Jan Oblak pod žarometi jutrišnje super nedelje

Jutri v nogometnih arenah po Evropi kopica derbijev. V Madridu in Liverpoolu za mestni prestiž.

Objavljeno
02. oktober 2015 20.42
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Kakšna nedelja! Tako je ali pa še bo od veselja vzkliknil marsikateri nogometni navdušenec ob pogledu na jutrišnji spored po evropskih zelenicah. Medtem ko izraz »super nedelja« ob podobnih spektaklih uporabljajo bodisi v teniških arenah enega od prestižnih turnirjev bodisi na severnoameriški športni sceni, tokrat ta označuje niz derbijev v Madridu, Münchnu, Liverpoolu in drugod.

Navijači na štadionih, v domačih naslonjačih ali tisti s pivom v roki ob velikih zaslonih v gostinskih lokalih, so si komaj dobro oddahnili od pisanega 2. kola v novi sezoni lige prvakov – predvsem na Otoku in v Franciji v teh dneh vzneseno spremljajo tudi svetovno prvenstvo v ragbiju – pa bo že jutrišnja nedelja spet dvignila utrip številnih navijačev.

Iz slovenskega zornega kota največ radovednosti zbuja večerni spektakel madridskih mestnih tekmecev. V vratih Atletica namreč kraljuje Škofjeločan Jan Oblak, skupaj s soigralci bo v domači areni poskusil storiti vse, da bi popravil vtis po domačem spodrsljaju z Benfico, svojim nekdanjim klubom, v ligi prvakov (1:2). Najbrž si boljšega obliža na zadnjo rano, kot bi bil uspeh proti Realu, v taboru Atletica niti ne morejo predstavljati, naloga pa proti izjemnemu Cristianu Ronaldu in druščini zagotovo ne bo preprosta. Oblak bo tudi udeleženec prestižnega boja s hrvaškima sosedoma, Luko Modrićem in Mateom Kovačićem, ali bosta oba na igrišču, včeraj še ni bilo jasno. A iz trdnjave bogatejšega in uspešnejšega madridskega kluba so zadovoljno sporočili, da sta Gareth Bale in Sergio Ramos po poškodbah okrevala ter bosta tako nared za veliki mestni derbi. Od slovenskih reprezentantov zanimivo nedeljo pričakujeta tudi Kevin Kampl (Leverkusen) in Tim Matavž (Augsburg). Moštvi se bosta namreč pomerili med seboj. Za oba bo – kajpak tudi v Madridu za Oblaka – jutrišnja preizkušnja zadnja tekmovalna pred silno pomembnima dogodkoma v dresu domače izbrane vrste proti Litvi in San Marinu. A v nogometni Nemčiji bo tekma med Leverkusnom in Augsburgom bolj kot ne omrežila le privržence teh dveh moštev, zadnja nedelja Oktoberfesta, izjemne münchenske pivske veselice, namreč v bavarski metropoli prinaša tudi največji derbi zadnjega desetletja v bundesligi: Bayern – Borussia Dortmund!

Münchenski klub je vstopil spet kot udarni favorit domače sezone, po doslej videnem bi mu pohod k 26. šampionski lovoriki lahko zares preprečila le prenovljena Borussia, s trenerjem Thomasom Tuchlom, naslednikom že kar kultnega Jürgna Kloppa, očitno zelo usklajena. Pierre-Emerick Aubameyang, prvi strelec rumeno-črnih, napoveduje veliki dvoboj z Robertom Lewandowskim, avtorjem kar desetih golov na zadnjih treh tekmah (Wolfsburg, Mainz, Dinamo Zagreb), Nemčija se spominja mnogih razburljivih derbijev, seveda tudi tistega pred dvema letoma v londonskem finalu lige prvakov, čakalni seznam za vstopnice je ob sicer zdavnaj razprodanih tribunah Allianz Arene neskončno dolg.

Liverpool bo jutri dihal za svoj 225. mestni derbi, ki mu pravijo tudi bitka za Merseyside, regijo mesta z izjemno nogometno zgodbo. Resda niti Evertonu, tokrat gostitelju, niti Liverpoolu v zadnjih letih ne pripadajo tako vidne vloge v vrhu angleške scene kot nekoč, vseeno pa ta tekma še vedno zbuja izjemno zanimanje. »Najbolj lačen sem prav zmage proti Liverpoolu,« je sporočil Romeo Lukaku, Evertonov belgijski adut, ki se je očitno že dobro seznanil z nogometnim razmišljanjem v mestu.

Med Parizom in Marseillom vedno poteka boj za prestiž, tudi na štadionu. V francoski metropoli sestavljajo veliko zgodbo, po doslej videnem v sezoni je PSG celo med kandidati za evropski vrh. Nizozemska bo jutri z zanimanjem spremljala novi derbi Ajaxa, kluba z izjemno preteklostjo, in PSV, zdaj udeleženca lige prvakov, v naši soseščini se je Rapid po nekaj sušnih sezonah močno približal Salzburgu, zato bo zanimiv tudi ta derbi, glavno mesto Bosne in Hercegovine pa se bo razdelilo na dva tabora: za Željezničar stiskajo pesti delavci, študentje in navadni smrtniki, Sarajevo pa je klub mestne buržoazije in političnih elit ...