Jurčić in Pušnik bi zahtevala več

1. SNL: slabo sporočilo mariborsko-ljubljanskega derbija, prva sta kratko potegnila najhitrejša igralca.

Objavljeno
07. marec 2016 22.34
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Mariborska šok terapija se ni povsem izšla, Olimpija je zadržala prednost šestih točk. Ni pa bila tako prepričljiva, da bi lahko še okrepila samozavest v boju za prvaka navkljub prednosti šestih točk, praktično kar sedmih. A veliki derbi 24. kola 1. SNL je razkril nenadomestljivost treh zvezdniških odhodov.

V senci naziva in pomembnosti dvoboja ter strahu pred porazom sta bili usmeritvi največjih slovenskih klubov, ki sta v veliki meri narekovali taktične (previdne) odločitve in ritem igre. Petar Stojanović (Maribor), Andraž Šporar in Ezekiel Henty (oba Olimpija) so jeseni krepko zaznamovali derbija, ki sta krepko prekosila sobotnega v domala vseh delih igre. Glavne vloge v jesenskih sproščenih spektaklih so imeli prav trije mladeniči, ki so s svojo hitrostjo in načinom igre omogočili, da sta derbija imela tudi močan – hitrejši – evropski pridih. Zaradi česar sta kluba kasneje tudi mastno zaslužila.

Kaj je za dinamiko in hitrost igre pomenila odsotnost trojice, je bilo vidno tudi z Meseca. Ali drugače, kdor je bil v soboto prehiter (Damjan Bohar, Blessing Eleke), je bil zamenjan, ker enostavno ni bil usklajen s preostalim delom moštva.

Sobotni derbi je bil že za razred za evropskimi merili in je v razvojnem pogledu pomenil korak nazaj. Med drugim sta bila »krivca« tudi oba trenerja Darko Milanič in Marko Nikolić. Prvi je izbral taktiko nadziranega napadanja, drugi se za napadanje, ker za to ni bilo potrebe, sploh ni menil. Vse, kar je pomenilo grožnjo za tekmece, je bila posledica navdiha posameznika in ne načrtovanih akcij. Pomembnejši kot vtis je bil rezultat. Na koncu ni bilo ne prvega ne drugega.

Pozitivizem brez kančka kritike, ki naj bi ga slovenski nogomet potreboval, in trepljanje po hrbtu, podprto s samohvalo, se snovalcem kadrovske in športne politike pri Mariboru in Olimpiji ne bo obrestovalo. Še najmanj takrat, ko naj bi »boljša taktika« (Milanič, Nikolić) zamenjala »slabša napadalca« (Krunoslav Jurčić, Marijan Pušnik).

Pri Mariboru se je potrdilo, da ima še vedno vse niti v rokah Zlatko Zahović, da se je Milanič vrnil takšen, kot je odšel (šablonski), in da močno potrebuje svežo »kri«. Olimpija oziroma Milan Mandarić ima v Mihi Zajcu novega igralca z vrednostjo sedemmestne številke, v Nikoliću pa premišljenega trenerja za šampionsko zvezdico. Da bi spreten govornik Olimpijo zapeljal čez prvo oviro v kvalifikacijah za ligo prvakov ali evropsko ligo, pa še ni prepričal.