Jürgen Klopp brez dlake na jeziku: »To je bil usran konec leta!«

V zadnjem jesenskem kolu nemškega prvenstva Borussia Dortmund zaostala za soimenjakinjo iz Mönchengladbacha.

Objavljeno
22. december 2013 21.36
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Bayern je v Marakešu igraje prišel do naslova najboljšega na svetu, v domovini pa so mu tekmeci podarili tudi lepo božično darilo, ki je ob polovici prvenstva Bavarcem praktično prineslo tudi domači naslov. Največja tekmeca, Bayer Leverskuen in Borussia Dortmund sta leto 2013 končala z domačima porazoma.

S tekmo manj ima Bayern 7 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Bayerjem (44:37), 11 pred Borussio Mönchengladbach (33) in kar 12 pred Borussio Dortmund (32). Šampionska bitka je tako rekoč odločena, bavarsko sanjsko moštvo bi lahko v ligi pogrnilo samo v primeru hujše katastrofe.

Klavrn finiš sezone, ki se je izšel vsaj z evropskim napredovanjem med 16 najboljših v Evropi, je zamajal podobo trenerja Dortmunda Jürgena Kloppa. Toda 46-letnik iz Stuttgart je strokovnjak, ki odlično baranta tudi z ostrim ali pronicljivim jezikom, ki marsikoga prepriča.

»V življenju je vedno treba biti ponižen in hvaležen. Ti fantje so letos spisali velike zgodbe, tokrat je bilo povsem drugače. To je bil usran konec leta,« je bil slikovit vselej iskrivi Klopp po že petem jesenskem porazu, kar je največ, odkar je pred petimi leti sedel na Borussiino klop. Kar tri, vključno s sobotnim proti berlinski Herthi, je finalist letošnje lige prvakov in največji Bayernov tekmec doživel na svojem štadionu Westfalen. Boljša sta bila še Bayern in Bayer.

Dortmundska Borussia je imela tudi največ smole. Proti koncu sezone sta se poškodovala oba ključna štoperja, nemški reprezentant Mats Hummels in srbski Neven Subotić, še prej organizator igre Ilkay Gundogan. Dobljene tekme so se spreminjale v izgubljene. »Postavili smo visoke standarde. Celo leto je bilo zelo intenzivno, še posebej zadnja tretjina. Vseh pet tekem, ki smo jih izgubili, ni bilo nujno, da bi jih,« je zaokrožil leto, v katerem je bundesliga na velika vrata vstopila v najmočnejšo ligo in je tako rekoč že ob boku angleške lige: razburljiva, kakovostna, spektakularna. Ne le z enim »dirkalnim konjem«, ki ima resda zajetnejšo prednost pred drugimi, marveč tudi z drugimi. Prebudila se je nekoč slavnejša Borusssia – iz Mönchengladbacha, pa Wolfsburg. Tekme 18. kola bodo 24. in 25. januarja.

Köln na poti vrnitve

V drugi ligi je prvi del najbolje izpeljal Köln, pri katerem je kapetan moštva naš reprezentant Mišo Brečko. Drugoligaši so igrali dve koli več, vodilni Köln je zbral 39 točk, štiri več od Greuther Fürta in še štiri več od tretjega Karslruheja (31).