Janova prihodnost je tudi Atleticova prihodnost

Vratarja Jana Oblaka so zelo lepo sprejeli pri španskem prvaku Atleticu.

Objavljeno
23. julij 2014 01.03
Miho Dobrašin, sodelavec
Miho Dobrašin, sodelavec

Madrid – Slovenski vratar Jan Oblak je včeraj dopoldne opravil trening, nadaljeval vadbo v telovadnici in nato skoraj v teku pohitel skozi predverje hotela Nayade. Z nasmehom na obrazu je komaj uspel pozdraviti Delovega novinarja: »Hitim na predstavitev. Naj še to mine.«

Ob 10.45 ga je v avtomobilu, pripravljenem za odhod v Madrid, čakal predstavnik kluba za odnose z javnostmi. Medtem ko sta iz tabora, kjer se pripravlja Atletico, premagovala razdaljo 70 kilometrov, se je v španskem glavnem mestu razširila novica, da bodo javnosti predstavili novega čuvaja mreže. Klub je to objavil šele po polnoči, uredniki pa so sprejemali sporočila vse do dveh ponoči.

Avtomobil se je ustavil ob reki Manzanares pri veličastnem štadionu Vicente Calderon, novem domu slovenskega reprezentanta. Ko je Oblak v rumenem dresu s številko 13 stopil iz vozila na igrišče, se je ozrl na tribuno, s katere ga bo že naslednji mesec gledalo 50.000 ljudi. Včeraj se je tam zbralo 200 navijačev, ki so pri peklenski vročini 38 stopinj prišli pozdravit novega idola.

»Prišel sem kot še en vratar, prišel sem delat,« je Španiji sporočil najdražji vratar v zgodovini te države. Posel, vreden 16 milijonov evrov, je bil izjemno težak, ker ga Benfica ni hotela izpustiti, je povedal predsednik Atletica Enrique Cerezo.

»Zavedam se, da sem tu, da zamenjam Courtoisa. Vse bom dal od sebe, da bom na njegovi ravni,« je poudaril vratar, ki je leto mlajši od svojega belgijskega predhodnika. »Najpomembnejša je ekipa. Trije vratarji se bomo borili za mesto med vratnicami.« Letos je klub iz Getafeja pripeljal tudi Moyo.

Dotaknil se je tudi svojega bivšega kluba Benfice, v katerem je opozoril nase vodilne može iz španskega prvaka: »Tam so me zelo dobro obravnavali in za vedno mi bodo ostali lepi spomini. Vendar pa sem se odločil, da odidem, ker so se tudi mnogi drugi igralci pripravljali na to, da zapustijo klub, pa tudi zato, ker je Atletico zame velika priložnost.« Španska liga je boljša od portugalske in v tem trenutku najmočnejša na svetu. Klubi, kot sta Real Madrid in Barcelona, so na svetovnem prvenstvu že pokupili vse najboljše, Atletico pa mora ohraniti naslov prvaka.

»To bo zame velik izziv, zato sem srečen. Srečen sem, ker so mi govorili o Atleticu in zdaj so me tu lepo sprejeli,« je izpostavil.

Predsednik Cerezo, ki ga je spremljal na predstavitvi, mu je priporočil: »Želimo, da se tu počutiš kot v družini. Tvoja prihodnost je tudi naša prihodnost. Tu se boš srečal z zdravo, a močno konkurenco.«

Če sodimo po treningih, ki jih Oblak opravlja od petka, si je že izboril mesto prvega vratarja.

V ponedeljek ob 18:30 je trener Diego Simeone razdelil igralce v dve skupini, ki sta igrali med sabo. Slovenski vratar je branil za udarno postavo. »Pripeljali smo velikega vratarja,« je povedal športni direktor Jose Luis Caminero, človek, ki je v klubu zadolžen za prestope. Tudi on je prisostvoval novinarski konferenci v drobovju štadiona Vicente Calderon. Komaj je Oblak zaključil predstavitev, je zopet oblekel svetlomodro klubsko majico, pohitel v avtomobil in se pridružil igralcem v taboru. Po popoldanski malici je sledil popoldanski trening, na katerem je spet igral. Danes bodo igralci opravili jutranji trening, nato pa odšli na prijateljsko tekmo z drugoligašem Numancio. Tam bo Oblak odigral prve minute za Atletico Madrid, pri katerem bo preživel naslednjih šest let.

»Presrečen sem. To je prava ekipa zame. Pravilno sem se odločil,« je še povedal ob koncu dneva.