Jese na ulici osvojil veščine največjih mojstrov

Vodilni ljudje madridskega Reala so 20-letnega Jeseja Rodrigueza razglasili za naslednika Raula Gonzalesa.

Objavljeno
02. februar 2014 00.08
G. N., šport
G. N., šport
On je popolnež. Je izjemen napadalec, lahko zabija gole zunaj kazenskega prostora. Njegova hitrost, moč in dinamika ga približujejo vratom. On je vrhunski nogometaš. Po opisu sodeč ima Cristiano Ronaldo v moštvu Reala Madrida supermena. Ime mu je Jese, ustvarjalci podob pri kraljevskem klubu o njem niso izbirali besed, vse so bile sladke kot le malo kaj.

Sezona se bo za Real šele prevesila v obdobje, po katerem se bo ocenjevala uspešnost, a pozitivna preobrazba po odhodu Joseja Mourinha pod taktirko Carla Ancelottija ima že nekaj zelo vidnih obrisov. Italijan z očetovsko roko nadvse nadarjene Realove mladeniče spreminja in vzgaja v zrele in odgovorne nogometaše. A je tudi res, Mourinho je Jeseju prvi ponudil priložnost v članskem moštvu in začel pomlajevanje. Pod Portugalčevo taktirko je trčil tudi v prvi spor, ki pa je bil predvsem zanj poučen. Kot vsak mlad in ambiciozen igralec, je tudi Jese izkazoval nezadovoljstvo, ker mu Mourinho ni ponudil priložnosti v španskem prvenstvu. Zaradi dolgega jezika mu je Portugalec »prisolil« vzgojno zaušnico – v minuli sezoni ni igral niti minute v prvenstvu, a je treniral s prvim moštvom in nabiral pomembne izkušnje.

Jese, ki bo čez dobre tri tedne, 26. t. m., dopolnil 21 let, po napovedih strokovnjakov in privržencev kluba sodi v kategorijo bodočih nenadomestljivih belih baletnikov. Celo več, razglasili so ga za naslednika simbola Reala v 90. minulega stoletja in prvem desetletju tega Raula Gonzalesa.

»Moj glavni cilj je, da zabijem 10 golov,« je po zmagovitem golu v pokalnem dvoboju z Espanyolom sredi tedna dejal fant iz Las Palmasa. Prav toliko jih je v svoji prvi članski sezoni dosegel Raul, Jese je šele pri številki 4 – dva gola je dosegel v prvenstvu, dva v španskem pokalu. A dodal je še pet podaj.

Jese je statistično še daleč od mitske Realove sedmice, toda v svoji prvi sezoni v udarnem Realovem moštvu nogometaš s Kanarskih otokov vendarle prekaša slovitega rojaka, ki je s 751 nastopi za najslavnejši klub na svetu rekorder. Pred tem se je Jese kalil pri drugem kraljevskem moštvu Real Madrid Castilla.

»Jese ima značilnosti velikega igralca, toda moramo biti zelo previdni,« je pred prevelikimi apetiti opozoril Emilio Butragueno, še en legendarni član kraljevskega kluba in desna roka predsednika Florentina Pereza. Tudi on ne dvomi o tem, da je Jese pravi Raulov naslednik. Tako kot so za Raula nekoč dejali, da ni zanj nikoli dovolj tekem, golov, zmag, tudi za Jeseja ne obstajajo meje. Naučil se je osnovne lekcije in pravila, ki pravi: »Lahko ti spodrsne, toda vedno se moraš dvigniti in nikoli se ne smeš vdati.«

Vzporednice z Raulom so sestavni del Jesejevega odraščanja. Tudi on se je osnovnih nogometnih veščin učil na ulici – v Španiji nogomet, ki ga otroci igrajo v parkih, na cesti in drugih urbanih okoljih, imenujejo Regañao. Tam se je naučil prvih preigravanj, dojemanja igre ... Le golov ne. Eksperti trdijo, da se v nogometu lahko naučiš marsikaj, samo zabijanja golov ni mogoče vzgojiti. Občutek za gol imajo strelci v krvi. Ima tudi pomanjkljivosti. Vidno je, da ni hiter kot blisk. Toda to slabost nadomešča z začetno hitrostjo, eksplozivnostjo, predvidevanjem, rešitvah v kočljivih trenutkih in sposobnostjo, da napake tekmecev spreminja v gole.

Najpomebnejše v Jesejevem razvoju je, da so ga vzljubili, vzeli za svojega tudi navijači na tribunah štadiona Santiago Bernabeu, obožujejo ga mediji, je zelo komunikativen in vešč nastopanja v javnosti. Vse te osebnostne odlike morda štejejo največ in razkrivajo, da ima tudi karizmo.