev točk v derbiju kola španskega prvenstva med Valencio in Barcelono sta najbolje unovčila madridska kluba Real in Atletico. Slednji se je vodilni Barçi približal na pičli dve točki zaostanka, v moštvu rdeče-belih pa pripada posebno mesto slovenskemu vratarju Janu Oblaku.

V Granadi ni prišlo do slovenskega dvoboja med Renejem Krhinom in Janom Oblakom, gostje so prišli do zmage na preverjen način – s čvrsto igro in učinkovitimi napadi.

»V Granadi je vselej težko, zavedali smo se, da bomo morali igrati z veliko intenzivnostjo, torej izjemno zbrano v obrambi in osredotočeno v napadu, saj gre za eno težjih gostovanj v ligi. Toliko bolj sem vesel zmage, ker smo zmanjšali zaostanek za Barcelono na vsega dve točki,« je povedal Škofjeločan, med drugim tudi programirani prvi vratar slovenske reprezentance za naslednjih nekaj let.

Atletico je v 14 kolih te španske sezone prejel pičlih šest golov, četudi je že igral z najtežjimi tekmeci, kot so Real Madrid, Barcelona, Sevilla in Valencia. Oblak je nanizal vseh 14 tekem med vratnicama, kar devetkrat je ohranil mrežo nedotaknjeno; zanimivo, kadar je prejel gol, je Atletico ostal brez zmage.

»Še vedno se nahajamo v obdobju sredi sezone, ampak gotovo je dobro tako zame kot za ekipo, če nas krasi tako trdna obramba. Lažje je igrati. Če prejmeš tako malo golov, pomeni, da igraš dobro, to pa je pomembno za različne stvari. Toda do konca je še daleč,« miri pred evforijo mladi, a že močno izkušeni slovenski reprezentant.

Oblak pa ni vratar z najmanjšim številom prejetih golov le v Španiji – prav nihče v najmočnejših ligah po Evropi namreč ni prejel manj golov kot 22-letnik, ki bo dopolnil 23 let natančno čez mesec dni.

Če bi pavšalno upoštevali le število prejetih golov – število odigranih tekem se malenkost razlikuje od lige do lige –, bi bil na vrhu lestvice najbolj zanesljivih vratarjev prav Oblak. Vrstni red: 1. Oblak 6 golov, 2. Trapp (PSG) in Neuer (Bayern) po 8, 4. Handanović (Inter) in Butelle (Angers) po 9, ... Prav sobotni visok poraz Bayerna v Mönchengladbachu z 0:3 je torej pahnil na drugo mesto morda najboljšega vratarja na svetu Manuela Neuerja – slednji dejansko igra kot libero –, ki je dotlej skupno prejel le 5 golov v nemškem prvenstvu ...

Oblak se še kako dobro zaveda, da je decembra preuranjeno govoriti o izpolnjevanju zastavljenih ciljev, veseli pa ga podoba moštva v tej sezoni.

»Dokazali smo, da smo povsem konkurenčni tako v španskem prvenstvu kot ligi prvakov, kar je za nas ključno. Upam, da bomo nadaljevali do konca najmanj tako dobro in izpolnili visoke cilje na vseh frontah,« je še dodal Oblak.

Uigrana Lazarević in Eto'o

Tudi na drugem koncu razširjene Evrope opozarja nase en slovenski nogometaš. Dejan Lazarević se je namreč očitno dobro znašel v letoviškem mestu na jugu Turčije, kjer igra za klub Antalyaspor. »Lazo« igra na levem krilu, sloviti Kamerunec Samuel Eto'o pa kot srednji napadalec in prav ta naveza je klubu prinesla po en gol na zadnjih dveh tekmah (Osmanlispor, Konyaspor). Lazarević je bil obakrat podajalec, Eto'o strelec.

Konec tedna sta se vpisala med strelce dva slovenska reprezentanta. Josip Iličić je včeraj zadel še svoj 5. gol v tej sezoni serie A, še petega iz enajstmetrovke. Fiorentina ohranja najtesnejši stik z vodilnim Interjem, saj za moštvom Samirja Handanovića zaostaja za točko. Napoli, ki je pred tednom pošteno nadigral Inter, je namreč izgubil vodstvo na lestvici po naivno odigrani tekmi in porazu v Bologni.

Izpostaviti velja še enega slovenskega napadalca – Etiena Velikonjo. Slednji je ujel odlično strelsko formo v 2. belgijski ligi, z dvema goloma na zadnji tekmi pa se je prebil na vrh lestvice strelcev (13). Njegov Lierse se je pobral po klavrnem začetku sezone in kotira v sredini prvenstvene lestvice.