Jan Oblak znova najtežja prepreka

Špansko nogometno prvenstvo: Real Madrid zapravil le 30 milijonov evrov. Sezona preboja za Reneja Krhina?

Objavljeno
19. avgust 2016 02.07
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Poletni meseci se odmikajo, toda Real Madrid ni opravil niti enega velikega nakupa. Še več – Real ni nobenega zvezdnika niti prodal. Vsa namigovanja o prestopni dejavnosti najslovitejšega španskega kluba so tako le vsakodnevno mlatenje prazne slame.

Vsi domnevni zakulisni obveščevalci so bili povsem nepripravljeni, ko je v Barcelono prestopil Andre Gomes. Portugalski vezist se je v Španijo najprej vrnil kot evropski prvak, španski mediji iz Madrida in Barcelone pa so bili prepričani, da bo odšel k Realu v družbo treh rojakov Ronalda, Pepeja in Coentraa. Toda Gomes je čez noč okrepil katalonsko zasedbo, zato je Real zapravil zgolj 30 milijonov evrov za odkup izgubljenega sina Alvara Morate iz Juventusa.

»Zadovoljen sem z ekipo, čeprav je nogometna tržnica odprta do konca meseca. Včasih ni potrebno zapravljati denarja. Imam odlično ekipo. To so fantje, ki so osvojili ligo prvakov. Edino, kar zahtevam, je, da bodo vsi nogometaši trdo delali. Nič ne bomo osvojili le zato, ker smo Real Madrid, ampak zgolj če bomo za uspeh trdo garali,« pravi Realov trener Zinedine Zidane. Vnovič je zatrdil, da bo v klubu ostal James Rodriguez, zelo drag kolumbijski vezist, četudi nihče v Madridu ne ve, kam ga stlačiti v začetno enajsterico. A povsem enako velja še za Isca, Morato, Danila, Varana … Pa tudi za novega »čudežnega dečka« španskega nogometa Asensia.

Toda na vrhu poletne lestvice največjih razsipnežev med španskimi klubi ni niti Barcelona, ampak Atletico Madrid. Prav to je znak, da dvakratni poraženec v finalu lige prvakov v zadnjih treh sezonah ne bo popustil. Zaradi kitajskih vlagateljev in mednarodne uspešnosti je denarja dovolj, zato Atletico ni muha enodnevnica. Čeprav bi številni nogometaši lahko odšli v še boljše zasedbe, so največji Atleticovi zvezdniki ostali v Madridu. Med njimi tudi najboljši nogometaš evropskega prvenstva Antoine Griezmann.

Skupno je Atletico zapravil dobrih 80 milijonov evrov. Najpomembnejši okrepitvi sta argentinski vezist Nico Gaitan in francoski napadalec Kevin Gameiro. Atletico nima več zgolj močne začetne postave, ampak tudi rezervno klop. V takšnih pogojih si je trener Diego Simeone hitro premislil, potem ko je po finalnem porazu v ligi prvakov razmišljal o odhodu. Gameiro je denimo raje prišel v Atletico kot v Barcelono, saj bi bil v Kataloniji obsojen na sedenje na klopi.

Nobenega dvoma ni, da bo slovenski vratar Jan Oblak znova prvi Atleticov vratar in s tem najtežja prepreka za Cristiana Ronalda in Lionela Messija. Ker bo Simeone znal poskrbeti, da bo Atletico spet blestel v obrambi, je skoraj gotovo, da bo Oblak vnovič prejel najmanj golov. Bolj napeto bo v obračunu za prvega strelca. Ronaldo je sicer prvi favorit, da osvoji zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu, toda pri strelski učinkovitosti veliko grožnjo predstavlja Barcelonin napadalec Luis Suarez. Nobenih znakov popuščanja ne kaže niti Messi, zato bo iz vidika nogometne kakovosti največ užitkov vnovič nudila španska liga. Tudi zato, ker so v zadnjih treh sezonah španski klubi pobrali vse lovorike v evropskih tekmovanjih.

Sezono preboja bi lahko imel Rene Krhin. Slovenski reprezentančni vezist se je znašel v pravem okolju, da si dvigne ceno. Trener Granade je namreč postal Paco Jemez, v Španiji zelo cenjeni strokovnjak. Četudi njegovo moštvo nima uspehov (kot v pretekli sezoni Rayo Vallecano), se ga drži sloves, da goji privlačen nogomet. V preteklosti je Jemez vzgojil tudi nekaj odličnih nogometašev. Kot zadnjega Saula Nigueza, zdaj Atleticovega zvezdnika. Še najmanj predvidljiva je usoda Bojana Jokića. Uradno je član Villarreala, toda do konca prestopnega roka bi lahko odšel drugam. Na prvi uradni tekmi rumene podmornice v novi sezoni proti Monacu (kvalifikacije za ligo prvakov) ni bil niti na klopi.

Prva tekma nove sezone la lige bo nocoj ob 20.45 med Malago in Osasuno, a nogometni svet čaka na clasico med Realom in Barcelono. Prvi bo 3. ali 4. decembra v Barceloni, drugi pa 22. ali 23. aprila v Madridu.