Juventus kot proti Realu, Barcelona kot uigran stroj

Ante Šimundža in Darko Milanič o najmočnejših orožjih in drugih taktičnih podrobnostih Juventusa ter Barcelone.

Objavljeno
06. junij 2015 01.17
SOCCER-CHAMPIONS/
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Juve ali Barça, Tevez ali Messi, Allegri ali Enrique? To bodo osrednja vprašanja nocojšnjega finalnega spopada italijanskega in španskega prvaka v deželi svetovnih prvakov. Možnosti Juventusa in Barcelone sta razgrnila zdajšnji in nekdanji trener Maribora Ante Šimundža ter Darko Milanič.

Državni prvak Šimundža je razmišljal, kot bi Juventusov oblikovalec strategije za naslov evropskega prvaka. »Najbolj enostavno se zdi, da je treba ustaviti Lionela Messija. Seveda to ni tako preprosto, kot se sliši. Messijev izjemen talent nenehno ponuja rešitve in poteze, ki tekmecem jemljejo sapo. Načinov, kako onemogočiti Argentinca, ni veliko, eden je, da enostavno preprečuješ podaje do njega. Drugi pa, da se njegovo območje delovanja ustavi nekje 30 m od vrat. Bolj ko bo oddaljen od kazenskega prostora, bolje bo za Juventus. Ob tem seveda Italijani ne bodo smeli pozabiti na druge. Vsekakor pa je Messi tisti, ki daje ritem igri in izpostavlja tudi Neymarja in Suareza,« je o Messijevem vplivu povedal Šimundža. Druga možnost je povezana z Juventusovim napadalnejšim pristopom.

»Če bo nevaren in dejaven v napadalnih akcijah, bo Barcelona imela veliko težav z ustvarjanjem akcij. Juve bi lahko izbral podobno taktiko kot proti Realu. Ko se je branil, se je globoko na tekmečevi polovici, napadal je iz nasprotnih napadov in 'polkonter'.« Mariborski trener je ocenil, da Carlos Tevez lahko »zmeša« tudi Barço. »Odlično se je ujel z načinom igre, ki ga goji italijanski prvak. Ob sebi ima Alvara Morato, pa Paula Pogbaja, Artura Vidala ..., vrsto odličnih igralcev s poudarjenimi atletskimi sposobnostmi v dinamiki in teku,« je Šimundža izpostavil moštvo in ne izključno posameznikov, ki pa bodo na koncu nagnili jeziček na tehtnici. »Forma posameznikov bo bržčas odločila, čeprav je res, da Barcelona tudi kot moštvo deluje izjemno. A tudi Juventus.«

Kaj pa trenerski dvoboj? »Massimiliano Allegri je trener, zaradi katerega so Juventusovi navijači lahko optimisti. Ima občutek in je mož za velika stvari. Mislim, da bo našel ustrezno formulo, predhodnika Antonia Conteja pa je nadgradil.«

Stroj, ki se veseli lovorike

Zdi se, da je Barcelona v tako imenitni formi, da nima razlogov, da bi za nocojšnjo tekmo karkoli spreminjala. »Ima sijajno igro po globini, posamezniki so fantastični v igri ena na ena. Messi preigrava še tako disciplinirane in čvrste obrambe, zaradi česar vsi načrti padejo v vodo. Mislim pa, da Italijani prve obrambne linije ne bodo postavili preveč visoko, raje bodo poskušali zapreti vse dostope do svojih vrat in omejiti tudi hitrost in domišljijo Neymarja ter Suareza. Drug drugemu si bodo pomagali, podvajali in ne bodo dopuščali vtekanja iz ozadja, kar izvrstno počne Ivan Rakitić. Skratka, Barcelona igra, kot bi si večina samo želela, spektakularno, raznovrstno in je favoritinja,« je Milaničeva ocena. Dopolnil jo je z neverjetno ambicioznostjo.

»Moštvo niza lovorike, a igralci se vsake nove veselijo kot otroci. V pokalnem finalu so pokazali navdušujočo odliko – enotnost. Kar je tudi svarilo za tekmece, da Messi ni vse. Poleg posamične vrhunskosti imajo kemijo in uigranost. Barcelona je stroj. Juventus ni tako močan v posameznikih, ima pa veliko izkušenj. Pod Contejem se je navadil zmagovati, igral je v »kalupu«, pod Allegrijem so dobili igralci svobodo za ustvarjalnost,« tudi Izolanu ni ušla umetniška roka Allegrija. Opozarja pa še na eno močno italijansko orožje. »Prepričan sem, da bo Juventus igral zvito, poskušal bo v zanko ujeti Messija & co. Navidezno jim bo priznaval premoč, jim dopuščal nekaj več prostora, da bi jih poskušal razširiti in na tak način odpreti prostor do vrat. In Barcelona ima na vsaki tekmi tudi trenutke slabosti, minute odprtih vrat,« je Milanič zaokrožil svoj pogled. G. N.