Jan Oblak z novim štadionom in grbom

Tuje nogometne lige: Atletico gostuje pri Villarrealu v boju za četrto mesto in ligo prvakov.

Objavljeno
10. december 2016 00.52
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Madrid – Že dolgo ni več skrivnost, da bo Jan Oblak v prihodnji sezoni igral na novem štadionu, zdaj pa je Atletico predstavil še novo ime sodobnega objekta. Prihodnji dom slovenskega vratarja bo tako Wanda Metropolitano, prenovljen pa je Atleticov grb. Kljub vsemu Oblak razmišlja le o gostovanju pri Villarrealu.

Veličastna prireditev, ogromna medijska pozornost in veliko denarja. Vse, kar sta imela dolga desetletja v Španiji zgolj Real in Barcelona, ima v zadnjih letih tudi Atletico. Za povrh so v moštvu še odlični igralci in vrhunski trener, zato bo Atletico med glavnimi favoriti v španskem prvenstvu in ligi prvakov še nekaj prihodnjih sezon. Morda mu primanjkuje le nekaj zakulisne politične moči, da bi lahko upal na kakšno prijazno enajstmetrovko, ko mu ne gre vse od rok. Atletico je bil včeraj v soju žarometov zaradi slovesnega odkritja imena novega štadiona in prenovljenega grba. Mimo je čas, ko so klubi štadione poimenovali po nekdanjih predsednikih, saj so novodobni objekti naslovljeni z imeni sponzorjev. Prav zato bo štadion Vicente Calderon le del zgodovine, Atleticovo prihodnost pa bo predstavljal nov štadion – Wanda Metropolitano.

Ta je poimenovan v čast kitajske poslovne družbe Wanda. Ta je lani kupila 20-odstotni delež kluba za 44,98 milijona evrov. Kljub temu bodo premnogi milijoni še vedno premalo, da bodo navijači govorili, da gredo »na štadion Wanda«, kajti že prvi odzivi so dovolj jasni, da bo v ljudskem spominu ostal naziv Metropolitano. »Upam, da bom nekoč lahko svojemu pokojnemu dedku povedal, da sem igral na Metropolitanu,« je denimo rekel Fernando Torres, potem ko ga je na stari štadion Vicente Calderon prvič peljal ravno dedek.

Obenem je Atletico predstavil še nov grb. Vsebinske spremembe ni nobene, le modernejše je oblikovan. Več kot očitno je torej, da je Jan Oblak v primernem okolju, ki veliko stavi na dolgoročno uspešnost. Resda Atletico še nima evropskega naslova, toda po vseh indicih je jasno, da je slovenski reprezentant ta čas v enem najboljših klubov v Evropi s svetlo prihodnostjo.

Toda Atleticova sedanjost je ponedeljkova tekma španske lige pri Villarrealu, glede na trenutno stanje pa bo to ena najpomembnejših Atleticovih preizkušenj v sezoni. Za rdeče-bele iz Madrida je vitalnega pomena, da se redno uvršča v ligo prvakov, saj na podlagi najmočnejšega evropskega tekmovanja temeljijo številne sponzorske pogodbe. Zdaj Atletico drži četrto mesto, vendar je Villarreal tik za njim z zgolj dvema točkama zaostanka. Ker je letos boljša tudi Sevilla, se bo moral Atletico pošteno potruditi, da bo na koncu med štirimi najboljšimi, ki se uvrstijo v ligo prvakov. Kajti nov štadion je narejen za velike evropske tekme in ne za drugorazredne obračune.

To bo sicer spopad dveh najboljših obramb španske lige. Atletico je na štirinajstih tekmah prejel 11 golov, Villarreal celo enega manj. Toda z dobrim strelskim dnem Antoina Griezmanna in druščine v napadu ter trdnim Oblakom bo Atletico spet mnogo lažje dihal. Slovenski vratar bo sicer moral za uspeh odmisliti težave zaradi domnevne vpletenosti v škandal pri prenašanju premoženja v davčne oaze. V tej zgodbi sta sicer osrednja akterja Jorge Mendes in Cristiano Ronaldo.