Jana Oblaka lahko zlomijo le z bele točke

Konec tedna opozorila nase strelca Josip Iličić in Miha Zajc. Handanovićev Inter je ujel vrhunsko formo pred sobotnim derbijem z Juventusom.

Objavljeno
03. december 2017 23.38
Italy Soccer Serie A
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Tudi odprtje veselega decembra ni prineslo spremembe v (ne)učinkovitosti slovenskih reprezentančnih napadalcev. Nekateri ostajajo na stranskem tiru, drugi še vedno nastavljajo merilne naprave. Kljub temu so legionarji podarili navijačem nekaj predvsem na italijanskem »škornju«.

V zadnjem mesecu dni igra najvidneje Miha Zajc, nekdanji nosilec igre v reprezentanci U-21, ki se (še) ni dokončno uveljavil v A reprezentanci. Zajc (23) resda blesti v 2. italijanski ligi, toda Empoli je klub, ki vselej pogleduje proti serie A, torej je pritisk na njegove nogometaše gotovo primerljiv z delovnim okoljem v še močnejših sredinah. Zajc je v zadnjih štirih tekmah Empolija zbral 170 minut igre – dejansko je začel le eno tekmo –, v tem času pa nanizal po dva gola in podaji, torej statistično točko vsake 42,5 minute. Tudi nazadnje je prinesel remi svojemu klubu prav Šempetrčan: v igro je vstopil v 66. minuti, 12 minut zatem pa zabil gol za končnih 1:1 na gostovanju v Novari. Empoli po 17 kolih 22-članske lige (igrali bodo 42 kol) leži na šestem mestu, to bi mu zagotovilo dodatne kvalifikacije za uvrstitev v serie A. Še bolje denimo kaže Palermu, za katerega uspešno igra Aljaž Struna, in Frosinoneju, pri katerem si služi kruh še en slovenski branilec Luka Krajnc. V zgornjem domu serie B kotirata tudi Venezia in Carpi, prav tako slovensko obarvana drugoligaša.

Še bolj odmevno kot Zajc je opozoril nase Josip Iličić v majici Atalante na gostovanju v Torinu. »Jojo« je v drugem polčasu zamenjal prav prijatelja Jasmina Kurtića, odtlej je šlo na igrišču za »drugačno tekmo«, kot je zapisal komentator dnevnika Gazzetta dello Sport. Moštvo iz Bergama je začelo igrati nogomet, Kranjčan je zabil mojstrski in atraktiven gol po uspešno izigrani ofsajd zanki gostiteljev, dejansko bi lahko pozneje zabil še enega za zmago Atalante.

»O talentu Josipa Iličića ni treba razpravljati,« je začel debato o 29-letniku njegov trener Gian Piero Gasperini: »Ko igra v pravi formi in je telesno dobro pripravljen, ga je težko ustaviti in lahko zlomi obrambo slehernega tekmeca, lahko je uporaben tudi kot džoker s klopi, saj ste videli sami. Toda kljub temu lahko igra še bolje.« Tudi Iličić je bil vesel svojega doprinosa k pomembni točki v Torinu: »Vselej želim pomagati ekipi, zato sem vesel točke. Škoda, ker nismo vzeli vseh treh točk, toda podoba naše igre je bila dobra. To je obetavno izhodišče pred četrtkovim derbijem z Lyonom, v katerem bomo poskušali končati na vrhu skupine evropske lige in si zagotoviti vsaj na papirju ugodnejši žreb 1/16 finala.« Iličić je prejel oceno 7 za opravljeno v drugem polčasu, Kurtić petico za prvi polčas.

Blestita tudi Jan Oblak in Samir Handanović, najboljša slovenska vratarja 21. stoletja. Prvi je prejšnji teden prejel uradno potrdilo svoje veličine, potem ko so objavili lestvico vratarjev v španskem prvenstvu z najvišjim odstotkom tekem, na katerih niso prejeli gola. Na vrhu je prav Oblak (58,6 %), sledijo Courtois (49,5), Valdes (44,4), Canizares (38,5), Bravo (36,7), Palop (35,9), Casillas (34,4), ... Tudi v tej sezoni Škofjeločan spominja na hobotnico, konec tedna so ga nogometaši Reala Sociedada strli šele s strelom z bele točke – to je bil prvi prejeti gol Oblaka z 11 metrov v primeri division. Oblakov Atletico je očitno prebrodil rezultatsko krizo, v katero v tej sezoni sploh še ni zašel milanski Inter. Klub Samirja Handanovića se je konec tedna znesel nad Chievom, in še dobro, da Boštjan Cesar ni igral, saj so Verončani prejeli pet golov, vso tekmo pa je spremljal ples vodilne zasedbe serie A Valter Birsa ... Visoka zmaga Interja je zanj odlična popotnica za sobotni derbi v Torinu, kjer se bosta spopadla prebujeni Juventus – ta je v petek dobro prizemljil Neapeljčane – in Inter.

Vse »bolje« igra tudi Rijeka v hrvaškem prvenstvu, četudi se zdi trditev nenavadna ob pogledu na lestvico in zadnje izide moštva Matjaža Keka. Rečani so izgubili 133. jadranski derbi s Hajdukom, čeprav so nadigrali Splitčane. Gostitelje so pokopale zapravljena enajstmetrovka Maria Gavranovića pri vodstvu Hajduka z 2:1, dve osnovnošolski napaki vratarja, ki sta botrovali obema prejetima goloma, in več zapravljenih priložnosti. Kek je izgubil prvič v 20. snidenju s Hajdukom! »Seveda smo razočarani. Zašli smo v obdobje, ko se je tako rekoč vse obrnilo proti nam,« je povedal pred četrtkovim spektaklom z Milanom na Rujevici.