Kako preprosto, pametnejši je bil boljši in zmagal

Po treh tekmah 1. SNL Maribor postavil stvari na svojo mesto.

Objavljeno
02. avgust 2015 16.48
Matic Fink na tekmi med Olimpijo in Domžalami. Ljubljana, 1. avgust, 2015. [nogomet, Olimpija, Domžale, Matic Fink]
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Olimpija je že na trdnih ligaških tleh, Maribor pa tam, kamor sodi, na vrhu lestvice. V 3. kolu 1. SNL je bilo v derbiju Ljubljanske kotline razburljivo na igrišču in ob njem: zeleno-beli so v zasluženem porazu z 0:2 tekmo končali z devetimi igralci in brez trenerja. Maribor je v Ljudskem vrtu opravil z novincem Krškim.

Premagovanje Olimpije v Stožicah je za Domžale že del rutine. V 13. dvoboju so Domžalčani že šestič zmagali v gosteh. Trikrat so igrali neodločeno, le štirikrat izgubili, nazadnje lanskega 22. novembra (1:2). Recept do vnovičnega uspeha je bil klasičen in znan, le Olimpiji in morda tudi trenerju zeleno-belih Marijanu Pušniku še ne dovolj.

»Do zadnje minute smo igrali inteligentno. Nismo se izpostavljali, v posesti žoge nismo prednjačili, a smo igrali kot moštvo. Zbrano vseh 90 minut,« je pot do zmage opisal gostujoči trener Luka Elsner, ki je natančno in do zadnje podrobnosti opravil pregled Olimpije pod taktirko novega trenerja. Domžalčani so z agresivno igro »na telo« onemogočili Ljubljančane, ki so vračali z enako mero, a tako nespretno, da so že po pol ure ostali brez prvega igralca Matica Finka. Njegov drugi štart za nikogaršnjo žogo se je izšel slabo za Darka Zeca in še slabše zanj. Glavni sodnik Matej Jug je sicer šele po posredovanju pomočnikov povlekel karton rumene barve, sicer drugega za preveč bojevitega Finka.

Zeleno-belim so popustili živci, Pušniku še najbolj. Z razlogom. Domžalčani so že imeli prednost, potem ko je Nejc Skubic vtekel po desni strani in s povratno podajo na drugo stran v strelca spremenil Dejana Trajkovskega. S kančkom sreče je nekdanji Mariborčan z desno nogo s strelom po tleh ukanil Aleksandra Šeligo – pred njim je čisto žogo zgrešil drugi Mariborčan v domžalskem dresu Žan Majer.

Jugove odločitve so še naprej dvigovale tlak domačim. Večinoma so bile pravilne, moteča so bila njegova neenotna merila. Medtem ko je Fink za dva ostra štarta dobil dva rumena kartona, Domžalčani za svoje pogoste štarte v igralca niso niti enega. Tudi strelec Trajkovski je ušel kazni ob koncu polčasa, zaradi česar je Pušniku »počil film«. Vzkipljivemu Korošcu je Jug pokazal pot na tribuno.

»Ne vem, zakaj. Tehnični prostor pred našo klopjo je označen, tam se lahko gibljem. Nikogar nisem žalil, res bi rad vedel, kaj sem naredil, da me je četrti sodnik zatožil,« se je nedolžno spraševal Pušnik. A preusmerjanje pozornosti v nepomembne odločitve ne bo prineslo koristi. Bolj kot s tem, zakaj je bil izključen, se bo moral Pušnik ukvarjati z očitnimi slabostmi v igri. Z nekonkurenčnostjo proti zahtevnejšimi tekmecem, s slabim učinkom Andraža Šporarja (»Tekma ni bila ustrezna za oceno njegove igre,« je trener povedal o kapetanovi predstavi), brezglavim tekom Ezekiela Hentyja, nepripravljenostjo Mihe Zajca in tudi taktično postavitvijo. Dela bo imel več kot preveč.

Ljubljančani so ostali v 60. minuti brez možnosti za zasuk. Rok Kronaveter je v zračnem dvoboju nespametno dvignil komolec in »potolkel« Zenija Husmanija. Pred očmi znova izzvanega in neusmiljenega Juga.

Z devetimi na igrišču so se Ljubljančani zelo solidno merili s številčno močnejšim tekmecem. Domžalčani niso na vrat na nos jurišali proti Šeligi, očitno je bilo, da jim ne ustreza, ko morajo kombinirati in prebijati postavljeno obrambo. Pa četudi je bila zeleno-bela razredčena. A se je na koncu potrpljenje in pletenje mreže le nekako izšlo. Skubic je še enkrat prebil desno stran ter v sredini pred ljubljanskimi vrati »zadel« novinca v moštvu, 19-letnega Hrvata Antonia Manceja, ki je s 7 m brez težav premagal Šeligo.


Ko so se glave ohladile, je Pušnik potegnil črto pod tekmo in priznal: »Domžale so zasluženo zmagale. Mi smo slabo začeli, pretok žoge je bil prepočasen in nenatančen. Nogomet je moška igra in mi smo bili za to kaznovani, tekmeci pa ne. Namere, da bi koga poškodovali, pa ni bilo,« je zaokrožil oceno ljubljanski trener, ki bo v nedeljo v Krškem ob Finku in Kronavetru dvoboj spremljal s tribune.