Jan Oblak v münchenski drami veliki Atleticov junak

Škofjeločan v povratni polfinalni tekmi lige prvakov ubranil 11-metrovko in kljub porazu z 1:2 v Milano popeljal madridski klub.

Objavljeno
04. maj 2016 01.23
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Atletico Madrid bo 28. maja v Milanu igral finale lige prvakov. V dramatični povratni tekmi, polni zasukov, je v Münchnu izgubil z 1:2, a je zaradi gola v gosteh s skupnim izidom 2:2 izločil Bayern. Veliki junak je bil Jan Oblak, ki je v 34. minuti pri zaostanku z 0:1 in v obdobju velike Bayernove premoči ubranil enajstmetrovko Thomasu Müllerju.

Kaj so rdeče-belim tekmecem iz Madrida pripravili Pep Guardiola, Franck Ribery, Robert Lewandowski in drugi Bayernovi asi? Odgovor je bil takojšen. Bavarci so napadli z vso silo, s hitrimi podajami, napadi po bočnih položajih in tudi v globino vztrajno iskali luknjo v do te tekme kar 601 minuto neprebojno Atleticovo obrambo.

Domači so zaostanek iz Madrida izničili po pol ure. Augusto Fernandez je na robu kazenskega prostora storil prekršek. Prosti strel je izvedel Bask Xabi Alonso, streljal je po sredini v živi zid in tudi srečno zabil. Žoga je zadela Joseja Mario Gimeneza in ravno toliko spremenila smer, da je bil naš vratar Jan Oblak nemočen. Do gola je Škofjeločan nanizal kar 30 obramb v vseh tekmah.

Naleti Bavarcev se niso ustavili, v 34. minuti je prišla še druga nagrada za drzen juriš. Gimenez je po prostem strelu s prerivanjem v kazenskem prostoru ustavil še drugega Baska v Bayernu Javija Martineza. Turški sodnik Cüneyt Çakir je upravičeno pokazal na belo točko. A dvoboj Thomasa Müllerja in Oblaka je z bravurozno obrambo dobil slovenski zvezdnik. Müller je zgrešil še svojo četrto enajstmetrovko od zadnjih osmih.

Oblakov vrhunski vložek je ohranil Atletico med živimi, gol Antoina Grierzmann v 54. minuti po »kontri« pa je Bayern skoraj dotolkel. Robert Lewandowski je 15 minut pred koncem obudil Bayernove upe in izsilil srhljiv finiš. V njem sta blestela oba vratarja, Manuel Neuer je ubranil enajstmetrovko Fernandu Torresu, Oblak pa je zaklenil vrata v silovitem obleganju in preprečil veliki Bayernov zasuk. Španski športni dnevnik Marca je na spletu Oblaka razglasil za ključnega Atleticovega moža.

Antoine Griezmann, napadalec Atletica: »Presrečni smo. Proti izjemnemu tekmecu smo se morali dobro braniti, a tudi poskušati zabiti gol. Uspelo nam je oboje. Bayern je bil boljši, ampak mi smo dosegli odločilen gol v gosteh. Z nogami moramo ostati na tleh in se pred finalom lige prvakov povsem posvetiti zaključku španskega prvenstva.«

Robert Lewandowski, napadalec Bayerna: »Prav težko se je sprijazniti z resnico, da po takšnem boju in igri nismo v evropskem finalu. Atletico je izkoristil en pomemben trenutek na tekmi, pravzaprav naše darilo, vseeno pa me zelo boli takšen razplet v večeru, v katerem smo vložili veliko energije.«

Liga prvakov, torkova povratna tekma polfinala

Bayern - Atletico Madrid 2:1 (1:0) /0:1/

(Alonso 31., Lewandowski 74.; Griezmann 54.)

Bayern: Neuer, Alaba, Martinez, Boateng, Lahm, Alonso, Ribery, Vidal, Müller, Costa (73./Coman), Lewandowski.

Atletico Madrid: Oblak, Juanfran, Godín, Gimenez, Filipe Luis, Gabi, Fernandez (46./Carrasco), Koke (93./Savić), Saul Niguez, Griezmann (82./Teye), Torres.