Jović? Olimpija, Maribor ali tujina

Veliki nogometni up Boban Jović bržčas ne bo več oblekel zeleno-belega dresa, klub je »zamrznil« igralčev status.

Objavljeno
18. december 2012 11.45
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Kaj se dogaja z Bobanom Jovićem? Bo januarja prestopil k Mariboru, morda v tujino? Eden od najbolj vznemirljivih igralcev v prvi slovenski ligi je za Olimpijo nazadnje igral 6. oktobra proti Muri. Ker ni želel podaljšati pogodbe, ki se mu izteče poleti 2013, je klub »zamrznil« igralčev status.

Ta 21-letni Celjan je na razpotju. Kot se zdi, je zgodba z Olimpijo končana. Možnost, da bi se klub in eden od najvidnejših členov v reprezentanci do 21 let dogovorila za podaljšanje pogodbe, kar je ena od zahtev Olimpije, da bi se igralec vrnil v tekmovalni ritem, je tako rekoč nična.

»Njegov status je tak, kot je bil pred dvema mesecema. Zaradi nerazrešenega pogodbenega razmerja igralec ni v kombinacijah za tekme članskega moštva. Joviću smo ponudili novo pogodbo, a je ni sprejel,« je uradno stališče Olimpije pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi Tine Zupan.

V zvezi s sporom med klubom in igralcem, ki so mu navijači za srčne predstave, marljivost in pristop v minuli sezoni namenili zmajevo srce, je bilo zapisanega in izrečenega že veliko. Resnica je tudi ta, da je klub uradno pogodbo igralcu ponudil šele teden dni pred 1. decembrom. Olimpija je sicer z odločnimi ukrepi zaščitila svoje interese in igralca tako rekoč postavila pred »zid«. Jović je sicer stalno vadil z moštvom, a je izgubil pravico uporabe klubskega avtomobila, med drugimi ukrepi pa je bila tudi odstranitev njegove fotografije s klubskega koledarja.

Ostrina ljubljanskega kluba v razmerju do igralca, ki je do »suspenza« zbral 13 tekem in je bil s štirimi goli celo prvi strelec Olimpije v tej sezoni, je marsikoga presenetila. Jović je vendarle eden od največjih upov slovenskega klubskega nogometa, zato naj ne bi bilo nikomur v interesu, da bi se njegov razvoj ustavil na tak način, kot kaže, da se bo – da bo lahko vse do poletja na stranskem tiru.

Eden od najtrdovratnejših ljudi je seveda predsednik in glavni mecen kluba Izet Rastoder, ki ščiti svoje poslovne interese, saj si želi, da bi klub igralce prodajal ali kupoval – če se le da – mimo vseh zastopnikov. Jović naj bi Rastoderja pošteno razjezil s tem, da je sklenil dogovor o zastopanju z Robertom Čibejem, agentom FIFA. Že samo omemba naziva menedžer, agent ali karkoli drugega v povezavi z zastopanjem igralcev, pa pri uglednemu poslovnežu dvigne tlak. Toda Jović naj bi se s Čibejem povezal šele po tem, ko je imel spor že dolgo brado.

Olimpijina administracija se je v tem delu sezone znašla v kar precejšnji zagati. Očitno je, da je zamudila pri »zaščiti svojih interesov«, saj Jović ni edini igralec s pogodbo, ki ni po godu kluba. Zaradi neurejenega pogodbenega statusa je izgubila tudi 18-letnega Miho Zajca, ki je zablestel prav na zadnji Jovićevi tekmi proti Muri z dvema goloma. Tudi za Šempetrčana je bila to zadnja tekma v zeleno-belem dresu, ker klub ni našel skupnega jezika z igralčevim zastopnikom.

Za Jovića je bilo kar nekaj zanimanja tujih klubov, toda o konkretnih zneskih ni bilo ne duha in sluha. »Zavedamo se, da bodo zdaj ponudbe še manjše, če sploh bodo. Kdo bo plačal visoko odškodnino, če je igralec poleti prost,« je še povedal Zupan, kar le še potrjuje domneve, da bosta kratko potegnila igralec in Olimpija.

Kdo pa bi bil lahko največji zmagovalec? Prsti že kažejo proti Mariboru, ki bi lahko spor razrešil sebi v prid. »Lagal bi, če bi dejal, da nas Jović ne zanima, toda res je, da ničesar ne delamo v smeri, da bi ga pripeljali. Nam ga predvsem ponujajo,« je Mariborovo vlogo pojasnil športni direktor Zlatko Zahović, ki vseeno kot lisjak čaka na ustrezen trenutek, da bi morda le presekal gordijski vozel.

Boban Jović ni komentiral spora. Olimpija je prepovedala, da bi igralec lahko dal izjavo v zvezi s svojim statusom, dokler ne bo zapustil kluba ali sklenil nove pogodbe.