Jan Oblak prvi po Zahoviću

Trener Barcelone Luis Enrique: Moja odgovornost za takšen razplet je 99,9-odstotna. Popravljam se - stoodstotna!

Objavljeno
14. april 2016 13.53
J. P.
J. P.

Madrid - Da nogometaši Barcelone ne bodo ubranili lovorike v ligi prvakov, je sinoči sila nenadejano poskrbel madridski Atletico, ki je izničil zaostanek enega gola (1:2) s prve tekme in se z veličastno zmago z 2:0 pridružil mestnemu tekmecu Realu, Bayernu in Manchester Cityju med polfinalisti. Slovenija tako daleč svojega predstavnika ni imela že vse od sezone 2000/01, ko je Zlatko Zahović z Valencio napredoval celo v finale, a tam pokleknil pred Bayernom. V sezoni 2009/10 se je z Interjem resda prestižne lovorike veselil tudi Rene Krhin, a ga ob finalni zmagi nad Bayernom (2:0) ni bilo v kadru.

Kot je že običajno, so Katalonci stopili na žogo in jo imeli kar 72-odstotno v svoji posesti, niso pa je znali spraviti za hrbet vnovič zanesljivega 23-letnega slovenskega reprezentanta Jana Oblaka, ki je zaustavil vse štiri tekmečeve strele v okvir vrat, na drugi strani pa je Barçino barko z dvema zadetkoma, enim iz najstrožje kazni, potopil Francoz Antoine Griezmann. »Držali smo žogo, nadzirali dogajanje na igrišču, nato pa prejeli poceni gol po lastni napaki. Tekmec se je branil na svoji polovici, mi pa smo bili premalo aktivni in s premalo priložnostmi v napadu,« se ni slepil Barcelonin trener Luis Enrique.

»Ne glede na to, ali zmagamo ali izgubimo, nerad izpostavljam posameznike. To ne bi bilo pošteno, saj dihamo kot moštvo. Tako v obrambi kot v napadu ta čas preživljamo slabe trenutke, a nam ne preostane drugega, kot da se dvignemo. Najbolj žal pa mi je navijačev,« je priznal trener poražencev, ki bo zdaj vso pozornost preusmeril v obe domači tekmovanji, v katerih se mu nasmihata lovoriki.

»Ni dvoma, vselej merimo najvišje in ponosni smo na to. Sprijazniti se moramo z razpletom in stremeti k temu, da bomo v prihodnje boljši. Moramo se popraviti. V igri smo še na dveh frontah in na obeh nam odlično kaže. Če bi bil trener katerega koli drugega kolektiva, bi bilo že to povsem dovolj, mi pa želimo osvojiti vse,« je strnil vtise Enrique in s prstom pokazal izključno nase: »Moja odgovornost za takšen razplet je 99,9-odstotna. Popravljam se - stoodstotna! Trener sem in kot trener sem najodgovornejši.«

Povsem drugačne volje je bil 45-letni argentinski strokovnjak na klopi Atletica Diego Simeone: »Verjamemo v osnovne vrednote - v spoštovanje, potrpežljivost, pošteno tekmovanje. Zdaj smo med štirimi v Evropi, kar pa nam še ne prinaša ničesar. Stremimo še precej višje. Vedeli smo, kaj moramo storiti, niti za trenutek nismo nehali verjeti, zavedali smo se, da lahko kateri koli od tekmečevih zvezdnikov z eno potezo odloči dvoboj, a smo ostali močni. Za vsako žogo smo se borili, kakor bi bila zadnja.«