Josip Iličić: Le z domačimi zmagami do Brazilije ‘14

Organizator igre Palerma je po lastnih besedah spet našel občutek za odkrivanje, žogo, podaje in igro.

Objavljeno
11. november 2011 11.10
Posodobljeno
11. november 2011 12.00
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ptuj – Približno pred dobrim letom dni je nogometna Slovenija spoznala razkošno nadarjenost Josipa Iličića, ki je tedaj kot meteor zablestel v Mariboru, pozneje pa še v italijanskem prvenstvu. »Jojo« v nadaljevanju ni bil več tako učinkovit, zdaj je, kot pravi, spet našel občutek za nogomet, v katerem vnovič močno uživa. Jernej Suhadolnik

Josip, na zbor ste nedvomno prišli židane volje, saj vam je na Siciliji, kot pravimo, naposled res »steklo«. Palermo je začel nabirati točke, ta čas kotira na petem mestu v serie A, vi pa ste tik pred prihodom na Ptuj zabili prvi gol v tej ligaški sezoni.

Dobro nam gre, zelo sem zadovoljen, težko pa bi rekel, da mi je kar »steklo« samo po sebi. Prej smo zamenjali več trenerjev, za kratek čas sem bil tudi rahlo poškodovan, zato sem malce tudi padel v formi. No, zdaj sem spet našel pravi občutek za igro, ki sem ga poznal prej, kar me posebej veseli. Toda to je rezultat priprav in trdega dela na treningu, ki se mi dobro obrestuje. Imam boljši 'tajming' za odkrivanje, občutek za žogo, podaje.

Vam je v novi sezoni kaj težje, ko v moštvu Palerma ni več Javierja Pastoreja?

Ko sva igrala skupaj, je bilo tekmecem gotovo težje, saj so morali paziti na oba. Zdaj je nasprotnim branilcem 'lažje', če lahko tako rečem, saj na igrišču pokrivajo le mene. Potrebujemo še enega nogometaša, ki na igrišču dela razliko, potem bom tudi sam še lažje zadihal. Morda se nam bo ta igralec pridružil že januarja.

Tudi slovenska reprezentanca je dobila nove obraze na igrišču in ob njem. Kako ocenjujete njeno delno prenovo?

Zaenkrat je vse v redu, tako pristop selektorja kot njegovo vodenje treningov, ki so res dobri. Saj veste, kako je: vsi smo tu zaradi skupnega cilja, pa naj to zveni še tako obrabljeno. Vemo, za kaj in koga igramo, premoremo ogromen motiv za dokazovanje in res želimo nastopiti na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014.

Kaj pričakuje od vas igralcev selektor Stojanović? Navzven se zdi, da pri njem uživate veliko zaupanje.

To, ali bom jaz začenjal tekme ali ne, ni moja pristojnost, pač pa izključno odločitev selektorja, ki jo bom vselej spoštoval. Jaz moram kar največ pokazati na treningih in igrišču. Če bo to zadostovalo, v redu, če ne, bom moral še bolj garati. Tako enostavno je to.

V zadnjem času ste si pridobili veliko izkušenj z menjavami trenerjev.

Drži, v Palermu smo se že kar navadili na to, saj ti drugega niti ne preostane. Tudi v reprezentanci se je zgodila sprememba, najbrž pozitivna, in morali se bomo navaditi drug na drugega. Mi na novega selektorja, on pa na nas. Vsi skupaj pa potrebujemo čas, saj bo izjemno težko opraviti kaj več v teh nekaj dneh. Tudi za to, da bi podal neko tehtno oceno o vsem skupaj.

Kakšno oceno trenutne moči slovenske reprezentance bo po vašem mnenju dala »akcija ZDA«?

Ta tekma gotovo ne bo ustrezen pokazatelj naše moči. Mi moramo igrati na zmago, šele po koncu dvoboja pa bomo videli, kako se bo vse odvilo. Toda po le eni tekmi ne bomo pridobili dovolj dodatnih informacij o tem, kako bo šlo vse skupaj naprej in na kakšen način bomo delali. Morda bomo dobili osnovne smernice, za kaj več pa bomo na srečo igrali več prijateljskih tekem.

Kje ste grešili v kvalifikacijah za euro 2012? V tekmi z Estonijo?

Poznamo bistvo problema in vemo, kaj je šlo narobe, pa ne samo v tekmi z Estonijo. Saj nam ni šlo niti na tekmah z Irsko. V obeh snidenjih s Srbijo smo dokazali, česa smo sposobni in na pozitivnih izkušnjah moramo graditi za naprej. Morda v določenem obdobju nismo bili dovolj zbrani.

Kako z Američani brez trojice Koren-Radosavljević-Novaković?

To so nedvomno pomembni igralci, a tudi brez njih bomo morali igrati nogomet. Drži pa, da novi igralci potrebujejo čas za 'vklop' v sistem. Prepričan sem, da bomo igrali na drugačen način kot prej, tako da bo tekma z ZDA za vse nas pomenila nekaj novega.

Kako ocenjujete vaše možnosti v kvalifikacijah za Brazilijo 2014, v katerih se boste merili z Norveško, Švico, Albanijo, Ciprom in Islandijo?

Najbrž se strinjate, da gre navidez za lahko skupino. Toda mi se ne slepimo, vemo, da gre za same močne reprezentance. Formula za uspeh je enostavna: zmagovati moramo predvsem na tekmah v Ljubljani in Mariboru, v nasprotnem primeru se nam ne piše dobro. Saj se spominjate zadnjega ciklusa.