Jan Oblak vseh strelov ne more ubraniti

Slovenski vratar zelo dober proti Bayernu, pri golu nemočen – Davčni grešnik C. Ronaldo najverjetnejši dobitnik zlate žoge.

Objavljeno
07. december 2016 01.15
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Že pred prvim polčasom je bilo vse odločeno. Dinamo Kijev je visoko porazil Bešiktaš, zato sta si napredovanje v skupini B brez naprezanja zagotovila Napoli in Benfica. V derbiju večera je Bayern ugnal Atletico.

Jan Oblak se je vrgel in stegnil, vendar žoge pri prostem strelu Roberta Lewandowskega ni mogel ubraniti. Poljak si je vzel tri korake zaleta, nato pa streljal preveč močno in natančno, da bi slovenski reprezentant lahko ohranil nedotaknjeno mrežo. Bavarci so bili veseli zmage, čeprav bo s prvega mesta žreb parov osmine finala pričakal madridski Atletico.

Barcelona je krajšo krizo prebrodila z visoko zmago nad Borussio iz Mönchengladbacha. Najprej je zadel Lionel Messi in zabil 51. gol na svoji 51. tekmi na katalonskem štadionu Camp Nou v ligi prvakov. Festival zadetkov je dopolnil Arda Turan. Turški nogometaš je bil v soboto glavni krivec za remi proti Realu, včeraj je zabil tri gole.

Odvetnikom bo prišel prav Beckhamov zakon

Razočarana raja, utrujena od vsakodnevnega boja za kruh, ob takšnih novicah zahteva zapor, toda barabine najbolj boli, če jih oblast močno udari po žepu. A veliko vprašanje je, kakšen sploh bo epilog. Težko je verjetni, da bo Cristiano Ronaldo skupaj s svojim agentom Jorgejem Mendesom prestopil prag zapora, v zanj najslabšem primeru se bo izmazal z denarno kaznijo, a najverjetneje s takšno, ki mu ne bo povzročila večjih skrbi. Tudi pri Lionelu Messiju se je tresla gora in rodila miš. Morda kdo misli, da bo Ronaldu padel ugled, a težko verjetno – na križ ga bodo pribijali zgolj njegovi nasprotniki, navijači bodo raje iskali zarote, enako kot vsi častilci kulta osebnosti.

Ampak seme za tovrstna davčna preigravanja je bilo vsajeno že pred več kot desetletjem. Ima tudi precej zgovorno ime – Beckhamov zakon. Jasno je torej, da zadaj stoji Florentino Perez in njegov vpliv, ki ga ima kot predsednik Reala Madrida. Z močnim političnim zaledjem je pripomogel, da je bil v Španiji med leti 2005 in 2010 v veljavi zakon, ki je nerezidentom omogočil plačevanje nižjih davkov (Španci so imeli 43-odstotno davčno stopno, nerezidenti 24-odstotno). In prav Beckham, Realov zvezdnik, je bil eden prvih, ki je imel korist od tega zakona.

Na podoben način se bodo zdaj sklicevali Ronaldovi odvetniki. Obramba naj bi temeljila na tem, da portugalski nogometaš ni španski državljan, zanj pa je Beckhamov zakon veljal še lani (za tujce velja šest let, Ronaldo je v Madrid prišel leta 2009). Drugače je bilo z Messijem, saj ima Argentinec od leta 2005 tudi špansko državljanstvo. Toda zakonodaja se v Španiji zaostruje, zato so španski novinarji prepričani, da bo moral Ronaldo svojo nedolžnost dokazovati na sodišču.

Španski časopis El Mundo sicer trdi, da so prejeli sodno prepoved o objavi podatkov o utaji davkov vrhunskih nogometašev, toda novinarji so raje ostali zvestim svojim bralcem. Novi na tapeti so Luka Modrić, Fabio Coentrao in Pepe, tudi pri njih je v ospredju prekrivanje prihodkov od trženja lastne podobe.

Vendar je Ronaldo v teh dneh prejel tudi sporočilo, da bo prihajajoči ponedeljek dobil novo zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu za leto 2016. Novica še ni potrjena, toda najbolje obveščeni viri iz Španijo poročajo, da ima Portugalec jutri snemanje uradnega intervjuja kot dobitnik nagrade. Za Ronalda bo to četrta zlata žoga, eno več ima le Messi.

Povsem miren je Ronaldov trener Zinedine Zidane. Potrebuje še eno tekmo brez poraza in izenačil bo rekord nizozemskega trenerja Lea Beenhakkerja s 34 obračuni brez poraza na Realovi klopi. Mnogi mu očitajo, da ima zgolj srečo, toda v tem sklopu neporaženih tekem sta tudi dve gostovanji pri Barceloni, eno pri Atleticu, polfinale in finale lige prvakov … »Ja, res imam srečo. Srečo, da lahko vsak dan počnem tisto, kar imam najraje. Toda to ni samo sreča, je tudi delo in strast,« je odgovoril Zidane in zagotovil, da bo Real danes igral na vso moč.

Sinočnji izidi zadnjega kola

Skupina A – Basel : Arsenal 1:4 (Doumbia; Perez 3, Iwobi), PSG : Ludogorec 2:2 (Cavani, Di Maria; Misidjan, Wanderson); vrstni red: Arsenal 14, PSG 12, Ludogorec 3, Basel 2; skupina B – Benfica : Napoli 1:2 (Jimenez; Callejon, Mertens), Dinamo Kijev : Bešiktaš 6:0 (Biesiedin, Jarmolenko, Bujalski, Gonzalez, Sidorčuk, Moraes); vrstni red: Napoli 11, Benfica 8, Bešiktaš 7, Dinamo 5; skupina C – Manchester City : Celtic 1:1 (Iheanacho; Roberts), Barcelona : Borussia Mönchengladbach 4:0 (Messi, Turan 3); vrstni red: Barcelona 15, Manchester C. 9, Borussia M. 5, Celtic 3; skupina D – Bayern : Atletico Madrid 1:0 (Lewandowski), PSV : Rostov 0:0; vrstni red: Atletico M. 15, Bayern 12, Rostov 5, PSV 2.