Juventus v najbolj kočljivem položaju

Analiza petega kola v nogometni ligi prvakov. Jasmin Handanović zbral največ obramb (34).

Objavljeno
28. november 2014 01.16
brez naslova
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Po petih kolih lige prvakov je že možno izluščiti klube, ki so doslej pokazali največ. Resda tekmujejo v različnih skupinah in imajo različno (ne)ugoden razpored tekem, toda statistična analiza v seštevku le redkokdaj laže. Izstopajo Adriano, Messi, Ronaldo, Barcelona, Real, Chelsea, ...

Nogometaši so v prvih petih kolih zabili 236 golov na 80 tekmah oziroma 2,95 gola na tekmo. Največ golov je padlo v zadnjih tretjinah obeh polčasov (brez sodnikovega dodatka): od 31. do 45. minute je padlo 47 golov (20 %), od 76. do 90. minute pa 44 golov (19 %). V sodnikovem dodatku tekme je padlo 14 golov. Peto kolo je prineslo tudi tekmo z največjo razliko v posesti žoge v tej sezoni, potem ko je Barcelona na Cipru nadigrala Apoel (74:26 v %) in ustoličila Lionela Messija (74) na vrhu večne lestvice strelcev lige prvakov. Tudi slovenski nogometaši so prispevali svoj delež v skupno statistiko; mariborski vratar Jasmin Handanović je namreč doslej zbral največ obramb med vsemi čuvaji mreže, 34.

Statistika seveda le občasno razkrije največjo zgodbo, ko gre za kakšen rekord. Ne razkriva pa, da je po petih odigranih kolih denimo v najbolj zanimivem položaju italijanski prvak Juventus, ki ima v rokah škarje in platno svoje usode, prav ničesar v tej zgodbi pa si še ni zagotovil. Torinska »stara dama« je resda zmagala na slabem igrišču v Malmöju, si ob skromni razliki v golih 7:4 priigrala 9. točko, toda še vedno »visi« med prvim mestom v skupini A, ki ga zaseda madridski Atletico, in slovesom od lige prvakov. V edini (!) skupini lige prvakov, v kateri dejansko igrajo štirje državni prvaki – mimogrede, Malmö je pred tremi tedni še drugič zapored osvojil švedsko prvenstvo –, bo v zadnjem kolu še zanimivo.

Juventusu bi za preboj v osmino finala zadostovala že točka v derbiju z Atleticom, remi pa bi ustrezal tudi gostom, ki bi ohranili prvo mesto in boljši položaj pri žrebu parov. Bomo videli, ali si bodo upali Italijani tvegati in kreniti po kaj več. Njihov trener Massimiliano Allegri je namreč napovedal prav to: »Mi smo Juventus in zakaj ne bi napadli prvega mesta, do katerega nas vodi zmaga za najmanj dva gola?« No, če bi Španci izkoristili morebitno ofenzivo Italijanov in zmagali, tri točke pa bi si v Pireju pripisal tudi Olympiakos, bi »Juve« februarja plesal le v evropski ligi ...

Torinčani se nahajajo pred velikim izzivom, saj jih od 30. novembra do 11. januarja čaka osem zahtevnih tekem: tradicionalna derbija s Torinom in Fiorentino v serie A, ključni evropski dvoboj z Atleticom, zahtevni tekmi v serie A s prerojeno Sampdorio in Cagliarjem, ki igra najlepši nogomet na »škornju«, tekma za superpokal z Napolijem in januarski par derbijev v serie A (Inter, Napoli). Privrženci črno-belih bodo torej ocenili statistiko svojega kluba šele sredi januarja.