Jan Oblak obdržal Atletico nad vodo in ga popeljal v veliki finale

Na povratni tekmi polfinala lige prvakov je Bayern z 2:1 premagal Atletico, ki pa je z 2:2 napredoval s pomočjo gola v gosteh.

Objavljeno
03. maj 2016 19.00
Posodobljeno
03. maj 2016 20.00
SOCCER-CHAMPIONS-FCB-ATM/
Š. Ro.
Š. Ro.

München - Prvi finalist lige prvakov 2015/16 je Atletico Madrid! V pravi drami na Allianz Areni je povratno tekmo polfinala sicer dobil Bayern z 2:1, bil tudi precej boljši in dominanten nasprotnik, toda špansko moštvo je po zmagi na prvi tekmi napredovalo z golom v gosteh in skupnim izidom 2:2.

Tako bo prvič po letu 2001 in Zlatku Zahoviću v finalu tega velikega tekmovanja nastopil slovenski nogometaš. Vratar Jan Oblak je bil eden najzaslužnejših za uspeh Madridčanov, četudi je v mrežo spustil dve (neubranljivi) žogi. Toda v 34. minuti je ubranil 11-metrovko Thomasu Müllerju, s katero bi Bavarci že lahko pokopali goste, skupaj pa zbral kar deset obramb, ki so bile na koncu ključne za preboj v finale.

Bayern je tako že tretjič zapored v polfinalu izgubil s španskim klubom; v sezoni 2013/14 jih je izločil Real Madrid, lani  Barcelona, nocoj pa je Atletico. Ta se bo v finalu, ki bo 28. maja v Milanu, meril z boljšim iz dvoboja med Real Madridom in Manchester Cityjem, ki se bosta jutri ob 20.45 na povratni tekmi pomerila v španski prestolnici.

Najprej smola, nato obramba 11-metrovke

Pri Bayernu zaradi poškodb nista igrala Holger Badstuber in Arjen Robben, vprašljiv je bil Franck Ribery zaradi težav s hrbtom, a vseeno dobil mesto v začetni postavi. Pri Špancih je manjkal Tiago, sta pa zeleno luč dobila branilec Diego Godin in krilni nogometaš Yannick Carrasco.

Bavarci so hitro krenili po zadetek in Oblaku povzročali veliko preglavic. Zlasti lepo priložnost je v 20. minuti zapravil Robert Lewandowski, ko so Nemci lepo izigrali gostujočo Obrambo. Jerome Boateng je z globinsko podajo zaposlil Thomasa Müllerja, ta pa je podal na drugo stran do Poljaka, ki tik pred golom ni najbolj prepričljivo streljal, Oblak pa se je izkazal z obrambo. Prav tako štiri minute pozneje, ko ni uspel zadržati žoge po strelu Francka Riberyja, odbitek je skušal pobrati Lewandowski, a je imel Slovenec dovolj dolge roke.

Vseeno so domači v 31. minuti prišli do zasluženega vodstva. Po prekršku nad Davidom Alabo na robu kazenskega prostora je prosti strel izvedel Xabi Alonso, žoga pa se je na smolo Atletica odbila od Joseja Marie Gimeneza v živem zidu, spremenila smer in zletela v mrežo. Že tri minute pozneje bi lahko Bavarci nasprotnika že pospravili v žep. Gimenez bi kmalu »zakrivil« še drugi gol, saj je v kazenskem prostoru podrl Javija Martineza, sodnik Cüneyt Cakir pa je pokazal na belo točko. A Škofjeločan v vratih madridskega kluba je znova pokazal svoje mojstrstvo in ubranil enajstmetrovko Müllerju ter tako tudi obdržal svoj klub nad vodo. Odbito žogo je skušal na to v gol pospraviti Alonso, a je bil Oblak dovolj zbran in ubranil še ta strel.

Ritem igre se je za tem nekoliko umiril, čeprav so bili Nemci še vedno nevarnejši. Prevladovali so v posesti (70:30) in sprožili kar 17 strelov, Atletico le dva.

Iz protinapada za izenačenje in finale

Trener Atletica je ob začetku drugega polčasa okrepil napad s Carrascom, a še vedno je bil večinoma Bayern tisti, ki je pritiskal na vrata nasprotnika. Toda tedaj Atletico je presenetil v svojem slogu, tako kot najbolje zna. Na sredini je žogo priboril Fernando Torres in jo z glavo oddal do prvega strelca Antoina Griezmanna, ki je v protinapadu sam stekel proti Manuelu Neuerju in ga brez težav premagal za 1:1. Nemci so protestirali, saj naj bi bil Francoz v prepovedanem položaju, toda turški sodnik ni dvignil zastavice, Atletico pa je bil že veliko bližje velikega finala, saj bi moral Bayern za napredovanje zadeti še dvakrat.

Gol je za nekaj časa dodatno spodbudil goste, da so nevarneje oblegali nemška vrata, nato pa so na drugi strani pa potrpežljivo stali v obrambi. Oblak je bil zanesljiv ob strelu Alonsa z razdalje, v 70. minuti pa pospravil tudi strel Lewandowskega. Pep Guardiola je namesto Coste v igro poslal napadalca Kingsleyja Comana, nemški pritisk se je znova obrestoval. V 74. minuti je namreč španska obramba pozabila na odličnega poljskega napadalca pred golom, ki je po asistenci Artura Vidala z glavo zadel za 2:1 in vlil domačim še nekaj upanja.

Bayern je potreboval še en zadetek in nevarno grozil Oblaku, ki se ni dal. Drama se je nato preselila na drugo stran igrišča. Na robu kazenskega prostora je Torresa podrl Martinez in sodnik je pokazal na belo točko. To je bila zaključna žoga za Atletico, toda tudi ta najstrožja kazen je ostala neizkoriščena, Torresu je strel ubranil Neuer. Atletico je tako še naprej moral reševati slovenski vratar, ki se je zares boril kot lev, v 87. minuti je znova ustavil Lewandowskega, in bil s kar desetimi obrambami zagotovo eden najboljših igralcev tekme. Vroče je bilo pred njegovimi vrati vse do zadnje sekunde dolgega sodnikovega podaljška, naposled pa le ostalo pri izidu 2:1 za Bayern, ki pa je v finale peljal Madridčane.

Liga prvakov, polfinale, povratna tekma:

Bayern München - Atletico Madrid 2:1 (1:0) /2:2

Alonso 31., Lewandowski 74.; Griezmann 54.

Müller je v 34. minuti zapravil 11-metrovko za Bayern, Torres v 84. minuti za Atletico

Bayern: Neuer, Lahm, Javi Martinez, Boateng, Alaba, Xabi Alonso, Vidal, Ribery, Costa (od 73. Coman), Müller, Lewandowski.

Atletico: Oblak, Juanfran, Godin, Gimenez, Filipe Luis, Gabi, Fernandez (od 46. Carrasco), Koke (od 90. Savić), Saul, Griezmann (od 82. Partey), Torres.