»Kaiser« Franz manj navdušen od Pepa

Nogometna liga prvakov: Arsenal izpadel in za nameček ostal brez Mesuta Özila.

Objavljeno
13. marec 2014 14.11
SOCCER-CHAMPIONS/
 P. Z., šport
P. Z., šport
München – Čeprav je bil Bayern na obeh tekmah boljši, Arsenalov trener Arsene Wenger vzrokov za slovo od lige prvakov ni našel v kakovostnem razkoraku. Tokrat njegov bes ni letel na sodnike, temveč na »dramskega igralca« Arjena Robbna. Francoz ima skrb več – poškodoval se je Mesut Özil.

Seveda je pretkanemu Wengerju, ki ga zaradi urejenega videza in razgledanosti kličejo »Profesor«, čeprav se pogosto pusti tudi sprovocirati, težko oporekati, ko trdi, da je bila glavna škoda storjena na prvi tekmi v Londonu. Kdo ve, kako bi se razpletlo, če bi se uvodna ofenziva končala z Özilovim golom iz 11-metrovke. Od takrat je šlo vse navzdol za »topničarje«. Vrhunec pa je bila izključitev vratarja Wojciecha Szczesnyja, po kateri so Nemci dosegli oba gola.

Na povratni tekmi (1:1) je Arsenal zlasti v drugem polčasu naredil soliden vtis, še zdaleč pa ni toliko ogrozil Bayernovega napredovanja kot pred letom, ko so Bavarci zares trepetali do zadnjega sodnikovega žvižga. Branilec naslova je povsem nadzoroval tekmo. Wenger pa ni mogel pozabiti dogodkov s stadiona Emirates. »Rdeči karton nas je stal uspeha. Boli me, ker je bil nezaslužen. Robben zna zelo dobro narediti nekaj iz nič. Zelo dobro zna pasti v kazenskem prostoru, ampak žal je to del igre,« so domnevne nešportne poteze napadalca, ki je (neizkoriščeno) enajstmetrovko priigral tudi na drugi tekmi, zmotile Wengerja. Čestital je svojim igralcem za borbenost, Bayernu zaželel vse najboljše, pri tem pa ga malce pičil, ko je izjavil, da se mu zdi letos bolj ranljiv kot lani.«

Robben ni možakar, ki bi kar tako požrl očitke. »Če si velik trener, potem sprejmi poraz. Če zmagaš, se veseli in uživaj. Ko izgubiš, pa se ne pritožuj zaradi neumnosti. Bili sta enajstmetrovki. Od takšnega trenerja bi pričakoval malce več,« je Wengerja ošvrknil Nizozemec, ki je s prodori po desnem krilu sejal paniko v obrambo Arsenala. Özil je na istem igralnem položaju pokazal malo. Verjetno tudi zaradi poškodbe stegna. Potem ko so ga ob polčasu zamenjali, se je napotil k Bayernovemu zdravniku, Wenger pa je bil po tekmi prepričan, da bo ključnega igralca, za katerega je klub odštel 50 milijonov evrov, pogrešal vsaj tri tedne. Nemec se je na seznamu poškodovanih pridružil Jacku Wilsheru, Aaronu Ramseyju in Theu Walcottu. To je velik udarec za ambicije Arsenala, ki lovi še dve domači lovoriki. V prvenstvu ga v nedeljo čaka vroči severnolondonski derbi s Tottenhamom.

Bayernov trener Pep Guardiola je bil kajpak zadovoljen z rezultatom, tudi odsotnost Danteja na prvi četrtfinalni tekmi zaradi tretjega kartona mu ni prišla do živega. A častni predsednik in velika avtoriteta v bavarskem klubu Franz Beckenbauer ni bil navdušen. »Kaiser« je pogrešal več kreativnosti, motijo ga številne podaje nazaj: »Čez čas bomo igrali kot Barcelona: negledljivo!« Guardiola, nekdanji trener katalonskega velikana, umirja žogo: »Storili smo minimalno število napak. Arsenal je imel zgolj priložnost ali dve. Gol je zabil iz sumljivega položaja, saj bi lahko šlo tudi za prekršek. Igrali smo inteligentno, na zelo visoki ravni. Zelo sem zadovoljen.«