Juventus plačal milijon, dobil 110 milijonov evrov

Ob prihodu v Manchester je prav Jose Mourinho zahteval, naj Paula Pogbaja vrnejo za vsako ceno.

Objavljeno
30. julij 2016 23.13
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana - Ni bilo treba dolgo čakati, da bi govorice postale meso: da bi Francoz Paul Pogba postal najdražji nogometaš na svetu. V petek je zasenčil donedavno tekmeca z Apeninov Gonzala Higuaina, ki je sredi tedna za rekordni znesek v Italiji in tretjega največjega na svetu prestopil iz Napolija k Juventusu. Argentinec je prišel za 90 milijonov evrov, Pogba je (bo) odšel k Manchester Unitedu za 110 milijonov evrov.

Prestopna vročica je trajala že nekaj mesecev, v pogovorih in licitaciji hkrati je užival in eden od najvplivnejših nogometnih menedžerjev Mino Raiola se je kot nepremagljivi šahovski velemojster spretno poigraval s partnerji. Kar naj bi bila že končana zadeva, je potrebovala še nekaj sestankov in prepričevanj, v katerih ni bil glavni igralec francoski reprezentant, temveč nizozemski Italijan. Agent, ki si je letošnje poletje nadel krono prestopnega zmagovalca. Da je Pogbaja dobil Manchester United, je angleški velikan moral plačati še menedžerjev delež, reci in piši 20 milijonov evrov. Takšen je bil dogovor med igralcem in zastopnikom, pri čemer je Juventus dal Unitedu jasno vedeti, da ne bo plačeval agentovih storitev. Angleški klub je dobil tako rekoč ultimat. Seštevek je prinesel rekordni znesek, višjega od Garetha Bala izpred treh let, ko je Real zanj plačal 100 ali 102 milijona evrov. Raiola je Pogbaju zagotovil še petletno pogodbo s 13 milijonov evrov neto letne plače in sedem milijonov evrov dodatka za trženje njegovega imena.

Jose Mourinho je ves svoj ugled postavil na še vedno zelenega 23-letnega Francoza. Veliko si je upal in povrhu dregnil v sloves Alexa Fergusona, enega od redkih trenerjev, ki ga »posebnež« izjemno spoštuje. Nesporna avtoriteta Old Trafforda zadnjega četrt stoletja je storil eno od največjih napak v svoji karieri, ko se je pred štirimi leti odrekel Pogbaja, sicer najboljšega igralca mladinskega moštva in angleškega prvaka v tej kategoriji. Juventus ga je dobil za pičlih milijon evrov.

Ob prihodu v Manchester je prav Mourinho zahteval, naj Pogbaja vrnejo za vsako ceno. Z njim je Portugalec zaščitil hrbet veteranoma, zmagovalcu po značaju Zlatanu Ibrahimoviću, ki naj bi imel prav vlogo utrjevalca zmagovalnega značaja, in najboljšemu Angležu Waynu Rooneyju. Obenem je sklenil svojo zbirko trisa asov, ki si jih je zaželel v moštvu – ob švedskemu bombarderju Ibrahimoviću še armenskega zvezdnika Henrika Mhitarjana. Vsi trije so varovanci Mina Raiole. Pravzaprav je Mourinho s Pogbajem ujel poker asov, pri čemer je četrti član iz njegovega paketa okrepitev 22-letni branilec iz Slonokoščene obale Eric Bailly povsem v senci drugih.

Najbolj znana žrtev Mourinhove selekcije je postal Nemec Bastian Schweinsteiger. Je eden od devetih igralcev prvega moštva, ki jih je črtal s svojega seznama prvega moštva, pri čemer je bil Portugalec tako odkrit in pošten, da je vsakemu na štiri oči pojasnil svojo odločitev.