Jokić opravil z Realom, z Barço in Atleticom še ne

Villarrealov branilec Bojan Jokić pred jutrišnjim gostovanjem v Alžiriji: Zelo koristna prijateljska tekma za Slovenijo.

Objavljeno
03. marec 2014 16.51
Posodobljeno
04. marec 2014 05.00
Bojan Jokić,Ljubljana Slovenija 08.10.2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Brdo pri Kranju – Krajši marčevski termin tekem pod okriljem FIFA narekuje spremenjen delovni režim v večini reprezentanc. V alžirskem mestu Blida, v katerem bo jutri ob 18. uri gostovala Slovenija, posledično ni možno pričakovati kadrovsko-taktične revolucije v Katančevi zasedbi. Med udarnimi močmi bo torej tudi Bojan Jokić, branilec 5. ekipe na lestvici španske primere division.

Jokić sodi med izkušenejše reprezentante, člane nekdanje selekcije U-21, ki je leta 2005 tesno izgubila z Nizozemsko v dodatnih kvalifikacijah za EP; v tedanji selekciji so bili še – med sedanjimi članskimi reprezentanti – vratar Handanović, Šuler, Ilić, Kelhar, Brečko, Vršič, Pečnik, Birsa, Ljubijankić in Dedić. »Joka« se je po koncu »mladinskega« staža preselil med člane, odtlej je nanizal 65 nastopov in v tem času zabil en gol.

Branilec Villarreala lahko torej dobro oceni položaj, v katerem je ta čas slovenska reprezentanca. »Prihajajoča tekma z Alžirijo bo prva, ki nam bo že ponudila priprave za nov kvalifikacijski ciklus, zato bo zelo pomembna. In kot sem izvedel od nekaterih igralcev, nas čaka v Blidi zelo močna tekma pred glasnimi navijači. 'Operacija Alžirija' bi bila lahko zelo koristna. Alžircev ne poznam dobro, vem denimo, da v Valencii igra ofenzivni vezist Feghouli, drugih pa ne poznam,« je razkril Jokić, ki bo 17. maja dopolnil 28 let.

»Tako ali tako bomo težko postorili veliko, saj imamo natrpan urnik. Nekateri smo še v nedeljo igrali prvenstvene tekme v svojih klubih, v sredo bo dvoboj v Alžiriji, konec tedna spet klubske preizkušnje ...« se zaveda Jokić in dodaja, da so fantje profesionalci, ki se prilagodijo slehernim obveznostim.

Kranjčan, ki je nase opozoril v goriški nogometni šoli pod vodstvom trenerja Pavla Pinnija, je prišel na Gorenjsko židane volje. Proti Betisu si je tretjič zapored nadel Villarrealovo majico s številko 3 na položaju levega bočnega igralca, zdi se, da se je dokončno vrnil v enajsterico in da spet počne to, zaradi česar je lansko poletje podpisal štiriletno pogodbo z uglednim španskim prvoligašem: »Za to treniram in dajem vse od sebe, trener pa se nato odloči, kdo bo igral, jaz ali soigralec Jaume Costa. Težave s poškodbo stegenske mišice so že zdavnaj preteklost, zato verjamem, da bom sezono končal tako, kot si le želim.«

Villarrealu ne kaže slabo, po pomembni zmagi pri Espanyolu je doma resda le remiziral z Betisom, toda po 26 kolih zaseda 5. mesto – šest točk za vse boljšim Bilbaom, točko pred Sociedadom in šest pred Sevillo. Jokić nam je že v pogovoru pred sezono napovedal, da se bo Villarreal boril za Evropo. »Drži. Vedel sem pač, da imamo res dobro ekipo (najboljša strelca moštva sta Nigerijec Uche in Mehičan Dos Santos, op. p.), zato nisem presenečen. Igramo dobro, gojimo igro hitrih kratkih podaj, toda na svojem štadionu moramo zmagati še več tekem. Tako bi se še bolj približali četrtemu mestu, ki vodi v sanjsko ligo prvakov,« je prepričan Jokić. Villarreal se je v tej sezoni že meril s špansko falango iz lige prvakov – z Realom je že opravil, pred njim sta še gostovanji pri Atleticu (6. 4.) in v San Sebastianu (18. 5.) ter domača tekma z Barcelono (27. 4.).