Jan Oblak najdražji Slovenec v zgodovini

Jan Oblak je še en izjemen biser izpod Alp, kakršna sta »Američana« Anže Kopitar in Goran Dragić.

Objavljeno
17. julij 2014 00.38
Trening Slovenske nogometne reprezentance
G. N., šport
G. N., šport
Jan Oblak je postal najdražji Slovenec v zgodovini. Mladi Škofjeločan je včeraj tudi uradno prestopil od portugalskega nogometnega prvaka Benfice k španskemu Atleticu iz Madrida.

Dober teden se je vlekla užaljenost Benfice, ker je Oblak izbral Atletico, ne da bi se prej dogovoril za odhod. Pod preprogo jo je pometlo 16 milijonov evrov in še nekaj dodatka v primeru Atleticovih zmag. Še nihče - na kateremkoli področju - ni plačal tolikšnega odškodninskega zneska za kateregakoli Slovenca.

Nekdanji vratar Olimpije, od koder je leta 2010 odšel k Benfici za 1,8 milijona evrov, je bil včeraj zagotovo eden od zvezdnikov svetovnega nogometa. Na dan, ko je Kostaričan Keylor Navas iz Levanteja prestopil v Real Madrid, je bilo še bolj jasno, da je 21-letni fant, »narejen v Sloveniji«, resnično še en izjemen biser izpod Alp, kakršna sta »Američana« Anže Kopitar in Goran Dragić. Za enega od vratarskih junakov minulega mundiala v Braziliji je evropski prvak plačal »le« 10 milijonov evrov odškodnine.

Zlatko Zahović s 13,5 milijona evrov (skupno so vsi njegovi prestopi znašali od 25 do 30 milijonov) in Samir Handanović z 11 milijoni sta bila doslej na vrhu slovenskih nogometnih prestopnih zvezdnikov. Oblak ni le zasedel vrha med našimi nogometaši, zavihtel se je kar na 5. mesto najdražjih vratarskih prestopov v zgodovini. Pred njim so le svetovna prvaka Italijan Gianlugi Buffon (55 milijonov) in Nemec Manuel Neuer (24), eden od predhodnikov pri Atleticu David De Gea (22) in še en Italijan Angelo Peruzzi (17,8).

»Sam sem se odločil, da želim prestopiti v Atletico. Sanjal sem o tem, da bom igral v eni od najmočnejših lig na svetu. Z velikim izzivom sem se pripravljen spoprijeti,« je dejal Oblak in se zahvalil Benfici, pri kateri je v slabem letu zasijal kot meteor. V Španijo je odšel z nazivom najboljšega portugalskega vratarja.

»Čaka ga svetla prihodnost. Je eden od najobetavnejših vratarjev na svetu in veseli smo, da je med nami,« je prihod naslednika izjemnega Belgijca Thibauta Courtoisa (odšel je k Chelseaju) pozdravil športni direktor Atletica Jose Luis Perez Caminero. Jan je prišel v velik klub. Pri njem so igrali nogometaši najvišjega razreda - Fernando Torres, Diego Forlan, Sergio Agüero, Diego Costa. In tudi mož, ki je Oblakovo ime z debelo podčrtal, ko je sestavljal moštvo za novo sezono in zmage - zdajšnji trener Diego Simeone.